„ACCES LA SUCCES PROFESIONAL PRIN ERASMUS+” – un nou proiect de mobilitate europeană la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”

proiect lav pr
Distribuie:
Totul a pornit în urmă cu 4 ani. A fost o provocare pe care ne-am dorit-o și la care ne-am încumetat să participăm, ca urmare a unei necesități pe care am identificat-o și căreia i-am definit obiective și finalități.

Trăim vremuri contradictorii. Pe de-o parte, societatea s-a schimbat, forța de muncă s-a redefinit și reorientat, iar pe de altă parte, Europa este un teritoriu vast și multicultural, în care toți ne mișcăm liberi, dorindu-ne să cunoaștem oameni și locuri noi, să muncim în altă parte pentru a ne fi mai bine, să descoperim noi ocazii de-a ne pune în valoare, de-a ne educa în spiritul comunitar. Așa a început Erasmus+ la Vlaicu!

Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad continuă tradiția proiectelor Erasmus+ și anunță, cu bucurie, că urmează să demareze cel de-al treilea proiect european de mobilitate.

Școala noastră a câștigat acreditarea Erasmus+ pentru perioada 2021-2027, astfel bucurându-se de acces simplificat pentru obținerea finanțării necesare în implementarea proiectelor europene.

Începând cu data de 01/09/2021, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad derulează, în calitate de beneficiar, proiectul „Acces la succes professional prin Erasmus+”, înregistrat cu numărul- 2021-1-RO01-KA121-VET-000011559, finanțarea acordată pentru acest proiect fiind de 100990 euro, iar partenerul de proiect este M.E.P. Europrojects Granada S.L Granada, Spania.

Proiectul se va implementa în perioada 01/09/2021-30/11/2022 si are ca grup țintă un număr de 30 de elevi de clasa a X-a, liceu și școală profesională, de la calificările Tehnician proiectant CAD, Tehnician electrician electronist auto, Mecanic auto și Operator CNC și 3 profesori VET (profesori care predau discipline tehnice), care vor participa la activități de formare la nivel european, având următoarele obiective:

1. Dobândirea de competențe profesionale/ abilități practice de bază specifice domeniului de formare, prin stagii de pregătire practică de către elevii participanți
2. Adoptarea de strategii de lucru (metode/ tehnici/ instrumente utilizate la nivel european în pregătirea practică a elevilor de către profesorii VET participanți, prin activități de job shadowing.
3. Dezvoltarea competențelor sociale, interculturale, civice, digitale, de dezvoltare durabilă, de comunicare în limba engleză a resurselor umane: elevi, cadre didactice VET
4. Creșterea numărului de mobilități și a numărului de parteneriate cu instituții din spațiul european.

Astfel, în perioada 12/06/2022 – 02/07/2022, 30 de elevi, însoțiți de 4 profesori ai școlii, vor participa la un stagiu de pregătire practică în Granada, Spania, în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+, intitulat „Acces la succes professional prin Erasmus+”, contract înregistrat cu nr. 2021-1-RO01-KA121-VET-000011559, încheiat cu ANPCDEFP (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale).

Nu doar elevii se vor bucura de această oportunitate europeană de formare, ci și 3 profesori VET de pregătire teoretică/ practică, care, în perioada 12/06/2022 – 18/06/2022, vor participa la activități de tip Job Shadowing în Granada, Spania.

Mobilitatea reprezintă pentru elevii participanți o modalitate eficientă de completare a pregătirii teoretice realizate în școală, cu o pregătire practică de calitate, la standarde europene, conducând la formarea profilului unui absolvent care va putea să se integreze mai ușor pe piața muncii.

Programul Erasmus+ reprezintă o evidentă oportunitate pentru cadrele didactice participante
de a-și îmbunătăți percepția asupra sistemului educațional, de a moderniza demersul didactic, de a experimenta metode de predare în mod diferențiat, pentru elevi.

Mobilitatea va conduce la creșterea sentimentului de responsabilitate pentru actul didactic, asimilarea de bune practici, însușirea unor strategii didactice adaptate la specificul elevilor școlii, cu o influență pozitivă în dezvoltarea competențelor profesionale, lingvistice, sociale, de sensibilizare și de exprimare culturală.

Astfel, se conturează pentru profesorii VET, „un profil de formare european”, pentru a învăța pe parcursul întregii vieți.

În perioada următoare, echipa de implementare a proiectului va demara procesul de selecție a beneficiarilor, conform procedurii de selecție, respectând accesul egal al tuturor, elevi/cadre didactice VET.
După selecția beneficiarilor direcți, aceștia vor beneficia de pregătire psiho-pedagogică, culturală, lingvistică, de specialitate, pentru a facilita integrarea lor în spațiul european partener.
Mediatizarea proiectului de mobilitate se realizează prin afișe de promovare, expunerea calendarului și a criteriilor de selecție la avizierul școlii, în sala profesorală, în sălile de clasă, prin articole în mass-media, pe site-ul școlii (www.licvlaicuarad.ro) și pe pagina de Facebook a acesteia.
Considerăm că acest proiect va aduce plusvaloare europeană, atât pentru profesorii VET, cât și pentru elevii beneficiari direcți, dar și la nivelul beneficiarilor indirecți, ceilalți elevi ai școlii, părinți, cadre didactice, agenți economici, reprezentând o deschidere către spațiul european.

Așa că… pornim la drum!

Echipa de proiect

erasmus lav

Categorie: Știri
Etichete: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, liceul tehnologic `Aurel Vlaicu~ Arad, M.E.P. Europrojects Granada S.L Granada, „Acces la succes professional prin Erasmus+”
Distribuie:
Articolul anterior
Accident rutier între un autoturism și un autotren la ieșirea A1- Zădăreni
Articolul următor
EGALII CAMPIONILOR la ei acasă. CFR Cluj – UTA: 0 – 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

diesel

[ACTUALIZARE 3] Tragica viață a lui DIESEL poartă stigmatul aceluiași blestem numit Filon Crețiu, iar linșajul, nu doar mediatic, se manifestă disproporționat. Singurul fapt pozitiv din oribila poveste: toată lumea regretă că s-a întâmplat

Petiția online „Dreptate pentru Diesel” creată sâmbătă, 2 septembrie, de activistul arădean Arpi Nistor, a adunat pe la 4.500 de semnături până la data publicării acestui articol (actualizare – marți,…