Se SUSPENDĂ GREVA generală din învățământ. Profesorii, deși nu și-au exprimat acordul pentru suspendare, se vor întoarce la clasă începând de marți

suspendare greva 1
Distribuie:
Federațiile sindicale din învățământ au emis luni, 12 iunie, un comunicat de presă comun prin care anunțau suspendarea grevei generale a profesorilor. Această decizie însă, nemulțumește majoritatea cadrelor didactice, acestea considerând-o un blat între liderii de sindicat și guvernanți, cu atât mai mult cu cât nu și-au exprimat acordul pentru suspendarea grevei.  Fără nicio garanție că se vor respecta soluțiile propuse la revendicările lor și că acțiunile  din ultimele două săptămâni nu vor fi fost degeaba, profesorii se vor întoarce la clase începând de marți, 13 iunie.
Pe grupurile de profesori reacțiile virulente la adresa liderilor sindicatelor din educație nu au întârziat să apară. Câteva exemple:

„Liderii de sindicat nu și-au asumat cu ștampilă și semnătură SCĂDEREA PROCENTAJULUI NAȚIONAL SUB 50%. Suspendarea este ILEGALĂ! VREM SĂ VEDEM LISTELE DIN JUDEȚE ȘI DIN SCOLI CU NUME SI PRENUME ALE TUTUROR MEMBRILOR! SUSPENDARE NU ÎNSEAMNĂ ÎNCETARE! AU RECURS LA FEL DE FEL DE ILEGALITĂȚI SĂ DETERMINE ÎNCETAREA GREVEI! Vă așteptăm domnilor cu dovezi legale!”

„ Ce se întâmplă cu noi? Aceștia nu sunt lideri, ci trădători! Trebuie schimbați acum! Nu putem să-i lăsăm să ne sacrifice!”

„Demisia din sindicat, boicotarea examenelor.”
„Ieșiți, fraților, cu toții din sindicat! Cei trei au fost mereu mână în mână cu politicul. Noi am fost doar carne de tun pentru satisfacerea propriilor lor interese, iar greva – o cortină care să ascundă mașinațiunile generate de ROTATIVA CADRELOR. Într-un stat condus de hoți și de analfabeți, credeți că vom avea vreodată șansa să fim tratați în mod just?”

„ Strigăm către liderii de sindicat și nu ne aude nimeni! Greva nu era doar despre bani! Statutul cadrului didactic, paza plătită în școli, scoaterea lecției de probă de la titularizare dacă ai obținut gradul definitiv, eliminarea titularizării la nivelul școlii, consultări reale în privința legii învățământului!”

„Dacă doar cele două puncte s-au cerut a fi trecute în ordonanță pentru ieșirea din grevă, atunci primul lucru pe care îl voi face va fi să scriu cererea de ieșire din sindicat. Dacă liderii naționali, având în spate peste 200.000 de susținători, au îndrăznit să renunțe la luptă, atunci și noi vom renunța cu mare drag la ei.” – acestea fiind doar câteva din miile de reacții ale cadrelor didactice.
***
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Greva se suspendă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

 •  principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
 • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.

suspendare greva 1

 

Odată cu suspendarea grevei generale se reia și Calendarul pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, cu mici modificări

„Perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. Înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională se prelungesc până pe 13 iunie. Probele de competențe se susțin în perioada 14-23 iunie. În ceea ce privește probele scrise nu se impune modificarea calendarului, pentru ca toți elevii să urmeze parcursul educațional”, a declarat Ligia Deca.

Înscrierea candidaților la examenele de la Evaluarea Națională 2023 se face automat de către secretarele școlare. Prima probă pe care o vor da elevii este cea la Limba și Literatura Română, pe data de 19 iunie. Iată calendarul complet:
 • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
 • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
 • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
 • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
 • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;
 • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;
 • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

 

Calendar nou Bacalaureat 2023

Până pe data de 13 iunie se va face înscrierea candidaților la prima sesiune de examen, iar tot până pe 13 iunie se vor încheia cursurile pentru clasa a XII-a și a XIII-a. Iată calendarul complet:

 • Până în 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen;
 • Până în 13 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;
 • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă;
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00;
 • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;
 • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.
Probele de competențe, echivalate cu mediile obținute în liceu

De asemenea, Ministerul Educației a anunțat că probele de competențe în limba română, de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională și de competențe digitale (TIC) vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu de candidații la BAC 2023.

Prin urmare, pentru sesiunea iunie-iulie 2023, echivalarea va avea loc pe 12-21 iunie, iar pentru sesiunea august-septembrie, în perioada 7-11 august, conform documentului. Mediile se vor putea încheia chiar și cu două note.

 

Categorie: Știri
Etichete: calendar bacalaureat, calendar evaluare națională, suspendare greva educatie
Distribuie:
Articolul anterior
Teatrul de Vară revine! Care este programul pentru anul acesta
Articolul următor
Și astăzi COD PORTOCALIU de averse torențiale, descărcări electrice și grindină‌ în județul Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie