Emil Șimăndan (n. 3 septembrie 1940, în orașul Curtici), ziarist, publicist, scriitor și poet român, s-a stins din viață sâmbătă, 17 august.
Redactor şi redactor şef al mai multor ziare şi reviste arădene, fondator al Fundaţiei Culturale „Ioan Slavici” din Arad, Emil Șimăndan şi-a închinat cei mai mulţi ani scrisului şi cercetării presei locale, istoriei postdecembriste şi ecoului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 în plan local, naţional şi european.
Prin îndelungata sa activitate jurnalistică şi scriitoricească a militat pentru cele mai de seamă valori ale culturii naţionale şi arădene, atât ca profesor de limba şi literatura română, cât şi în lunga sa carieră jurnalistică, începută pe vremea când era student la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, continuată din 1970 în presa locală din Arad, iar din 1995 şi în presa Centrală, din Bucureşti, în calitate de corespondent special pentru judeţul Arad al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES (AGERPRES).
În anul 1991 este numit redactor şef adjunct la „Tribuna Aradului”, cotidian editat de Prefectură; din 1992, devine redactor şef la „Curierul Aradului”, „Libertatea Aradului” şi la revista de cultură „Relief”. Cu sprijinul poetului Ioan Alexandru (senator de Arad în Parlamentul României la acea vreme) a înfiinţat, în anul 1993, Fundaţia Culturală „Ioan Slavici” din Arad şi Editura acestei Fundaţii, pe care le-a condus în calitate de preşedinte şi director de la înfiinţare şi până în ultima zi a vieții sale.
De-a lungul carierei publicistice şi scriitoriceşti a publicat 35 de cărţi și i s-au dedicat două.
Pentru volumele dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Arad şi Eroii Martiri ai Aradului, Consiliul Judeţean Arad i-a acordat, în anul 2005, Diploma şi Medalia de „PERSONALITATE A JUDEŢULUI ARAD”, iar pentru bogata sa activitate publicistică conducerea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România i-a acordat, în anul 2000, „ORDINUL ZIARIŞTILOR”, clasa I.
A fost membru al Uniunii Ziariştilor din România (UZP) începând din anul 1972, iar între anii 1994 – 2004 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Filialei din Arad a UZPR.
Din anul 2011 este membru al Ligii Scriitorilor Români.
Pentru membrii şi simpatizanţii Fundaţiei Culturale „Ioan Slavici” din Arad, cărora le-a publicat cu multă generozitate zeci de cărţi literare şi ştiinţifice, trecerea acestuia în lumea umbrelor veşnice constituie o pierdere regretabilă, de neînlocuit.
În anul 1997 face parte din cetățenii de onoare ai orașului Arad.
Șoferița implicată în accidentul rutier de la intersecția Calea Timișorii cu Str. Cibinului din municipiu a fost reținută de polițiști. Aceasta a devenit recalcitrantă cu echipajul sosit la fața locului…
Serviciul de Pregătire Profesională din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad a instruit 100 de polițiști din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, atât teoretic cât și practic.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a ridicat astăzi restricțiile stabilite în data de 19 iunie privind folosirea apei din râul Mureș pentru irigarea terenurilor agricole sau consumul animalelor,…
Polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Arad au fost sesizați despre faptul că, la aceeași dată, în jurul orei 14:30, o persoană necunoscută ar fi sustras un portofel cu 350…
Plutonierul (r) Dioseghi Attila, unul dintre cei mai îndrăgiți salvatori care au activat în cadrul Secției de Pompieri Bârzava și al Detașamentului de Pompieri Arad s-a stins din viață la…
Angajații de la Direcția Județeană de Statistică Arad au ieșit în stradă | Vezi scrisoarea deschisă pe care au adresat-o prim-ministrului României, Ilie Bolojan.
[ACTUALIZARE] 30 iunie, ora 15:43 Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 35 de hectare de grâu și la combina agricola. Intervenția este în dinamică. Un incendiu a izbucnit…
Administrează consimțământul
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.