[UTIL] Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți faci o pensiune agroturistică din fonduri UE

pensiune scaled
Distribuie:

 

Dacă vrei să începi o afacere în turism, și nu dispui de resurse financiare proprii, construirea unei pensiuni agroturistice se poate face prin accesarea de fonduri europene. Suma maximă finanțată și nerambursabilă atinge limita a 200.000 Euro.

Ce este o pensiune agroturistică? 

Pensiunea agroturistică este o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 8 camere, funcționând în locuințele cetățenilor sau în clădire independentă, care asigură în spații special amenajate cazarea turiștilor și condițiile de pregătire și servire a mesei, precum și posibilitatea participării la activități gospodărești sau meștesugărești.

În cadrul pensiunilor agroturistice se desfășoară cel puțin o activitate legată de agricultură, creșterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi. Activitățile trebuie să fie desfășurate în mod continuu sau în funcție de specific și sezon, să aibă caracter de repetabilitate.

Sursa de finanțare și condiții de accesare  

Pentru cei care doresc să realizeze o astfel de investiție există în derulare Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 care prin submăsura 6.4 – Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole  permite celor interesați să acceseze maxim  200.000 euro nerambursabili pentru:

  • construcția, extinderea și/sau modernizarea și dotarea clădirilor;
  • achiziționarea și costurile de instalare, inclusiv în leasing financiar, de utilaje, instalații și echipamente noi

Sprijinul public nerambursabil este de maxim 90%.

Costurile pentru proiectul de pensiune și pentru serviciile de consultanță sunt suportate din bani europeni în limita a 10% din valoarea proiectului.

Condiții pentru accesare: 

Sprijinul nerambursabil poate fi accesat de:

Microintreprinderi sau întreprinderi neagricole mici existente sau nou-înființate din spațiul rural;

2. Fermieri sau membri unor gospodării agricole (autorizați cu statut minim de PFA) care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală în cadrul intreprinderii deja existente, încadrabile în micro-intreprinderi și intreprinderi mici, cu excepția persoanelor fizice neautorizate.

Categoriile de solicitanți  trebuie să fie constituiți în baza legislației romane în vigoare.

Condiții obligatorii

  • O pensiune agroturistică trebuie sa fie amplasată pe un teren de cel puțin 1000 metri pătrați (suprafața construită și suprafața terenului din jurul construcției), în locuri ferite de surse de poluare și de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea sau siguranța turiștilor.
  • Beneficiarul proiectului trebuie să își ia angajamentul că va introduce pensiunea agroturistică în circuitul turistic și să respecte cerințele de mediu specifice investițiilor în perimetrul ariilor natural protejate.
  • Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;

Criteriile de selecție 

Finanțarea are acoperire  nivel national, motiv pentru care, pentru a avea șanse cât mai mari de a primi finanțarea, un proiect trebuie să acumuleze un număr cât mai mare de puncte.

Criteriile de punctaj

Principiul diversificării activității agricole a fermelor existente către activități neagricole – un proiect inițiat de o societate care in ultimele 12 luni a desfășurat în principal activitate agricolă – poate primi 10 puncte;

Principiul prioritizării sectoarelor cu potențial de creștere (textile și pielărie, industrii creative și culturale – inclusiv meșteșuguri, activități de servicii în tehnologia informației, agroturism) – 20 puncte;

Principiul stimulării activităților turistice în sensul prioritizării activităților agroturistice desfășurate în zonele cu potențial turistic ridicat/ destinații ecoturistice/ zonele cu arii naturale protejate – în funcție de localitatea în care se va construe  pensiunea agroturistică – se mai pot primi maximum 10 puncte;

Principiul derulării activităților anterioare ca activitate generală de management a firmei, pentru o mai bună gestionare a activității economice – în cazul unei societăți active fără întrerupere în ultimii 3 și cu profit operațional în ultimii 2 ani – se primesc 25 puncte;

Principiul localizării întregii activități a solicitantului în spațiul rural – dacă sediul social/punct/puncte de lucru sunt situate în spațiul rural la data depunerii proiectului – se primesc 15 puncte.

Punctajul minim obținut pentru un astfel de proiect trebuie să fie de minim 15 puncte.

Sunt acceptate pentru depunere doar proiectele ce au punctajul estimat mai mare sau egal decât pragul de calitate aferent lunii/ trimestrului respectiv.

Provocări în implementarea și derularea proiectelor  

Prima și cea mai importantă provocare a solicitanților de fonduri europene o constituie asigurarea cofinanțării, deoarece fondurile pentru agricultură și dezvoltare rurală nu acoperă valoarea totală a proiectului, ci numai un anumit procent din valoarea lui eligibilă (in cazul prezentat 90%).

O altă provocare o constituie identificarea corectă și obiectivă a pieței de desfacere, cotei de piață, canalelor de distribuție, resurselor și acțiunilor prezente pentru atingerea obiectivelor.

Foto: proconsamd.ro

 

 

Categorie: Știri
Etichete: agroturism, eligibilitate, fonduri nerambursabile, pensiuni, România
Distribuie:
Articolul anterior
Chemare la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Articolul următor
Strada Poetului – un șir de gropi care, din când în când, se astupă cu prostie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu 1 scaled

ATENȚIE! COD PORTOCALIU pentru județul Arad

În această după-amiază, 24 mai 2024, în intervalul orar 13:55- 15:30 meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, localitățile: Șiria, Covăsânț.  Se vor semnala averse torențiale…