Unele școli arădene folosesc catalogul electronic de cel puțin trei ani, dar abia azi a aflat și primarul Bibarț

whatsapp image 2024 09 12 at 13.15.26 e1726139740472
Distribuie:

Unele școli arădene folosesc catalogul electronic de cel puțin trei ani, dar abia azi a aflat și primarul Bibarț și a făcut conferință de presă să se laude cu asta deși nu are niciun merit. Faptul că din bugetul local repartizat școlilor se suportă și contravaloarea serviciilor de operare a catalogului electronic, nu e un merit ci o obligație a admisnistrației locale. Că sunt școli în municipiu care nu au spațiu suficient pentru actul educațional, sau școli care au intrat în noul an cu sălile de clasă ca după război (părinții s-au mobilizat și au tocmit meșteri, au cumpărat materiale și au făcut lucrările), nu are nimic de comunicat.


Comunicate de presă Primăria Arad:
Zeci de școli arădene au optat pentru catalogul electronic

 „20 de unități de învățământ din municipiu au renunțat în acest an școlar la catalogul clasic, pe hârtie, în favoarea celui electronic. Vorbim despre un proiect pilot demarat de către Ministerul Educației prin Programul România Educată și finanțat de către Primăria Municipiului Arad.  Fiecare școală și-a ales platforma pe care o folosește în gestionarea catalogului electronic, iar finanțarea proiectului se acordă în funcție de solicitările depuse de către unitățile de învățământ.

Primăria Arad va finanța din bugetul local cheltuielile privind operarea catalogului electronic la următoarele școli: Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, Colegiul „Csiky Gergely” Arad, Colegiul Economic Arad, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, Liceul Teologic Penticostal Arad, Seminarul Teologic Ortodox Arad, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Liceul Național de Informatică Arad, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Arad, Școala Gimnazială „Adam Nicolae” Arad, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Arad, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, Școala „Episcop loan Mețianu” Arad – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad și Școala Primară „John Huenergardt” Arad.

Catalogul școlar electronic aduce multe beneficii pentru elevi, părinți și profesori: accesibilitate, ușurință de utilizare, actualizări rapide și precise, protejarea mediului și economii de timp și bani.

Grație catalogului electronic, directorii unităților de învățământ primesc de exemplu rapoartele de activitate ale profesorilor, ceea ce le va permite generarea rapidă a situațiilor ce trebuie raportate către Inspectoratul Școlar Județean sau către Ministerul Educației. De asemenea vor putea accesa instant orice informație din școală și au la dispoziție, în orice moment, clasamentul elevilor și situația lor detaliată.

Catalogul electronic le este de un real folos și profesorilor care vor putea introduce rapid notele și absențele elevilor, pot să creeze grupuri și să comunice prin videoconferințe, pot notifica instant părinții despre situația copiilor și au posibilitatea să trimită și să corecteze temele în platformă.

Cât îi privește pe părinți, aceștia sunt anunțați, tot prin intermediul acestei aplicații, despre comportamentul copiilor la școală, notele obținute de aceștia, eventualele absențe și vor cunoaște și orarul copiilor lor. Notificările pot fi transmise pe telefoanele mobile și/sau pe e-mail. Aplicația le va da posibilitatea de asemenea să comunice și să schimbe opinii cu alți părinți prin mesagerie, să comunice direct cu dirigintele, profesorii sau directorul și vor avea la dispoziție statistici despre evoluția copiilor lor.

Catalagul electronic este extrem de util, mai ales că suntem în secolul XXI. Noi am solicitat prin intermediul ISJ să ni se comunice școlile unde se dorește implementarea acestui proiect. Din fericire, 20 din cele 30 de unități de învățământ au dorit să treacă la catalogul electronic, costurile fiind susținute din buget local. Sper să înțeleagă și conducerile celorlalte școli care nu au arătat deschidere spre așa ceva, că este în beneficiul școlii, profesorului, a elevului și nu în ultimul rând a părintelui. Avantajele sunt multiple și de aceea cred că într-un timp relativ scurt, toate școlile din municipiu vor avea catalog electronic.”, a precizat primarul Călin Bibarț.


„Școli moderne în municipiul Arad” – zice Bibarț

Municipiul Arad derulează cel mai amplu program de dotare al școlilor din Arad din ultimii 30 de ani! Nu mai puțin de 38 de unități de învățământ din oraș vor fi dotate și echipate în vederea asigurării condițiilor optime de derulare a procesului educativ-instructiv grație unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În valoare de 40,2 mil lei (fără TVA), proiectul “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din Municipiul Arad“ presupune dotarea cu mobilier a 547 de săli de clasă și modernizarea a 34 de cabinete de psihopedagogie (CJRAE), 17 laboratoare și 13 cabinete școlare.

Contribuția din buget local este de 17.000 de lei.

Prin implementarea acestui proiect, municipalitatea arădeană urmărește asigurarea unui acces incluziv la educație, formare și optimizarea sistemelor de educație pentru a răspunde cerințelor pieței muncii, dotarea școlilor cu echipamente specifice, săli/terenuri de sport, astfel încât să se asigure o bază materială modernă și să se creeze spații de învățare proiectate special pentru a promova noi abordări de predare și învățare, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor moderne.

În prezent, primele două dintre cele 20 licitații demarate, au fost finalizate.

Prima dintre ele a vizat achiziția de mobilier și materiale didactice pentru dotarea sălilor de clasă/sălilor de grupă din unitățile de învățământ preuniversitar și unitățile conexe. Valoarea contractului este de 10.762.553 lei (fără TVA), iar câștigătoare din cele 5 oferte depuse a fost cea a Asocierii ARHITECTURA & MOBILI S.R.L. (lider de asociere), GARZON BÚTOR KERESKEDELMI KFT (asociat). Bugetul estimat pentru dotarea unei săli de clasă cu mobilier este de 4000 Euro.

În ceea ce privește licitația demarată pentru dotarea cu mobilier a cabinetelor, laboratoarelor și cabinetelor de psihopedagogie (CJRAE), aceasta a fost împărțită pe 3 loturi, oferta câștigătoare aparținând  Societăți M & D Retail Pipera S.R.L ( MOBEXPERT). Valoarea contractului este de 715.400 lei (fără TVA).

Toate caracteristicile obiectelor achiziționate în cadrul proiectului, precum și cantitățile necesare au fost furnizate de către unitățile de învățământ în urma analizelor interne de necesitate.

Termenul de implementare a proiectului este martie 2025.

Vorbim despre cel mai amplu program de dotare al școlilor din municipiu, din ultimele trei decenii. O parte din procedurile de achiziție au fost finalizate și în aceste cazuri așteptăm livrarea mobilierului pentru școli, alte licitații sunt în derulare. Cert este că la final, vom avea aproape 40 de școli dotate cu mobilier nou și echipamente de ultimă generație și circa 29.000 de copii care vor învăța în condiții foarte bune.”, a precizat primarul Călin Bibarț.

whatsapp image 2024 09 12 at 14.28.25


O altă temă din conferința de presă a fost cea cu privire la programul „Masă sănătoasă în școală”

Programul național „Masă sănătoasă” a fost reluat în Municipiul Arad chiar din prima săptămână de școală. Elevii a patru unități de învățământ sunt beneficiarii acestui program. Este vorba despre Școala Gimnazială „Ilarion Felea”, Școala Gimnazială „Adam Nicolae”,  Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” și Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” . Zilnic, Cantina Municipală Arad pregătește 1604 porții de mâncare: 986 de pachete alimentare și  618 porții de masă caldă, livrată în regim catering.

Valoarea suportului alimentar este de 15 lei/zi/beneficiar (inclusiv taxa pe valoarea adaugată), condiția beneficierii de „masa sănătoasă” fiind ca elevii să fie prezenți la cursuri.

Un proiect pe care îl continuăm. Cu costuri relativ reduse reușim să le pregătim celor mici meniuri variate, gustoase și hrănitoare. Datorită implicării Primăriei, prin Cantina Municipală, banii se cheltuiesc strict pe alimentele necesare preparării meniurilor și impachetării acestora.”, a declarat primarul Călin Bibarț, la finele conferinței de presă susținută joi, 12 septembrie 2024.

whatsapp image 2024 09 12 at 13.51.56


 

Categorie: Administrație
Etichete: catalogul electronic, primaria arad, Programul național „Masă sănătoasă”, scoli arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 4] Ene „Martalogu” Alexandru, patron fictiv al mai multor firme aparținând lui Ovidiu Palcu, a fost găsit spânzurat de o schelă în incinta firmei INTECO HOLDING din Bocsig
Articolul următor
Crucea Roșie Arad | „Primul ajutor ești tu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie