O ursoaică cu doi pui a fost văzută pe raza comunei Buteni. În urmă cu 5 zile, Primăria Buteni a emis un mesaj de atenționare prin intermediul căreia îi avertiza pe localnici să evite zonele vizate. Aceasta nu este prima alertă de acest gen. În luna aprilie o ursoaică cu un pui a fost văzută în zona Moneasa, iar în luna mai un localnic a găsit urme de urs în timp ce se afla pe hotar.
Conform surselor, un agricultor a fost cel care a văzut urmele de urs. Alți localnici au văzut o ursoaică cu doi pui, dar nu se știe clar dacă urmele îi aparțin. „Un agricultor care a fost la erbicidat a sesizat urmele de urs, în zona Chișindia. Urmele erau în noroi. Oamenii care au mers după ciuperci în zonă, au văzut o ursoaică cu doi pui”, spune Corbei Marius, reprezentantul Asociației Non-Profit „Măgura Buteni”.
Ursul a trecut fără să facă pagube
Deși ursoaica ar fi fost văzută în zonă, Marius Corbei spune că niciun localnic nu a raportat vreo daună. „S-au găsit și văzut zilele trecute din nou urme de urs, în Buteni, zona de pădure Contenit, la limita cu ferma Țucudean. Astfel, primăria comunei atenționează locuitorii, turiștii, ONG-urile a nu se plimba în aceste zone sau a nu folosi traseele sau aleile din zonele respective (…)”, transmite Primăria Buteni.
Prezența urșilor aflați în zone de câmpie atât de joase este anormală, consideră Bala Dănuț, fostul președinte al filialei din Sebiș a Asociației Județene de Vânătoare.
Momentan nu știm dacă este vorba despre o relocare ilegală a lor sau dacă aceștia migrează din cauza lipsei hranei.
Acesta consideră că prezența urșilor poate reprezenta un pericol. Totuși, în regiunea noastră nu există cotă de recoltare, iar conform legislației europene, urșii pot fi împușcați numai dacă aceștia reprezintă un pericol iminent.
Ursul brun, specie migratoare
În trecut urșii mai coborau la altitudini mai mici, atunci când zăpada era mare pe munte. „Rar, la câțiva ani, când era mare zăpada la munte și ținea până în luna martie, atunci urșii coborau undeva la fondul de vânătoare aflat la limită cu Slatina de Mureș. Acolo, la cam 500-600 de metri altitudine se mai putea observa câte o urmă de urs”, spune Marius Corbei.
Un urs poate parcurge până la 150 de kilometri pe zi. Urșii bruni trăiesc în Munții Carpați, printre stânci, dar migrează pentru a găsi hrană, conform site-ului Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.
Deși, conform evidențelor, în România există cca. 6.000 de urși, nu toți sunt trecuți în evidențe, așadar, numărul real al urșilor din România nu este cunoscut.
Autoritățile dau din umeri
Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi transmite faptul că instituția nu are informații legate de relocarea urșilor din alte județe. De asemenea, Direcția Silvică Arad transmite că fondul de vânătoare Buteni este unul privat și că instituția nu are informații legate de caz.
Sursă foto: Facebook, WWF Romania