UTA – SEPSI Sfântu Gheorghe: 2-1
Au marcat: Omondi (35), Diogo (50) – Ștefănescu (84,penalty)
27.01.2024, ora: 14,00, stadion: Francisc Neuman, temperatura: 4 °C, spectatori: 8000.
UTA (antrenor Mircea Rednic): Kucher – Căpușă, Conte, Benga, Rodrigues – Mihai (60 R. Pop), Freitas – Micovschi (90+1 Ofosu), Fabry (71 Stolnik), Omondi (60 Lopez) – Luckassen (90+1 Cooper).
Rezerve: Lungu – Iurasciuc, Trif, Stanciu, David, Morar.
Cartonașe galbene: Diogo.
Sepsi (antrenor Berndt Storck): Rol. Niczuly – Oteliță (77 Popsa), Kecskes (66 Ninaj), Ciobotariu, Ștefan – J. Rodriguez (66 Safranko), Păun – Ștefănescu, Matei (66 Kallaku), R. Varga (46 K. Varga) – Debeljuh.
Rezerve: Moldovan, Raj.Niczuly – Bălașa, Aganovic, I. Gheorghe, Rondon.
Cartonașe galbene: Ștefănescu, R. Varga, Debeljuh, Păun, Ninaj.
Arbitri: Florin Andrei (Târgu Mureş) – Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), Mihăiță Necula (Bucureşti). Rezervă: Marius Omuț (Satu Mare)
Camera VAR: Sorin Costreie (Voluntari), Ferencz Tunyogi (Zalău)
Observator FRF: Nicoale Grigorescu (Timişoara)
Observator LPF: Octavian Goga (Brașov)
Mamă te iubesc, dar nu ca pe U(TA)!
După ce au (re)intrat în campionat „pe coate și genunchi”, UTA avea „de dat o explicație” suporterilor chiar pe propria arenă, repusă în circuit cu un gazon nou, de excepție. Dar ce calcule să-ți faci într-un duel cu Sepsi, grupare care n-a mai pierdut în Superliga de când neamțul Storck le-a preluat banca tehnică?
Mi-aduc aminte că Gigi Domide – legenda Aradului (Doamne dă-i sănătate!) – îmi spunea că pe vremea lui, la meciurile de acasă, problema era „nu cu cine jucăm, ci câte le dăm”. Ei, asta nu se mai poate aștepta acum în curtea „Bătrânei Doamne”, că bugetu-i mic, nevoile (unora) sunt mari, iar oameni ce vor să dea, dar numai la fotbal, nu au ce căuta în actuala schemă. Și uite așa, UTA se tot foiește ba pe locurile de baraj, ba cu unu două mai sus, depinzând de bruma asta de puncte, care vin și ele când nu te aștepți.
Dorul de arena Francisc Neuman a fost mare, arădenii și în general utiștii pătimași, au venit (aproape toți) să cânte, să urle, să sufere și să se bucure, alături de „ai lor băieți”, că „UTA încurajăm!”, zice unul din hiturile peluzei „Iosif Petchovschi”. Meciul a început însă cu spectatorii și echipele din teren, păstrând un moment de reculegere în memoria legendarului fotbalist Iosif Lereter, trecut în neființă la 90 de ani chiar în dimineața partidei. O lacrimă s-a vărsat și în memoria lui Alex Beldea, un ultraș activ, decedat în urmă cu câteva zile la doar 28 de ani.
Dezbătând capitolul fotbal, UTA a făcut pași nesiguri în primele 15-20 de minute ale meciului, de parcă n-ar fi vrut să calce apăsat pe acest gazon „top class”. Rednic s-a agitat, s-a văzut că e nemulțumit, a mai urlat la unu-altu și uite așa, Luckassen a dat prima data mingea spre poartă, cu capul, dar peste din 8 metri, la o centrare din stânga a lui Fabry. UTA a ținut de spațiul ocupat și a creat și prima fază legată pe atac, cu Fabry și Micovschi regizori, iar Căpușă protagonist cu o centrare deviată în corner de fundașul advers Kecskes.
Sepsi a mizat pe Ștefănescu și pe raza lui de acțiune spre poarta lui Kucher,
dar „unșpearul” și-a estompat rolul de primadonă, enervat că fazele încercate sunt mereu blocate de fundașii arădeni, sau portarul advers. Și până spre final, „perla” lui Dioszegi n-a mai strălucit. Și UTA a avut un enervant în echipă, dar care și-a revenit treptat. Omondi iar a fost „clientul meu”, după ce a ratat din fața porții, cap pe lângă la centrarea lui Micovschi, kenyanul mai pierzând câteva mingi ușoare.
La mijloc, nici Freitas n-a fost turat bine, nemaiavând claritatea și hotărârea în joc pe care o știm, dar s-a străduit să-și facă treaba. Dealtfel, de jucat, UTA a jucat corect, toți jucătorii rezolvând bine „ecuația” etalată pe gazon la o dispută cu o echipă cu anvergură de play-off. Roș-albii au fost bine legați, au fost atenți la toate detaliile, s-au străduit să nu greșească și ăsta a fost atuul celor trimiși în teren de Rednic. Și Kucher, cu un dosar pregătit pentru clasare, a fost ne nebătut în poartă, scoțând tot ce era de scos. Și șutul lui Matei, scăpat singur din unghi, a fost deviat în corner pe portarul ucrainean. Bine a fost și că gazdele, ajutați de tribune, au știut „să-i sâcâie” pe vizitatori când au venit în atac, iar când faza s-a derulat spre poarta lui Niczuly, a fost deseori motiv pentru covăsneni să strige „atenție la vigyázz”! Așa a fost spre finalul primelor 30 de minute după un corner al celor de la Sepsi, când Omondi a tăiat-o singur spre poarta adversă, avându-i în linie pe Fabry și Micovschi, iar în față doar pe Oteliță, la care a și ajuns mingea, pasată lamentabil de Kenyan. Noroc că Rednic n-a avut bască cu care să arunce de pământ! Omondi nu ne-a lăsat însă. A mai contribuit la creșterea tensiunii cu un șut, sau ce-a fost ăla, de pe la 22 metri la care mingea n-avea unde să meargă decât pe lângă poartă.
Golul a venit însă la timp pentru UTA. Că se risca să se intre în depresie cu atâtea faze „de gâgă”. Fabry a șutat nu prea bine de la 25 metri, balonul l-a lovit pe Omondi în careu și a deviat în colțul opus spre care plecase Niczuly, care s-a limitat să dea cu brațul în vând a pagubă, privind lung spre bara din dreapta sa. Rednic a luat însă tratamentul suplimentar pentru „herț”, pentru că Omondi a fost iar bramburit, preluând pe „16” mingea pe piept, șutul fiind din nou aiurea-n peluză.
Adrenalina a fost maximă pentru toată suflarea arădeană la o fază de generic petrecută în minutul 40. La un corner de pe dreapta, Benga a prelungit pe spate, Ciubotariu a deviat balonul spre propria poartă, Niczuly a scos, Omondi (iar el?) a readus obiectul în fața porții, Micovschi a-ncercat să-l bage în plasă, Oteliță a respins, dar ca-n reclame, asta n-a fost tot! Micovschi a ajuns iar la minge, a șutat din opt metri, da-n Ciobotariu și atacul s-a încheiat în sfârșit, „albii” de la Sepsi degajând mingea, după ce n-au putut ieși din careul mic câteva minute.
După pauză UTA n-a mai stat cu garda sus și l-a pus la muncă (grea) pe Niczuly încă din minutul 47. Fabry a tras de la 22 metri, puțin lateral dreapta, dar portarul advers s-a arcuit și a respins din dreapta sa, acordând corner. Problema a fost rezzolvată de „roș-albi” în minutul 50. La o combinație pe stânga Diogo – Fabry, ultimul i-a pus inteligent mingea în careu colaboratorului său, Diogo a pătruns spre interior, „l-a făcut” din fentă pe Ciobotariu și de la 12 metri a șutat calm, pe colțul lung, în stânga lui Niczuly, 2-0!
Tribunele au luat foc, sonorul suporterilor fiind la maxim și pe încurajările „UTA Arad-UTA Arad!” și după ce Micovschi a fost blocat la zece metri dreapta, UTA a marcat și golul de 3-0 în minutul 59! Micovschi – băiatul ăsta n-are plămâni? – a ajuns din nou pe poziție de șut la colțul careului mic, a fost blocat iar, că pe dreptul se cam fâstâcește, dar a recuperate mingea, i-a dat-o lui Fabry și acesta a trimis-o plasat în poartă, de la 14 metri, ajutat din nou de o deviere. VAR-ul a studiat, pe tabelă a apărut „GOL!”, publicul s-a îmbărțișat, dar VAR-ul s-a răzgândit și i-a găsit el un offside mic la Luckcassen, salvând Sepsi de „KO”.
