ULAL acuză Primăria Municipiului și Consiliul Județean Arad de nereguli în colectarea deșeurilor menajere

gunoi pr
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ  – ULAL Arad]

 

La început de an 2021, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD) Județul Arad și Primăria Municipiului Arad, cu sprijinul operatorului serviciului de salubrizare, S.C. Retim Ecologic Service S.A, au hotărât că a venit vremea să abordeze situația dezastruoasă a colectării deșeurilor pe domeniul public, prin intermediul unor fluturași, plantați la intrarea în blocuri sau chiar în cutiile poștale ale locatarilor, prin care amenință cu amenzi mari și cu mai multă mizerie fix pe cetățeanul care plătește contribuții, taxe, impozite, tarife, tot mai mari, către aceste instituții tocmai pentru ca ele să gestioneze deșeurile și să salubrizeze localitățile adecvat, eficient, economic, eficace, modern, la standarde europene.

Retim nu s-a sfiit să introducă o scrisoare cu același text amenințător și în plicurile cu factura serviciului de salubrizare, către asociațiile de proprietari, care reprezintă cei mai mari clienți din municipiu.

De ce nu ar dori arădenii să colecteze separat deșeurile menajere?

Fiecare arădean cunoaște, din propria experiență, modul insalubru și umilitor în care este silit să colecteze selectiv deșeurile menajere în containere și recipiente murdare, greu accesibile, înconjurate de mormane de gunoi, amplasate pe carosabil sau în mijlocul parcărilor, libere să se deplaseze în bătaia vântului, sau amplasate în interiorul unor cotețe infecte, împrejmuite cu ziduri, adevărate focare de infecție.

În anul 2008, Consiliul Județean Arad împreună cu Primăria Municipiului Arad și cu alte câteva primării din județ, au hotărât să se asocieze și să înființeze Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD) Județul Arad, cu scopul principal de a absorbi fonduri europene nerambursabile și de a împrumuta de la bancă sumele de co-finanțare, de rambursat cu dobândă, din contul contribuabililor.

Astfel, Consiliul Județean Arad și-a asumat realizarea unui proiect european major „Sistem de management al deșeurilor solide în județul Arad”, în valoare de 29 187 896 EUR, din care 21 838 638 EUR investiția UE, diferența fiind împrumutată de la bancă, pe spatele cetățeanului. Totodată și-au asumat și gestionarea serviciilor de colectare, transport, prelucrare și depozitare a deșeurilor.

Uniunea Europeană a finanțat acest proiect pentru ca autoritățile administrației publice locale să înființeze un NOU sistem de management integrat al deșeurilor solide pentru județul Arad, care cuprinde:

-achiziționarea de echipament de colectare a deșeurilor menajere, comerciale, industriale și instituționale, inclusiv containere și vehicule de transport

-contruirea a 4 stații de transfer

-construirea unei linii de sortare

-construirea a 2 instalații de compostare

-închiderea completă a 2 depozite urbane și reabilitarea a 6 depozite urbane

-închiderea și curățarea a 46 de depozite rurale și reabiliatarea a 21 depozile rurale

Au trecut 12 ani de la înființarea ADI SIGD Arad, care astăzi se bucură de un personal de 14 persoane, remunerate din bugetul local, cu zero activitate sau realizări, neavând nici măcar un website propriu, iar descrierea asociației pe site-ul Consiliului Județean Arad face trimitere la pagina cu prezentarea instituției Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Arad.

Mai mult, au trecut 11 ani de la demararea proiectului, iar Consiliul Județean Arad se laudă că a reușit să închidă un depozit municipal și să reabiliteze vechea linie de sortare. Oare pe ce s-au cheltuit atâția bani?

