Un vis nu se înfăptuiește așa ușor | ROMÂNIA – BOSNIA și HERȚEGOVINA: 0-1 (0-1)  

romania
Distribuie:

Preliminariile Campionatul Mondial 2026, etapa 1:
ROMÂNIA – BOSNIA și HERȚEGOVINA: 0-1 (0-1)  

21.03.2025, ora: 21,45, stadion: „Arena Națională”, temperatura: 7°C, spectatori: 50.000.

Au marcat: 14 Gigovic.

România (selecționer Mircea Lucescu): Niță – Rațiu, M. Popescu, Burcă, Bancu – R. Marin (74 Mitriță), M. Marin (69 Șut) – Man (81 Moruțan), Stanciu, Tănase (46 Hagi) – Drăguș (81 Alibec).
Pe bancă: Moldovan, Târnovanu – Sorescu, Rus, Ghiță, Chipciu, Dragomir.

Cartonașe galbene: Niță, Stanciu, Bancu, Șut, Hagi.

Bosnia (selecționer Sergej Barbarez): Vasilj – Malic (87 Bicakcic), Radeljic, Barisic, Kolasinac – Tahirovic (77 Burnic), Sunjic, Gigovic (62 Memic) – Demirovic, Dzeko (46 Bazdar), Dedic (77 Saric).

Pe bancă: Hadzikic, Ziomislic – Mujakic, Muharemovic, Basic, Katic, Hajradinovic.

Cartonașe galbene: Gigovic, Malic, Vasilj. 

Arbitri: Danny Makkelie – Hessel Steegstra și Jan de Vries. Rezervă: Marc Nagtegaal (toți din Olanda).
Arbitri VAR: Rob Dieperink și Jeroen Manschot (Olanda).


Un vis nu se înfăptuiește așa ușor

Există o cutumă în fotbal, care spune că în primul meci al unei competiții e bine să nu pierzi. Că începi cu ceva (punct), că îți dă moral că va ieși bine ce ți-ai propus și mai ales că nu-ți dezamăgești suporterii. România n-a reușit aseară lucrul acesta, pe Arena Națională, în fața a 50 mii de suporteri. De ce? Pentru că de data asta, ne-am dat seama că echipa asta, cu ditamai Mircea Lucescu selecționer, are totuși limite.

Nu e cazul să revenim cu seria de critici meritat îndreptate spre tricolori, din urmă cu trei ani. Nu! Componenții lotului s-au dezvoltat – fotbalistic vorbesc – binișor și au început să se detașeze de echipele mici-mici, chiar și de cele mici-medii. Dar pentru un cronicar obiectiv și cunoscător al fenomenului, era clar că în cazul tricolorilor, „mai e mult până departe”.

A fost calificarea – lejer obținută – la europeanul de vara trecută din Germania. Da, de pe primul loc în grupă, cu Elveția, echipă nu de „first class”, dar sigur de „second”. Dar spun eu, că a fost „excepția care confirmă regula”. Plus că adaug aici și aia cu „bulanul”, cum spun ghibiții în fotbal. A fost însă și acel 3-0 cu Ucraina în deschiderea de la Euro și „wow”, atacăm titlul european. Ușor cu pianul pe scări, că ai noștri jucători, au mai scos un egal la Euro cu Slovacia și apoi, pa! Cu naționalele cu fotbaliști, Belgia și Olanda, n-am contat. Iar de aici, până la tactica de marketing aruncată de presă cu „naționala de suflet”, a fost un pas. Că ăi ce transmit meciurile României, ăi ce o freacă-n analize prin studiouri, trebuie să-și facă rating. Și au văzut că (mai ales) diaspora, este ușor de prins în hăț. La fel ca și pe tinerii ce nu erau născuți când Hagi dădea gol Columbiei în America. Și de atunci tot o dăm cu „Naționala de suflet”, lansăm seriale despre o victorie în grupa de la Euro, vindem tricouri, facem show. Pe nimic! 


Am considerat să fac acest „intro” mare, pentru a șterge puțin din aura creată în jurul naționalei noastre. Cu jucători „cu suflet”, dar vorba unui amic – om de fotbal la nivel mare – „suflet au și adversarii”. Și Bosnia, adversarul României de aseară, a demonstrat că posedă și ea acest lucru. Că sunt din spațiul ex-yugoslav și știm ce inimă și spirit de luptă au locuitorii acestui spațiu european.    

Ca plan de luptă, bosniecii au fost bine instruiți. Au început meciul „mai sus”, au fost mai dezinvolți cu mingea, lucru ușor pentru niște băieți ce joacă la echipe din Germania, Italia, Turcia. Dealtfel „albaștrii” au masat „galbenii” noștri spre careul lui Niță, plasând un „4-4-2” cu linia defensivă la 35 de metri de poarta noastră. Și și-au rezolvat primul puncy din plan relativ repede, în minutul 14. La un contraatac tăios, mingea a ajuns pe centru stânga la Kolasinac, pas la Dzeko, învăluire și reprimire pe stânga în careu, piruetă și centrare a lui Kolasinac în careul mic prin spatele liniei defensive, la bara a doua și gol din patru metri a lui Gigovic, 0-1!    

Bosnia a rămas la „catedră” și după ce a intrat în avantaj, iar România a amenințat pentru prima dată periculos poarta adversă doar în minutul 26, prin Drăguș, imprecis la finalizare. Românii au părut oboșiți din start, dar au încercat să producă ceva la poarta oaspeților, au ajuns în careul lor în minutul 30, Rațiu a centrat, dar „capul” lui Drăguș a fost peste poartă. Apoi a urmat o pauză scurtă, pentru că Popescu i-a spart nasul lui Dzeko, starul bosniac fiind nevoit să rămână la pauză la vestiare. Tricolorii aau fost subțiri tare pe atac, dovadă fiind faza din minutul 41, când la o combinație Bancu – Drăguș – Man, ultimul a fost blocat în careu, la 12 metri. Repriza s-a încheiat cu o nouă situație de gol irosită de Drăguș, care a reluat cu capul din șapte metru pe lângă, la centrarea lui Bancu.

În repriza a doua românii au fost mai coerenți în teren. Și mai activi în preajma careului bosniecilor. Românii au solicitat și penalty în minutul 53, dar partida a avut arbitri din afara „lotului condus de grec”, care interpretează fazele cu discernământ. La o minge înălțată spre marginea careului, „obiectul” a căzut pe „ceasul” lui Tahirovic, care urmărea adversarul, neavând mingea în prim-plan. La noi, cu regulamentul special și VAR-ul „pentru cine trebuie”, se dădea penalty. Dar Danny Makkelie e arbitru, a studiat pe monitor și – normal – nu a dat!

Ocazii au mai fost, ceva, pentru tricolori. Bancu a centrat periculos la șase metri, Drăguș a reluat din alunecare, dar Vasilj a scos cu piciorul, Burcă a încercat un șut din întoarcere din centrul careului, peste poartă, iar Stanciu a mai avut suflu pentru un șut sănătos în minutul 85, dar mingea s-a oprit în brațe la portarul bosniac. În minutul 90+7, bosniecii au avut golul doi în față, dar Bazdar, scăpat singur cu Niță, a ratat.  

România a pierdut în fața unei echipe cu jucători mai valoroși, activi la cluburi importante din Europa. Personal, credeam că avem o națională cu valoare de „liga trei” spre „liga a doua” valorică din Europa. Dar deocamdată rămânem să așteptăm victorii cu alea mici. Luni, cu San Marino. Dar visăm la mondial… 


VIDEOREZUMAT


Impresii după joc

Mircea Lucescu: ,,E o tristețe generală, pentru că ne-am fi dorit foarte mult să începem cu o victorie, așa cum am și meritat. Am dominat destul de categoric. Au profitat de un gol în care ne-au prins puțin relaxați.După, au întrerupt mult jocul. Arbitrul le-a dat posibilitatea să facă lucrul ăsta, iar ei au profitat. Toate au contribuit la această nereușită. Dar mergem înainte, cum au câștigat ei aici putem și noi la ei.Un arbitraj permisiv, care le-a dat posibilitatea să se refacă pe teren. În mod normal, ar fi trebuit să le spună să meargă la margine, cum s-a întâmplat cu Tănase. Pe ei i-a lăsat în teren! Plus cele două faze. E inadmisibil să nu dai penalty. La primul a căzut mingea pe mâna fundașului, iar apoi a fost faza cu centrarea lui Ianis.De acum încolo, confuntările sunt la nivel mai ridicat, iar noi trebuie să facem față și să abordăm meciurile de maniera asta. Am dominat categoric! Până acum aveam 40% posesie, pierdeam mingea repede, jucam lung.

Și azi am jucat de câteva ori cu minge lungă, ceea ce nu ne e specific. Noi suntem jucători tehnici, avem un control bun de balon. Pe asta trebuie să ne perfecționăm.

Le-am reproșat că n-au avut răbdare cu mingea, au încercat să rezolve individual niște situații”. 



 

VEZI CLASAMENTELE DIN PRELIMINARIILE CAMPIONATULUI MONDIAL – ZONA EUROPA



 

Categorie: Sport
Etichete: Arena Națională, etapa 1, Mircea Lucescu, Preliminariile Campionatul Mondial 2026, ROMÂNIA -BOSNIA-HERTEGOVINA
Distribuie:
Articolul anterior
INTERVIU | Daniel Funeriu: „A fi olimpic nu e decât începutul unui foarte lung și interesant drum. Continuați, progresele minții și nu superstițiile duc lumea înainte”
Articolul următor
Comandantul Centrului Militar Județean Arad, locotenent-colonel Remus-Călin Crăciun, a murit. Avea 45 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

uta 80 1

A fost aniversarea noastră, nu a voastră!

UTA – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-1 (1-1) 18.04.2025, ora: 20,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 19°C, spectatori: 8.980. Au marcat: M’ Poku (36,penalty) – Oberlin (19) UTA (antrenor Mircea Rednic): Iliev…