Un RAPORT ÎNGRIJORĂTOR al Inspecției Judiciare: peste 60% din infracțiunile sexuale raportate la poliție sunt cu victime minore, iar instanțele nu au o practică unitară!

imagine 2021 08 03 114324
Distribuie:

 

Una dintre cele mai negre statistici ale sistemului judiciar și social este cea cu privire la cazurile de abuz sexual cu victime minore. Este înfiorător și să te gândești că există un caz izolat, darămite să ai dovada că este vorba despre un fenomen. Dincolo de acceptarea socială a fenomenului, la fel de îngrijorătoare este atitudinea organelor de anchetă și chiar a magistraților în aceste spețe judiciare care nici nu alină suferința copiilor abuzați, nici nu le face dreptate de cele mai multe ori. Presa a relatat pe larg numeroase cazuri absurde și problema reală este a sistemului de justiție, în primul rând.

CSM a dispus un control al Inspecției Judiciare în iunie 2020, control finalizat cu un raport care arată, negru pe alb, că instanțele din România nu au o practică unitară privind soluționarea cauzelor de abuzuri sexuale în care victimele sunt minore. În situații similare, unii judecători decid că e vorba de un act sexual, în care victima și-a exprimat un consimțământ valabil, în timp ce alți judecători consideră că a fost vorba de viol.

Inițial raportul Inspecției Judiciare trebuia finalizat în noiembrie 2020. Însă termenul de predare a fost prelungit de două ori, documentul fiind finalizat în martie 2021. Pe 8 aprilie, raportul a fost inclus pe ordinea de zi a Comisie 1 – Legislație și cooperare interinstituțională din cadrul CSM.

Peste 60% din infracțiunile sexuale raportate la poliție sunt cu victime minore!

Din datele oferite de parchete – și incluse în raport– rezultă că în perioada 1 februarie 2014 – 29 iulie 2020 au fost înregistrate 18.549 de sesizări ale unor infracțiuni sexuale cu victime minore. Dintre acestea, sub 20% au fost finalizate, la capătul cercetărilor judiciare, cu trimiterea în judecată a unor inculpați. În cazul celorlalte plângeri penale (peste 80% din eșantionul statistic!) s-au dispus soluții de renunțare la urmărirea penală sau de clasare.

Instanțele au reținut valabilitatea consimțământului

Principalele concluzii ale raportului Inspecției Judiciare:

1. Din peste 18.000 de dosare privind abuzuri sexuale cu victime minori, mai mult de 12.000 au fost clasate În perioada 1 februarie 2014  – 29 iulie 2020, au fost înregistrate, la parchetele din țară, 18.549 de sesizări privind abuzuri sexuale cu victime minore.

2. Unii copii nu conștientizează că sunt victime ale abuzurilor sexuale.

3. Abuzuri sexuale asupra unor copii de 7 ani sunt anchetate ca acte sexuale consimțite.

4. Anchetatorii aleg să ignore abuzurile sexuale asupra unor copii, tratându-le ca o „tradiție” a unei etnii.

5. Agresori care profită de condițiile precare în care trăiesc victimele.

6. Audierea victimelor minore se face, de multe ori, în condiții improprii, generând traumatizarea acestora

7. Victime minore ale unor abuzuri sexuale, audiate în mod repetat. În unele cazuri, copii care au fost abuzați sexual trebuie să povestească experiența traumatică, în fața anchetatorilor, și de 5-6 ori, în decursul a mai multor luni sau chiar ani.

8. Instanțele nu au „criterii generale de apreciere a valabilității consimțământului” În unele cazuri, judecătorii au considerat ca fiind valabil consimțământul victimelor minore, chiar și când acestea aveau vârste foarte fragede, însă prezentau „o dezvoltare somatică precoce”.

9. Evaluarea psihologică a victimei ar trebui să devină obligatorie.

10. Audierea minorilor ar trebui să se facă doar în prezența unui psiholog/specialist în consilierea victimelor

Cine vrea să vadă exact radiografia acestei probleme sociale și judiciare, are la dispoziție cele 323 de pagini ale RAPORTULUI Inspecției Judiciare – AICI INTEGRAL RAPORTUL

Plenul CSM a aprobat în 28 iulie acest raport al Inspecției Judiciare şi a propus mai multe măsuri menite să rezolve problemele identificateÎn baza acestui raport, CSM a emis un punct de vedere care conține o serie de propuneri pentru modificarea Codului Penal, propuneri transmise Ministerului Justiției.

Principalele propuneri:

1.Orice act sexual cu un minor sub 14 ani să fie considerat viol, dar pedepse mai mici, dacă nu e probată constrângerea.

2.  Stabilirea unui prag de vârstă de la care un minor poate consimţi un act sexual.

3.Obligativitatea efectuării unei evaluări psihologice a victimelor minore în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale trebuie reglementată prin lege

4.Când victima are sub 14 ani, „actul sexual consimţit (altul decât cel considerat viol) să fie incriminat ca agresiune sexuală”, pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

AICI INTEGRAL PUNCTUL DE VEDERE al CSM și propunerile

 

 

Categorie: Știri
Etichete: abuz sexual, CSM, inspectia judiciara, judecatori, magistrati, raport Inspectia judiciara, victime minore
Distribuie:
Articolul anterior
Atletul Andrei Severin a luat bronzul naţional la categoria U20
Articolul următor
Doi hoți au fost reținuți de polițiștii din Lipova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu 1 scaled

ATENȚIE! COD PORTOCALIU pentru județul Arad

În această după-amiază, 24 mai 2024, în intervalul orar 13:55- 15:30 meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, localitățile: Șiria, Covăsânț.  Se vor semnala averse torențiale…