Premieră medicală în Bihor: Prima intervenție HIPEC realizată la SCJU Oradea

bihor
Distribuie:

O pacientă de 54 de ani din Oradea, diagnosticată cu cancer ovarian recidivat și metastaze peritoneale, a fost operată cu succes la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Oradea printr-o procedură inovatoare – chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC). Este prima intervenție de acest tip realizată în județ, marcând un progres semnificativ în chirurgia oncologică bihoreană.


Până acum, pacienții din Bihor care necesitau această intervenție erau nevoiți să apeleze la spitale private din țară sau din străinătate, unde costurile depășeau, în majoritatea cazurilor, 20.000 de euro. La SCJU Oradea, datorită sprijinului oferit de omul de afaceri Ștefan Kopanyi, procedura a fost realizată fără costuri pentru pacientă.

„Conducerea spitalului și Clinica de Chirurgie Oncologică îi sunt recunoscătoare lui Ștefan Kopanyi, care a pus la dispoziție tehnologia necesară și consumabilele pentru acest tip de intervenție”, a declarat Lisa Crăiuț, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Pacienta s-a prezentat la SCJU Oradea pe 28 februarie, după ce fusese deja operată în străinătate. Medicii au decis reintervenția pentru îndepărtarea leziunilor tumorale intraabdominale și aplicarea procedurii HIPEC.

HIPEC constă în administrarea chimioterapiei direct în cavitatea abdominală, la o temperatură de 42-43°C, imediat după îndepărtarea tumorilor vizibile. Această tehnică permite o concentrație mai mare de citostatice în zona afectată, reducând totodată efectele secundare sistemice. Procedura a durat aproximativ cinci ore, din care o oră a fost dedicată circulației soluției de chimioterapie încălzite printr-un circuit închis.

Intervenția a fost realizată de o echipă medicală pluridisciplinară condusă de Dr. Dănuț Dejeu, șeful Secției de Chirurgie Generală și Oncologică, alături de Dr. Mureșan Anita (chirurgie generală), Dr. Dobrescu Adriana (ATI) și Dr. Hora Amalia (oncologie medicală).

HIPEC este considerată o metodă revoluționară în tratarea metastazelor peritoneale, îmbunătățind semnificativ speranța de viață a pacienților. Studiile arată că, în cazul cancerului colorectal cu metastaze peritoneale, speranța de viață poate crește de la 6-12 luni (cu tratament standard) la 30-40 de luni prin aplicarea HIPEC.

Procedura este utilizată în tratamentul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel ovarian, colo-rectal, gastric sau peritoneal primar.

SCJU Oradea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Ministerului Sănătății, continuă să se modernizeze, având aparatură performantă și echipe medicale pregătite să abordeze cazuri complexe.

Această premieră medicală reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului în Bihor și o speranță pentru pacienții care până acum trebuiau să caute tratamente costisitoare în afara județului.

Sursa: Agerpres


Categorie: Bihor
Etichete: bihor, intervenție, medici, spital
Distribuie:
Articolul anterior
Vernisajul expoziției „There is a Landscape in My Head” de Eugen Alupopanu
Articolul următor
Un nou tratament revoluționar pentru endometrioză, aprobat de NHS în Anglia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

uta 80 1

A fost aniversarea noastră, nu a voastră!

UTA – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-1 (1-1) 18.04.2025, ora: 20,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 19°C, spectatori: 8.980. Au marcat: M’ Poku (36,penalty) – Oberlin (19) UTA (antrenor Mircea Rednic): Iliev…