[TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ] Studiu de trafic pentru reglementarea circulației pe drumurile publice din cartierele municipiului Arad

studiu traficarad
Distribuie:

 

[ANUNŢ]

Începând cu data de vineri, 26.11.2021, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind: Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea „Studiu de trafic pentru reglementarea circulației pe drumurile publice din cartierele municipiului Arad”

Până la data de 13.12.2021, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris contestaţii privind aceste documente.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat începând cu data de 26.11.2021, pe pagina www.primariaarad.ro secțiunea Activități normative – Transparență decizională – Proiecte de hotărâri, și la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, Luni Marți, Miercuri între orele 08:30 – 15:30, Joi între orele 08:30 – 17:30, Vineri între orele 08:30 – 14:00.

Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.

studiu trafic

Ce este Studiul de trafic și de ce este necesar – Raport de specialitate

Studiul de trafic este unul din instrumentele principale in fundamentarea unei investitii. Prin urmare acesta reprezinta componenta de planificare strategica in transporturi, care permite realizarea unei fundamentari solide a investitiei in raport cu strategia pe termen mediu/lung in privinta dezvoltarii urbane si a mobilitatii la nivelul orasului si care permite evaluarea atat a situatiei existente cat si a impactului investitiei asupra mobilitatii urbane.

Descrierea Studiului:

Modelul de transport utilizat pentru evaluarea efectelor implementarii propunerilor de reorganizare a circulatiei rutiere in cartierul Micalaca, este cel dezvoltat in cadrul PMUD. Astfel pentru evaluarea impactului solutiilor propuse la nivelul Municipiului Arad, s-a dezvoltat un model de transport pentru atribuirea pe itinerarii pentru transportul public si privat. Modelul de trasnport este dezvoltat modular, matricele de transport fiind formalizate matematic pe baza modelului de calcul gravitational. Pentru colectarea datelor de trafic s-au stabilit amplasamentele punctelor de colectare date si respectiv contorizare a traficului.

Situatia existenta:

Mobilitatea populatiei este puternic influentata de caracteristicile socio-economice ale acesteia. La nivelul Municipiului, 85% din populatie detine cel putin un autoturism in gospodarie. Astfel, la nivelul unei zile obisnuite de lucru, 53% din deplasarile efectuate la nivelul intregii retele de trasnport sunt afectuate cu autoturismul, in timp ce 22% se efectueaza cu mijloace de trasnport public, iar 25% sunt deplasari nemotorizate (pe jos si cu bicicleta).

Dintre autoturismele aflate in circulatie, 44% sunt ocupate doar de conducatorul auto, 36% sunt ocupate de conducatorul auto si un pasager, in timp ce doar 20% dintre autoturisme au 3 sau mai multi ocupanti, astfel ca gradul mediu de ocupare al autoturismelor este de numai 1.86 persoane/autoturism, incluzand conducatorul auto. Sondajul indica faptul ca autoturismul este utilizat preponderent de catre persoanele angajate, dar si de catre cele neangajate, in timp ce transportul public are o pondere dominanta in randul elevilor si studentilor.

Analiza a indicat un numar mediu de 2.86 de deplasari/persoana/zi, distribuit in functie de categoria sociala a respondentilor si scopul deplasarilor. Sondajul mai indica durata medie a deplasarilor pe moduri de transport, respectiv 16-17 minute in cazul deplasarilor realizate cu autoturismul, cu bicicleta sau pe jos, in timp ce o deplasare cu transportul public dureaza in medie 32 de minute.

Zona de analiza are o retea de transport alcatuita din 92 de artere de circulatie, dintre care: 85 strazi, 4 alei, 2 bulevarde, 1 piata

Semnalizarea rutiera este realizata prin indicatoare de circulatie verticale si marcaje orizontale.

Releveul privind semnalistica rutiera pe toata zona de analiza este prezentat in Planul de situatie.

Reglementarea circulatiei. Situatie existenta:

Cu toate acestea au fost identificate o serie de probleme in ceea ce priveste indicatoarele verticale de circulatie, referitoare la vizibilitatea acestora sau la utilizarea neadecvata a locatiei in care au fost GL/PS Cod:PMA-S1-01 Serviciul Investiţii amplasate, la realizarea unor combinatii ilogice de indicatoare si situatii de semnalizare incompleta sau suprasemnalizare (amplasarea unui numar mult prea mare de inidicatoare intr-un singur amplsament).

