„Sunt pierderi care, atunci când se petrec, lasă goluri imense.” S-a stins Ovidiu CORNEA (7 septembrie 1939 – 22 decembrie 2021)

ovidiu cornea
Distribuie:

 

„Sunt pierderi care, atunci când se petrec, lasă goluri imense. Sunt oameni care, când trec în altă lume, lasă în urma lor amintiri pe care nimic nu le poate șterge.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad anunță cu regret profund trecerea în neființă a celui care a fost Ovidiu Cornea (7 septembrie 1939 – 22 decembrie 2021), director și secretar literar al Teatrului Clasic vreme de două decenii și fondator al unuia dintre cele mai importante și longevive festivaluri de teatru din România: Festivalul Internațional de Teatru Clasic. ” – este mesajul apărut astăzi pe pagina de Facebook a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care i-a întristat pe toți arădenii care au o cât de mică legătură cu teatrul…

Ovidiu Cornea s-a născut în Arad, în 7 septembrie 1939.

A urmat școala primară, gimnazială și liceul la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Între 1959 și 1964 a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Litere, secția Limba și literatura română.

Vreme de patru ani, între 1964 – 1968

a predat literatura română la Liceul Agricol Arad. În 1968, a fost transferat la Comitetul pentru Cultură și Artă al județului Arad, în  funcția de inspector principal. În această calitate a răspuns de instituțiile profesioniste de spectacol și de uniunile de creație.

În 1970,

a fost numit director al Casei Județene de Creație Arad, având contribuții însemnate în revitalizarea mișcării literare arădene, a cercetării și valorificării folclorului și etnografiei județului. A fost unul dintre principalii descoperitori ai artei naive din zonă. Tot în această perioadă, a desfășurat și o bogată activitate editorială.

Între 1971 – 1980,

a fost președintele Cenaclului Literar „Lucian Blaga” din Arad. Grație lui Ovidiu Cornea, mișcarea literară arădeană s-a afirmat puternic, iar o serie de scriitori au devenit autori cu multe volume și mai apoi, membri marcanți ai Uniunii Scriitorilor din România.

Începând cu 1980,

a devenit director artistic al Teatrului de Stat Arad, funcție pe care a  îndeplinit-o până la pensionare, în 1999. În perioada  1983 – 1999 și 2001- 2008 a fost secretar literar al Teatrului Clasic.

În anul 1995,

a pus bazele unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru din România: Festivalul Internațional de Teatru Clasic, manifestare care a ajuns în anul 2019, la cea de a XXV-a ediție.

În anul 2000,

a înființat fundația culturală „Art Clasic”, menită a contribui la promovarea Festivalului de Teatru Clasic și a culturii clasice.

A publicat în presă și în reviste de cultură, materiale legate de activitatea culturală arădeană.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” transmite sincere condoleanțe soției Veturia, fiului Adrian, întregii familii îndoliate precum și tuturor apropiaților săi. Dumnezeu să-l odihnească!

Categorie: In memoriam
Etichete: OVIDIU CORNEA, secretarul literar al teatrului, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Troița EROILOR-MARTIRI ai Revoluției din 1989 din cimitirul „Eternitatea” a fost reconstruită
Articolul următor
Elevi și profesori ai Liceului Sportiv din Arad au împărțit daruri de Crăciun familiilor nevoiașe din Buhani și Minead

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie