Structura anului școlar 2024-2025 și noile reguli pentru elevi

back school
Distribuie:

Anul școlar 2024-2025 începe luni, 9 septembrie, iar primul modul durează până pe 25 octombrie, când toți elevii intră în prima vacanță, de o săptămână. Cursurile durează 36 de săptămâni, până pe 21 iunie 2025.


Organizarea anului școlar pentru elevi și profesori este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Conform structurii anului școlar, programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se desfășoară până pe 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite.

Reguli noi în acest An Școlar

Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție sunt câteva din noile reguli care se aplică în noul an școlar. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă, prin propriile regulamente interioare.

Cameră de detenție pentru elevi

Cea mai controversată dintre măsuri este camera de detenție pentru elevii care deranjează orele. Părinții se întreabă de cine vor fi supravegheați aceștia în condițiile în care există deja deficit de cadre didactice iar profesorii spun că în multe școli nu există spațiu suficient. Acolo, elevii învață chiar în trei schimburi, motiv pentru care nu se știe unde vor fi ținuți „elevii problematici”.

Pe de altă parte, psihologii atrag atenția că nu este de bun augur să izolezi copilul, ținând cont că efectele pot fi inverse.

Cod vestimentar pentru elevi

Din această toamnă, școlile pot impune și cod vestimentar elevilor. Ministerul a lăsat însă la latitudinea fiecărei unități de învățământ ce piese vestimentare sunt interzise școlarilor.

Părinții pot cere socoteală profesorilor pentru note

De asemenea, părinții vor putea cere socoteală profesorilor pentru notele acordate elevilor.

Elevii vor evalua activitatea profesorilor

La rândul lor, elevii vor putea completa o fișă de feedback pentru profesori. Multe cadre didactice au criticat însă această măsură în condițiile în care, spun ei, școlarii cu note mici nu vor face altceva decât să se răzbune pe profesori în momentul în care completează această fișă de evaluare.

Interdicție pentru profesori de a face meditații cu elevii de la clasă

Apare și interdicția pentru profesori de a face meditații cu elevii cărora le predau la clasă. Ministerul se bazează însă, în acest caz, numai pe reclamații venite din partea părinților sau elevilor, și nicidecum nu se vor face modificări, astfel încât această măsură vine cu un mare semn de întrebare.

Consilier școlar pentru cel mult 500 de elevi

Noua lege prevede, de asemenea, un consilier școlar la fiecare 500 de elevi. Este, însă, o măsură greu aplicabilă, în condițiile în care nu există suficienți specialiștii.

Telefoane interzize în timpul orelor

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs.

Elevii își vor putea vedea lucrarea 

Totodată, elevii își vor putea evalua lucrarea înainte de a depune o contestație, în cazul Evaluării Naționale dar și a Bacalaureatului.

Obligațiile unităților de învățământ

La rândul lor, școlile vor avea obligația de a publica autorizație de securitate la incendiu dar și avizul sanitar.

În anul școlar 2024-2025, toți elevii o să primească o notă la purtare, la finalul fiecărui interval de cursuri (modul), potrivit noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar 2024 (ROFUIP), document publicat în Monitorul Oficial. Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar.

Media scăzută la purtare afectează menținerea burselor pe care le primesc elevii, iar o medie sub 6 la purtare înseamnă repetenție. Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică sunt conditionate în acest an școlar de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.

Bacalaureat 2025 începe cu proba de Limba română oral. Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere.

Evaluarea Națională are loc în perioada 23-27 iunie.

Părinții vor putea merge la secretariatele școlilor într-un interval dedicat, de la ora 8 la 9 și de la ora 16 la 18 – școlile sunt obligate să găsească un program extins cel puțin două zile pe săptămână. În plus, părinții pot retrage elevii de clasa pregătitoare sau clasa I pe motiv că nu se adaptează la școală și pot fi reînscriși în timpul anului școlar la o clasă de nivel inferior doar după evaluarea învățătorului.


Structura anului școlar 2024-2025

Intervale de cursuri:

  • de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
  • de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
  • de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
  • de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
  • de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Intervale de vacanță:

  • de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
  • de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie — 2 martie 2025;
  • de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
  • de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

 

Categorie: Educație
Etichete: elevi, Noul An Școlar 2024-2025, profesori, școli, structura anului școlar
Distribuie:
Articolul anterior
Handbal Club Beldiman a câștigat fără drept de apel finala Miras Olympic Summer Trophy de la Buftea
Articolul următor
Doi poeți arădeni la Festivalul Internațional de Poezie București

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta peluza

Peluze goale la UTA – Petrolul!

Meciul din această seară de pe Stadiolul „Francisc Neuman” se va desfășura în lipsa galeriilor de la ambele peluze. Decizia a fost a fost luată ieri, 3 octombrie, de către…