Parcari:

Incepand cu anul 2016, Primaria Municipiului Arad a derulat o serie de proiecte de regenerare urbana a spatiilor din zonele de blocuri in cartierele Municipiului Arad, inclusiv Micalaca. Aceste proiecte au constat in principiu in reamenajarea spatiilor dintre cvartalele de blocuri si amenajarea de noi locuri de parcare. Din totalul acestor locuri, in Cartirerul Mmicalaca se afla un numar de 4273 de locuri de parcare la sol si alte 862 de locuri in constructiile Fastpark, totalizand 5135 de locuri de parcare.

Locatiile acestor amenajari sunt prezentate in documentul TTL.040-ST.AR.PD001 – Plan de situatie.

Reglementarea circulatie. Situatia existenta.

Intersectii:

La nivelul zonei de analiza pe baza retelei de transport inclusa in cadrul modelului de transport au fost identificate 141 de intersectii de artere, dintre care: 8 intersectii semaforizate, 4 intersectii dirijate cu sens giratoriu, 103 intersectii dirijate prin indicatoare de prioritate, 26 de intersectii nedirijate.

Pietonale si velo:

La nivelul infrastructurii pietonale si pentru biciclete, in urma analizelor din teren s-a constatat ca marea majoritate a strazilor beneficiaza de trotuare pe ambele parti. Pe cateva artere insa s-a constatat absenta trotuarului pe o latura. Suplimentar, exista cateva strazi unde trotuarul lipseste pe ambele parti din cauza profilului rutier ingust, pietonii deplasandu-se pe partea carosabila.

Referitor la deplasarile cu bicicleta, la nivelul ariei de analiza exista o serie de piste si benzi. Acestea se suprapun arterelor majore si colectoare si au ca rol cresterea sigurantei deplasarilor cu bicicleta.

Dezvoltarea modelului de transport:

Reteaua de trasnport s-a dezvoltat tinand cont de descrierea segmentelor de drum care o alcatuiesc.

Segmentele de drum din modelul de transport sunt descrise prin:

– noduri la fiecare capat al segmentului de drum – fie ca sunt intersectii cu alte segmente sau modificari ale descrierilor

– lungimea segmentului de drum

– tipul si standardul segmentelor de drum, exprimate prin categorie si descriere functionala – numar de benzi, capacitate, viteza de circulatie admisa, restrictii pentru anumite tipuri de vehicule etc

– relatia viteza- debit specifica tipului de segment de drum, declarata general la nivelul tipului.

Realizarea matricelor origine- destinatie:

Matricele origine- destinatie au fost realizate separat pentru urmatoarele moduri de transport:

-transport privat: autoturism (CAR), biciclete (BIKE), vehicule usoare de marfa (LGV), vehicule grele de marfa (HGV)

-transport public

Generarea/atractia deplasarilor alaturi de distributie si repartitie modala s-au estimat simultan in modelul de transport din rezultatele anchetelor de mobilitate.Generarea deplasarilor s-a realizat pe baza unui model de regresie structurat pe scopul deplasarilor si grupele sociale de persoane.

In urma determinarii cererii de transport si alocarii acesteia pe retea se calculeaza nivelul de serviciu al retelei, care pentru exemplificare este definit de 6 trepte notate A-F.

Pentru validarea modelului de transport propus au fost corelate volumele si s-a contatat ca duratele de deplasare inregistrate pe axele majore de circulatie in oras, folosite ca set de date pentru validare se situeaza in marja considerata de criteriu de validare, astfel diferenta dintre duratele de deplasare modelate si cele observate nu depaseste 7%. Astfel, se considera ca modelul de transport prezinta o imagine corelata asupra deplasarilor urbane. Se concluzioneaza ca modelul de transport calibrat si validat in conformitate cu standardele internationale cu privire la procedurile de modelare in GL/PS Cod:PMA-S1-01 Serviciul Investiţii domeniul ingineriei transporturilor, reprezinta intr-o maniera robusta situatia din teren s este adecvat scopului pentru care a fost dezvoltat.

In baza matricelor de mobilitate pentru scenariul de referinta s-a facut raportul iintre origine- destinatie pentru o prognoza de 15 ani. (2020-2035).

Reglementari propuse:

Pentru reglementarea sensurilor de circulatie prestatorul a propus reconfigurarea acestora conform figurii 5.1.-1 – Intersectia C-lea Radnei cu Str. Digului,

Intersectii:

Se propun intersectiile pentru realizarea semaforizarii: a se vedea figura 5.5.-1 Intersectia C-lea Radnei cu Str. Digului, 5.5-3 Intersectia C-lea Radnei cu Str. Digului , 5.5.-4 Intersectia C-lea Radnei cu Str. Renasterii, 5.5-7 Intersectie Str. Voinicilor cu Str. Pasunii, 5.5.9. Bdul N. Titulescu – Benzi de incadrare in flux precum si modelul pentru intersectiile nesemaforizate.

Impactul asupra mediului:

Activitatea de transport joaca un rol esential in dezvoltarea economica si sociala a Municipiului, avand in vedere ca aceasta asigura accesul la locurile de munca sau agrement, locuinte, bunuri si servicii etc.

Efectele negative pe care domeniul transportului le are asupra mediului inconjurator si in principal asupra sanatatii umane, se datoreaza in principal nocivitatii gazelor de esapament, poluantii care impreuna cu pulberile antrenate de pe carosabil pot provoca probleme respiratorii acute si cronice, precum si agravarea altor afectiuni. Traficul greu este generator al unor niveluri ridicate de zgomot si vibratii, care determina conditii de aparitie a stresului, cu implicatii uneori majore asupra starii de sanatate.

Se constata ca desi nivelul intregii zone de implementare a proiectului duce la o scadere de doar 0,4% a nivelului de emisii, pe arterele rezidentiale, al caror scop este de deservire a rezidentilor si de acces la proprietate, emisiile anuale se reduc cu pana la 33,42%, ceea ce are efecte benefice pentru sanatatea populatiei din zonele rezidentiale astfel definite.

Siguranta circulatiei:

La nivelul municipiului se estimeaza ca gradul de motorizare este de circa 500 vehicule/1000 de locuitori, situandu-se cu mult peste media nationala. Din analiza datelor de mobilitate s-a relevat ca circa 75% din deplasarile efectuate zilnic la nivelul anului de baza sunt realizate utilizand mijloacele de transport motorizat.

Concluzii:

Prin aplicarea masurilor de reorganizare a circulatiei recomandate in cadrul Studiului de Trafic se obtine o reduce considerabila a fluxurilor de trafic de pe arterele rezidentiale ale Cartierului Micalaca, dar si o reducere usoara la nivelul intregului cartier.

Fara o planificare urbana si o gestionare adecvata a modului in care se desfasoara circulatia la nivelul cartierelor municipiului Arad, tiparele de deplasare ale utilizatorilor de vehicule personale vor cunoaste o distributie spatiala necontrolata, avand impact negativ asupra prestatiei totale si implicit asupra efectelor generate de traficul auto.

Evaluarea a fost realizata la nivelul zonei de analiza si separat pe arterele din zonele rezidentiale stabilite in capitolele anterioare. Se observa faptul ca la distanta totala de deplasare scade cu 0,36% la nivelul intregii zone de analiza, in timp ce pe arterele rezidentiale aceasta se reduce masiv, respectiv cu 32,89% in raport cu scenariul de referinta.

STUDIUL DE TRAFIC – INTEGRAL:

572 PH Aprobare Studiu de T… by Critic Arad

Categorie: Administrație
Etichete: strazi arad, studiu de trafic Arad, trafic
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] POEZIA SALVEAZĂ ROMÂNIA! Ceea ce n-au reușit nici circumvoluțiunile lui Toma, nici alte organe, au reușit poeții simboliști: au curățat molozul din curtea Poliției Locale!
Articolul următor
Scrisoare deschisă către Consilierii Municipali ai Aradului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie