Pe 26 octombrie, românii sărbătoresc Sfântul Dumitru, o zi marcată de tradiții și superstiții care anunță începutul iernii și încheierea sezonului agricol.
Sfântul Dumitru, cunoscut în unele regiuni drept Sâmedru, este venerat ca protector al păstorilor și al țăranilor, având un rol important atât în tradiția religioasă, cât și în cultura populară românească.
Sfântul Dimitrie, originar din Tesalonic (Grecia), a fost un martir creștin din secolul al III-lea, cunoscut pentru puterea de a face minuni. Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj, fiind asociat cu izvorârea de mir tămăduitor. În tradiția ortodoxă, Sfântul Dumitru este considerat protector al păstorilor și al țăranilor și este recunoscut ca o figură de dreptate și protecție a comunităților rurale.
Tradiții de Sfântul Dumitru în România
Focurile lui Sâmedru – În seara dinaintea zilei de Sfântul Dumitru, multe sate din Muntenia, Oltenia și sudul Transilvaniei aprind focuri rituale pentru purificare și protecție. Tinerii și copiii sar peste focuri pentru sănătate, iar în flăcări se aruncă crengi și roade pentru a atrage belșugul. Focurile simbolizează și o legătură spirituală între cei vii și cei plecați dintre noi.
Împărțirea ofrandelor – Este obișnuit ca oamenii să ofere pomeni sub formă de colaci, mere, nuci și vin pentru sufletele celor răposați. În unele regiuni, se prepară plăcinte împărțite vecinilor, un gest considerat aducător de noroc.
Târgurile de Sfântul Dumitru – În această perioadă au loc târguri tradiționale, cum este Târgul de Sfântul Dumitru din București, în cadrul cărora se vând produse agricole, unelte și animale. Târgurile sunt prilej de socializare și pregătire pentru iarnă.
Predicțiile vremii – Există credința populară că vremea de Sfântul Dumitru poate prezice iarna. O zi senină ar indica o iarnă blândă, iar o zi ploioasă sau înnourată, o iarnă aspră. De asemenea, poziția oilor în turmă este considerată un indiciu asupra durității sezonului rece.
Tunsul coamei cailor – În trecut, gospodarii tundeau coamele cailor tineri pentru a le asigura sănătatea și puterea peste iarnă. Caii aveau un rol central în gospodăriile rurale, iar acest obicei era văzut ca un semn de respect și grijă pentru prosperitatea familiei.
Superstiții de Sfântul Dumitru
În folclorul românesc, Sfântul Dumitru este asociat cu protecția împotriva spiritelor rele. În ziua sa, se aprind lumânări la morminte pentru protejarea celor vii de influența spiritelor neliniștite. Totodată, se evită munca grea, spălatul rufelor și măturatul, pentru a nu „mătura” norocul din casă.
Sfântul Dumitru este profund înrădăcinat în tradiția românească, reprezentând un moment de reflecție și pregătire pentru venirea iernii. De la focurile rituale la târgurile de toamnă și obiceiurile de protecție a casei și animalelor, această zi aduce comunitățile împreună și le reamintește de legătura străveche cu natura și schimbările ei.
1 comentariu. Leave new
Un articol interesant!! Aprecieri criticarad.ro!! Cu multă prețuire, prof.Livius Miscoi!!!