Scenariul ce a urmat l-am mai trait noi arădenii nu demult. Sepsi a primit penalty la doar trei minute, decizia fiind de un arbitru fără har pentru meseria asta, să nu spun mai mult. VAR-ul ia zis însă „du-te băiete să vezi ce ai dat!”, Andrei a studiat reluările, l-a văzut pe Debeljuh că se aruncase-n fața porții de lângă Căpușă (Tibi își și făcuse cruce când a văzut prima decizie a centralului), a anulat penalty-ul și i-a dat galben „simulatorului” Debeljuh.
Neamțul Stock a-ncercat să facă tot ce se poate să-și salveze invincibilitatea, a trimis forțe noi pe teren, Sepsi a punctat la posesie, dar UTA a fost echipă de data asta! Nici nu se putea altfel în fața unui asemenea public. Oaspeții au atacat tot mai periculos careul gazdelor, iar la o minge jucată în careul mic al porții lui Kucher, mingea fusese respinsă, dar Costreie de la VAR a văzut el că Sepsi poate reintra în joc (numai) din penalty. Așa că mingea înaltă, la care Conte avea brațele deschise, Ninaj a reluat cu capul, nu s-a văzut că mingea ar fi lovit brațul fundașului arădean, dar Andrei a fost convins de tv că a fost, sau că poate da, că nimeni nu-l poate contesta. Ștefănescu (reintrat în tură la lucru) a marcat de la 11 metri, pe centru, puțin în dreapta lui Kucher.
Finalul a fost o luptă „ca la Verdun”, dar bariacad UTA-ei a rezistat și celor zece minute (dictate) de prelungiri, care au fost de fapt doisprezece! Sepsi a ratat o ocazie imensă în primul minut de prelungiri, când Stolnik a degajat în grăsuțul Varga Kevin, care a tras în Kucher, procedeul s-a repetat după respingere, mingea a ajuns și la Ștefănescu, care a rezolvat-o cu un șut din opt metri peste poartă!
Și pentru că toți covăsnenii aveau treabă în careul gazdelor, Rareș Pop a scăpat singur pe dreapta, pe atac supranumeric „2 la 1”, dar a ratat execuția la pasa încercată spre Cooper. Nici Cooper, singur cu spatele la poarta lui Niczuly n-a făcut mai mult, fiind blocat la șutul din întoarcere, în loc să prelungească spre Rareș care era singur în fața porții!
Scenariul palpitant a încărcat mult cronica asta. Dar meciul chiar a fost de povestit amatorilor de „action”. Victoria UTA-ei e super meritată, păcat că echipa asta nu are constanță în ce prestează. Toți, da aboslul toți (inclusiv Omondi) au dat tot ce pot și tot ce știu pentru astea trei puncte. Neprogramate de mine, să fiu sincer (și cu siguranță și de mulți alții). Și Mircea, dat tot ai știu de data asta să umbli la „acordul fin”, fă-o și duminică la Cluj, cu „U”. Că „șepcilor roșii” le și adaptez sloganul, spunând împreună cu admirabilii utiști: „Mamă te iubesc, dar nu ca pe U(TA)!”.
Bravo pentru reprezentația de sâmbătă și Benga, mai vrem!
VIDEOREZUMAT
Reacții după joc:
Mircea Rednic: „Am jucat cu o echipă bună și au fost momente în care ne-am creat multe situații pe contraatac, unde știam că o să-i surprindem. Am zis de la început că au probleme în apărare în momentul în care sunt spații. Păcat că ultima pasă n-a fost cea mai bună. Am avut și ocazii 3 contra 2 și 2 contra 1, dar ne-am grăbit, le-am tratat superficial. A fost 2-0, 3-0 la un moment dat și am mai pățit așa cu Craiova. Dar băieții s-au prezentat foarte bine, atitudinea a fost foarte bună, cu entuziasm. Am avut prezență și în careul advers, am avut multe dueluri, iar la ocaziile avute am fi meritat să câștigăm mai clar. Dar una peste alta, sunt trei puncte cu o echipă în formă, a doua după FSCB ca formă și lot. Noi azi am reușit să îi batem, cunoșteam maniera de joc a lui Storck, căci și la Mouscron a făcut la fel, s-a bazat mereu pe disciplină tactică. Are și experiență, dar am câștigat eu azi. Mă bucur că am revenit acasă și e o zi mai specială. Și tristă și cu bucurie, căci noi am reușit să luăm trei puncte, care sunt foarte importante, ca să ne îndepărtăm cât mai rapid de locul din baraj. Avem 27 de puncte, cu atâtea am terminat sezonul trecut și mai avem șapte meciuri, deci e bine”.
Conferința de presă de după meci