Tot mai mult se conturează certitudinea că în țara asta NUMAI IMBECILII fac legea. După ureche, după câte amintiri comunistoide le mai bântuie creierii. Fără nicio responsabilitate, fără nicio urmă de omenie. Ieri, 30 aprilie, în raportările oficiale ale GCS, apărea decesul 702. O femeie de 80 din Arad, internată în 7 aprilie, decedată în data de 8 aprilie și raportată joi, 30 aprilie, la 3 săptămâni de la deces. Nu mai stă nimeni să numere morții lor prin comunicate și nici să verifice datele exacte, corelări între data decesului și data raportării etc. Cu toate acestea, ieri, 30 aprilie, s-a găsit și Țapul ispășitor pentru această întârziere la raportare: medicul din Spitalul Județean Arad care a raportat telefonic decesul către DSP Arad la 4 ore de la deces. Pentru „nerespectarea metodologiei de raportare” acesta a fost sancționat contravențional cu suma de 5.000 de lei!
O aberație mai imbecilă nu credem că se poate! Păi, bine, voi „strategilor de pandemie”, asta lipsește sistemului medical acum? Să nu uităm că, în 8 aprilie, era un haos de nedescris în spitalele arădene iar medicii NU AVEAU ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE MINIMALE și NU SE TESTAU la acea dată… era fiecare pe cont propriu și toată societatea civilă era în alertă să adune bani să cumpere echipamente pentru cadrele medicale și asta, pentru că voi, DSP Arad și GCS erați pe nicăieri și nu făceați nimic concret, înafară de panică.
Suntem absolut convinși de faptul că amendarea medicului pentru „nerespectarea metodologiei de raportare” este un grosolan abuz și a fost făcut exclusiv în scopul de a-i salva „imaginea” comunicatorului-șef, Gheorghe Stoian, care, cu siguranță, a fost muștruluit la nivel superior pentru raportările întârziate.
Medicul Adrian Wiener descrie ( printr-un mesaj postat public pe pagina sa de facebook) în detaliu acest caz ABSOLUT REVOLTĂTOR și considerăm că nu trebuie să intervenim în niciun fel în text, doar să precizăm că suntem solidari cu medicul arădean și cu oricare alt cadru medical care este nevoit, pe lângă situația dificil de gestionat din punct de vedere medical și uman prin care trecem, să mai suporte și mizerii de la niște „indivizi pripășiți prin diverse funcții de conducere sau control”.
Speță:
Se întâmpla pe 8 aprilie. Medicii din secție Covid nu anunță „imediat” telefonic decesul unei paciente neconfirmate încă, deces survenit la 4 ore după internare. Îl anunță prin mailul pus la dispoziție de DSP Arad în ACEEAȘI zi, câteva ore mai târziu. ‚Dumnezeul cu pix’ întocmește ieri proces verbal și sancționează medicul cu amendă de 5000 de lei – „nerespectarea metodologiei de raportare”. Sigur, se putea da un avertisment, se putea aplica principiul prevenirii. Până la urmă trebuie să existe o simetrie între faptă și contravenție nu? De altfel, conform legii, pe lângă atribuțiile de control și sancționare, ‘autoritățile de sănătate publică stabilesc relații de colaborare cu instituțiile’.
Mai mult, am vorbit ieri despre situația ivită și cu șeful Institutului Național de Sănătate Publică – cei care au elaborat metodologia de raportare pentru COVID-19 și mi-a împărtășit opinia – un avertisment pentru o astfel de ‚crimă’ era proporțional și adecvat. Aplicarea amenzii a fost o alegere și bineînțeles, cel puțin pentru mine, premisa bunei-credințe din partea acestor oameni nu mai există. Personal nu mai pot să îi consider aliați, colaboratori într-o luptă comună ci gardieni, adversari. Exponenții unei administrații defensiv- agresive pentru care medicii din secțiile care tratează pacienți cu COVID-19 sunt obiecte asupra cărora acționează rigid și disproporționat.
În aceeași zi a aplicării amenzii reprezentanții DSP ies pe surse în presă, ca adevărați cultivatori de imagine și își justifică gestul: „Nu ne face plăcere să sancționăm cadre medicale care sunt în linia întâi în acestă perioadă, dar trebuie să se înțeleagă că avem o metodologie ce trebuie cunoscută și respectată, iar o astfel de eroare poate să modifice statistica județeană și națională și înseamnă în primul rând responsabilitate”.
Ei bine, hai să vorbim despre responsabilitate. Cât de iresponsabil să fii ca DSP să nu raportezi timp de 3 săptămâni decesul la Grupul de Comunicare Strategică– repet, informarea asupra decesului s-a făcut dinspre spital spre DSP Arad în aceeași zi – 8 aprilie. Sau dacă ai raportat cum să justifici agresarea directă prin amendă a unui cadru medical prin ‘eroare care să modifice statistica județeană sau națională’. Dacă e vorba de o astfel de eroare, cu astfel de consecințe cu siguranță nu e a medicului care a întârziat câteva ore ci a DSP Arad care a întârziat 3 săptămâni. Și dacă pentru câteva ore întârziere sancțiunea e de 5000 de lei cât este pentru 3 săptămâni? Sper ca demisia sau desfacerea contractului de muncă pe loc pentru cei responsabili.
România este populată și de ‘dumnezei cu pix’. Îi știți cu toții. Indivizi pripășiți prin diverse funcții de conducere sau control. Oameni care controlează și sancționează, uneori abuziv și disproporționat alți oameni;
Sigur că voi interpela luni Ministerul Sănătății asupra acestei situații, și a altora la limita abuzului de lege. Că despre asta vorbim: ABUZ DE LEGE!