Nemulțumiri majore în rândul cadrelor medicale ale Spitalului Județean din cauza noilor reglementări privind sporurile acordate. Acestea au purtat discuții pe această temă cu conducerea spitalului dar spun că „au fost fără niciun rezultat”.
Cadrele medicale sunt nemulțumite inclusiv de ceea ce s-a întâmplat în perioada pandemiei când, susțin acestea, „erau bani, dar au fost împărțiți la cine nu avea legătură cu Covidul, în sensul că secțiile pe care sunt au fost închise în acea perioadă. ATI-ul de exemplu, nu am primit niciun ban în plus pentru Grădiște! Acum nouă ne-a tăiat primii! Au dat la celelalte secții care au stat pe secția lor și au odihnit, că doar pacienții erau la Grădiște … Fizioterapia, Dermato, bloc operator, Ginecologia, Diabetul etc”.
Personalul medical este nemulțumit inclusiv de prestația președintelui de Sindicat, Otinel Șandru și îi reproșează faptul că nu a făcut nimic să le susțină drepturile, ba mai mult, prin ceea ce face pare să reprezinte interesele conducerii spitalului, nu pe cele ale personalului medical.
Majoritatea celor care sunt membri de sindicat doresc inclusiv îndepărtarea lui Otinel Șandru din conducerea Sindicatului, unii adunând semnături pentru constituirea unui nou Sindicat, nucleu format în jurul doctorului Adrian Crișan.
Se pregătește inclusiv o „descindere” în Consiliul Județean Arad
„Camera Federativă a medicilor (n. red. organizație nou înființată de tip Sindicat) va organiza o intrare cu „parul” peste Cionca. Sunt supărați ca lingăul de Otinel (n.red liderul de Sindicat) a semnat contractul colectiv de muncă! Cer schimbarea managerului Florina Ionescu!” – asta în contextul în care, conform surselor noastre, au mai avut loc întâlniri pe această temă între conducerea spitalului și președintele CJA Iustin Cionca, întâlniri în cadrul cărora acesta a propus conducerii spitalului „să nu se taie sporurile personalului, ci să se identifice alte capitole de unde s-ar putea reduce cheltuielile”. La această propunere conducerea spitalului ar fi răspuns că „nu avem de unde din altă parte să tăiem, oricum suntem îngropați în datorii”.
Fiecare secție din cadrul SCJUA are cuantumul sporurilor diferit.
Secțiile cu cel mai mare spor (85%) sunt: ATI, UPU, Medicina Legală, Sifilis și Anatomo-patologia. Cu toate acestea personalul este nemulțumit, deoarece la ultimele negocieri s-au stabilit sporurile între 50% și 85 %, secția ATI de exemplu primind un spor de 75% aplicat la nivelul salariului din anul 2015. În realitate, în prezent acest spor atinge abia nivelul de 30%. Chiar și-n pandemie au fost afectați tot cei de pe aceste secții, beneficiarii propriu-ziși ai sporului de 75% din acea perioadă fiind doar cei care aveau un spor sub 75%.
Sporurile actuale:
Din simulări asistentele pierd cel mai mult, întrucât medicii se compensează cu numărul de gărzi!
Conform analizei, în condițiile în care se vor aplica aceste tăieri ale sporurilor, cadrele medicale cele mai afectate vor fi asistenții medicali, nu medicii. Medicii vor primi oricum suma de 1000 lei / gardă, această sumă adăugându-se la sporul de 200% / gardă de care beneficiază.
Sporurile după modificare, conform simulării:
Conducerea Spitalului Județean ne-a transmis un punct de vedere pe acest subiect, în care invocă prevederile din Legea 153/2017 actualizată și punctul 3 prevăzut la pagina 104 în Contractul Colectiv de Muncă semnat la nivel de unitate:
„Ca urmare a ridicării stării de alertă epidemiologică legislația în vigoare, la nivel național ne obligă să aplicăm art 25, din Legea 153/2017, ceea ce înseamnă că la nivel de ordonator de credite suma totală a sporurilor și indemnizațiilor nu poate depăși 30% din valoarea salariilor de bază. Astfel, spitalul trebuie să se încadreze cu plata sporurilor și indemnizațiilor aferente personalului unității, într-o anumită limită comunicată de ordonatorul ierarhic superior.
Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate în cadrul SCJU Arad pentru luna iulie 2023 depășește limita prevăzută de lege.
În condițiile în care până în prezent nu sunt scutite nici indemnizația de hrană și nici indemnizația lunară pentru gărzi, repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile libere, la nivelul unității se estimează creșterea acestei sume. Prin urmare, ținând cont de faptul că depășim plafonul, ne îndreptăm spre punctul 3 prevăzut la pagina 104 în Contractul Colectiv de Muncă și anume diminuarea sporurilor la nivelul minim prevăzut de lege.
Din păcate sunt pierderi salariale însemnate pentru marea parte a personalului instituției, însă acest reglementări vin de la nivel central și trebuie puse în aplicare, spitalul neavând nicio pârghie legală de a păstra sporurile și indemnizațiile la valoarea actuală.” – a transmis Florina Ionescu, managerul SCJUA.
Lista de nemulțumiri este mult mai lungă însă cea mai importantă este cea cu privire la acordarea sporurilor. De urmărit dacă personalul medical nemulțumit va acționa în vreun fel la modul concret pentru a determina conducerea să găsească soluții astfel încât „tăierile” să se facă la alte capitole. Aceștia și-au propus să organizeze inclusiv un protest spontan în curtea spitalului, în fața sediului Administrativ.
1 comentariu. Leave new
jos directoarea de paie, incompetenta.
de fapt cel care conduce spitalul prin interpusi este falca ghoeorghe prin firmele lui de apartament mananca banii spitalului care este politizat. nimic nu se intampla in spital fara aprobarea imparatului, chiar si pe liderul de sindicat l-a cumparat!!