[email protected]. Episodul 5: Nita Stoica – despre artă vizuală și Post-Educația

nita stoica
Distribuie:

PODCAST @criticarad.ro vă prezintă un episod nou despre arta vizuală și Proiectul Post-Educația.

Cu și despre Nita Stoica.

Cunoscută în acest mediu cu numele Nita Mocanu, este un artist vizual ale cărei lucrări sunt legate de subiecte din domeniul psihologiei sociale, ecologiei, educației și filosofiei contemporane.

A studiat grafica și foto-video la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În timpul studiilor și până în 2003 a expus la Cluj-Napoca: Galeria Atas, Galeria Sindan, Casa Tranzit, dar și internațional la OK Center for Contemporary Art Austria sau Performing Arts Festival, Izmir în Turcia.


Nita Stoica fost membru fondator al grupului de activism media D Media din Cluj-Napoca, lucrând în principal la documentare video. Lucrările realizate în această perioadă au făcut parte din expoziții precum:

•On Difference # 1 Local Contexts-Hybrid Spaces,

•Württembergischer Kunstverein, Stuttgart DE;

•Poziția ei în tranziție, Women Art Festival, Viena AT;

•Bienala PERIFERIC 7, Iași RO 

•Social Cooking România la ICR Berlin DE.


Din 2012 lucrează ca profesor de arte Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, începe o serie de proiecte și activități de educație media și artă contemporană, printre ultimele fiind expoziția realizată cu adolescenți în colaborare cu Kinema Ikon, „Subsol 16”, care în 2019 a ajuns la a doua ediție. Ea încearcă să adopte metode de predare alternativă cu materie actualizată prin care face învățatul pentru elevi să pară mai atractiv.

 Lucrările realizate de Nita Stoica se situează în principal la întâlnirea dintre poezie și arta vizuală, pe teme legate de psihologia socială și filosofia contemporană, cu un interes deosebit pentru noul materialism.

Cele mai recente lucrări abordează subiecte precum inerția socială, disonanța cognitivă, agenția obiectelor, relația uman-lume non-antropocentrică.  În această perioadă a expus constant în spațiul Kinema Ikon la Muzeul de Artă Arad și Arad Media Art Festival Arad.

Participări semnificative sunt la:

• „O lume încă așteaptă să fie construită”, Fundația Art Encounters, Timișoara RO;

• Platforma D „Despre cuvinte, apă și lucruri”, Borderline Art Space, Iași RO;

• Platforma D Sezonul 2, Victoria Art Center Bucuresti RO;

•„Notes on tomorrow”, expoziție itinerantă în cadrul proiectului CreArt Europe, Network of Cities for Artistic Creation, Kaunas LT, Kristiansand NO, Aveiro, PT;

• Bienala de Artă Contemporană Întâlniri de artă Timișoara.


Proiectul Post-educația – Pedagogii ale crizei face parte din Programul Cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Proiectul își propune să dezvolte un ecosistem cultural care să susțină educația în abordarea crizelor actuale (climatice, energetice, politice, epidemiologice etc.) și în crearea de strategii pentru un viitor sustenabil, prin valorificarea rolului critic și emancipativ al artei și cel inovativ al noilor tehnologii.

În cadrul proiectului vom organiza o serie de evenimente deschise publicului larg printre care: conferința Post-educația în care vor fi invitați teoreticieni ai artei, filosofi, pedagogi etc., expoziții realizate de studenți și elevi din Arad, Timișoara și București, ateliere de idei organizate în aer liber, mai multe sesiuni de mediere culturală la Complexul Muzeal Arad și ateliere pedagogice pilot cu artiști din țară și străinătate.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

LABORATOR SPECULATIV DOAR MÂINE

Laborator Speculativ Doar Mâine este un proiect realizat de Asociația Doar Mâine în Arad și Timișoara între aprilie și decembrie 2023.  Nita Stoica este președintele asociației „Doar Mâine”și inițiatoarea proiectului.

Asociația Doar Mâine își propune să reitereze în viitor realizările din proiect care au avut impact asupra scenei artistice și publicului din Arad.

Scopul proiectului este de a dezvolta un laborator interdisciplinar de învățare, cercetare și creație abordând o metodologie speculativă și este o componentă complementară a proiectul Post-educația. Pedagogii ale crizei, stația Orizonturile Cunoașterii, concluzionând și concentrând activitatea acestuia într-un laborator – spațiu independent destinat cercetării, educației și creației.


nita mocanu
The fading subject, Nita Mocanu

Mai multe lucrări și detalii despre Nita Mocanu găsiți pe site-ul ei:  nitamocanu.ro


Vezi și: Episodul anterior PODCAST @criticarad.ro

Categorie: Podcast
Etichete: arta vizuala, Nita Mocanu, nita stoica, podcast critic arad, post-educatia
Distribuie:
Articolul anterior
Accident rutier cu victimă, la Chereluș. A fost solicitat elicopterul SMURD
Articolul următor
CE-I NOU ÎN LIGA CELOR O SUTĂ? [Rezultate LIGA 3, seria 8 – Etapa 2]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

Nu am găsit niciun rezultat.