Oare prin această investiție majoră, nu ar fi putut Primăria Municipiului Arad, la nivel de municipiu, să presteze serviciul de salubrizare la un preț de 4.8 lei/persoană/lună, de exemplu, în loc să delege acest serviciu comunitar de utilitate publică la o firmă privată, pro-profit, cu un tarif de 11.28 lei/persoană/lună, care în scurt timp va crește la 16 lei/persoană/lună?

An după an, autoritățile administrației publice locale se prefac ca și cum ar fi implementat deja un NOU sistem integrat de management al deșeurilor solide și tratează ineficacitatea sistemului ca pe o problemă a cetățeanului/o neconformitate din partea utilizatorului, prin lansarea de campanii de conștientizare și de educare a populației, mai nou, chiar prin campanii de amenințare.

Starea actuală deplorabilă, mizerabilă, infectă, dăunătoare sănătății populației și mediului, a locurilor unde se colectează deșeurile pe domeniul public, în special în cartierele de blocuri din municipiul Arad, este o combinație de eșecuri ale Consiliului Județean Arad și ale Primăriei Municipiului Arad: eșecul de implementare a noului sistem de management integrat al deșeurilor solide, eșecul de gestionare a serviciilor de sortare, colectare, transport, transfer și tratare a deșeurilor și eșecul de prestare a serviciului de salubrizare a localităților.

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad a atras atenția autorităților administrației publice locale, atât în presă, cât și la întâlnirile la care a fost invitată, asupra faptului că Primăria Municipiului Arad încă nu a amenajat infrastructura pe domeniul public, adică platforme supraterane sau subterane, iluminate, cu canalizare proprie, amplasate în spații/zone dedicate, cu containere și recipiente curate, fixe, închise, unde cetățenii să colecteze deșeurile menajere civilizat, eficient și sigur, unde vehiculele de transport să aibă acces direct, să le permită operarea automatizată.

ULAL Arad susține ferm că atâta timp cât Primăria Municipiului Arad nu realizează infrastructura de colectare a deșeurilor menajere pe domeniul public al municipiului, modul de operare defectuos al serviciului de salubrizare nu se va îmbunătăți, proiectul european major nu va fi finalizat și funcțional, iar cetățenii nu vor beneficia de pe urma proiectului la care au contribuit financiar.

Aradul are asociații de dezvoltare intercomunitară, obiective ambițioase de investiții, analize, proiecte, strategii de dezvoltare a serviciilor, consultări, caiete de sarcini, regulamente, studii de fezabilitate, rapoarte, referate, studii de specialitate, pe hârtie. Cu alte cuvinte, Aradul are investiții în maculatură.

Ce nu are Aradul în 2021: un nou sistem de management integrat al deșeurilor solide funcțional, un serviciu public de salubrizare a localităților operațional la parametri de eficiență și calitate, o infrastructură adecvată de colectare a deșeurilor menajere pe domeniul public, care să întrunească standardele europene, si nici autorități ale administrației publice locale responsabile.

 

Dorina Lupșe – Președinte ULAL Arad

Categorie: Știri
Etichete: adi sigd, colectare selectiva, deseuri, dorina lupse, RETIM, ULAL Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Călin Bibarț: „Avem soluții pentru relocarea familiilor din zona Mărului! Am început discuțiile către un parteneriat cu societatea civilă și ONG-uri”
Articolul următor
Suporter Club UTA vs. „iarba lui Falcă”: „Cei care au primit caserole cu bucăți din vechiul gazon al stadionului Francisc Neuman să le doneze în scopul refacerii acestuia”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

seceta

Proiect de OUG: Agricultorii afectați de secetă vor putea cere suspendarea ratelor la bănci până la sfârșitul anului 2025 | Adoptarea și aplicarea acestei OUG „riscă să producă un blocaj fără precedent în agricultura românească” susțin agricultorii

Agricultoriii afectați de secetă care au încheiat contracte de credit sau leasing vor putea solicita suspendarea plății datoriilor și a ratelor la bănci până la sfârșitul anului 2025, dacă îndeplinesc…