[ACTUALIZARE 18] 50 de arădeni #REZISTĂ în fața Primăriei [FOTO]

rezist 1
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 18]

În jur de 50 de arădeni s-au adunat în această seară pe platoul din fața Palatului Administrativ – „ultimii spartani” rămași pe baricadele demonstrațiilor de stradă împotriva corupției din România rămânând fideli lozincii #REZIST – mai mult, făcându-și și insignă cu, iată, cel mai în vogă verb al acestui an.

Merită spus că oamenii care au ieșit astăzi în stradă nu sunt membri ai vreunui partid (cel puțin, nu „la vedere” și, în niciun caz, cu funcții), astfel încât micul lor  protest le continuă pe cele mari, de la începutul lunii, la modul cel mai pur cu putință, în aceste vremuri în care aproape nimic nu e pur. Entuziasmul lor, chiar și naivitatea, în aceste condiții, sunt demne de laudă – iar dacă pentru protestele „masive” se preta tonul sentențios, menținerea scepticismului și prezumția de manipulare, de data asta… nu e cazul!

Primele 6 fotografii din galeria articolului sunt din această seară.

……………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 18] (13 februarie, 2017) A 13-a zi de proteste după Ordonanța 13… aproape un pamflet

Vreo 200 de arădeni au mărșăluit aseară pe traseul Primărie – Podgoria – sediul PSD împotriva Ordonanței 13/2017 -, protestul lor semănând mai mult a  dezbinare decât a invitație la unitate (cuvântul de ordine al manifestației), dacă  iei în considerare comentariile pe care le-au iscat pe rețelele de socializare și pe articolele – altfel pozitive la adresa fenomenului – de pe site-urile online.
Fără îndoială că majoritatea dintre protestatari au ieșit din casă cu pancarta entuziast confecționată animați de cele mai bune intenții, cu democrația-n suflet și simțiri – doar că nota profundă de rizibilitate, nuanța de derizoriu și excepția de tardivitate nu pot fi ignorate de niciun spectator care privește detașat situația: cetățenii respectivi au participat… spontan la un miting organizat, dar neautorizat, împotriva unei ordonanțe abrogate emisă de un ministru demisionat, transformându-se (mulți, fără voia lor) în agenții electorali ai PNL și USR.

La București au ieșit în fața sediului Guvernului circa 50.000 de oameni (60.000, conform simpatizanților) care au primit, într-o ordine prestabilită, bucăți de pânză roșii, galbene și albastre cu care au conturat drapelul României – o imagine frumoasă văzută de sus, dar care a prilejuit… aproape un pamflet din partea „antipatizanților” (vezi fotografia din galerie) pe motiv că le-a ieșit 45, 47% roșu…

…………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 17] (9 februarie, 2017) Florin Iordache și-a dat demisia din funcția de Ministru al Justiției

Florin Iordache și-a anunțat demisia, joi, din funcția de ministru al Justiției. El va rămâne parlamentar.

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a declarat Florin Iordache.

…………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 16]  (8 februarie, 2017) Discursul președintelui despre protestele din țară a produs și agonie, și extaz. La Arad, 30 de oameni au ieșit să se bată cu… lapovița

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului marţi, de la ora 12.00, aşa cum solicitase. Șeful Statului a fost întâmpinat marţi, la sosirea la Parlament, de către doi vicepreşedinţi ai Camerelor aparţinând opoziţiei, Cătălin Predoiu (PNL – Camera Deputaţilor), respectiv Mihai Goţiu (USR – Senat) şi nu cum este cutuma, de preşedinţii celor două camere: Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Premierul Sorin Grindeanu a absentat de la eveniment, motivându-și gestul prin faptul că nu a fost invitat: „Înțeleg să fac lucrurile instituțonal, era normal să existe o invitație, nu am fost prezent pentru că nu am avut nici eu, nici ceilalți o invitație, dacă eram parlamentar, eram în sală. Dacă e vorba de tradiție nu știu cum s-a întâmplat în trecut.” a spus Sorin Grindeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în actuala criză, retragerea OUG 13 şi „eventuala demitere chinuită a unui ministru” este prea puţin şi alegerile anticipate sunt „prea mult”.

Preşedintele le-a spus parlamentarilor: „Aţi câştigat acum, guvernaţi!”, şi a spus că România are nevoie de un guvern puternic, „care lucrează transparent, predictibil şi nu noaptea, pe furiş” – moment la care parlamentarii PSD au părăsit sala. „Aţi obosit deja? Ghinion!”, a fost replica zilei de 7 februarie, 2017, ca reacție la gestul respectiv.

În atașamentul video din capul articolului, aveți discursul integral al președintelui.

Liviu Dragnea după discursul lui Klaus Iohannis:

„Am asistat la discursul președintelui din Parlament, trebuie să spun că m-am așteptat să fie un discurs de unitate, de îndemn la calm și stabilitate. Din păcate, a ales să vorbească în continuare despre divizare, despre parlamentari buni și parlamentari răi, despre români buni și români răi, sunt de acord că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție, sunt de acord ca Guvernul să fie unul performant, în sensul ăsta și îndemnul meu este să lase Guvernul în pace să guverneze. ”

„Și pe mine m-au surprins (parlamentarii PSD care au părăsit sala), dar probabil toată frustrarea și revolta acumulată în ultimele zile i-a făcut să aibă gestul acesta și trebuie să recunosc că și ei, ca și mine, ne așteptam să aibă un discurs al președintelui mediator. Probabil că stilul, cuvintele folosite i-au făcut să iasă din sală.”

***

La București, aseară s-au strâns circa 5500 de protestatari în Piața Victoriei, iar în fața Palatului Cotroceni, în jur de 2000 de opozanți ai președintelui.
La Arad, vreo 30 de oameni au ieșit să se lupte cu… lapovița.

……………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 15] (7 februarie, 2017) A 7-a zi de proteste la Arad: 300 de „spartani” au rămas pe baricade… să facă mișto de „cei 7 pesediști” [FOTO]

A 7-a zi de proteste colective – intitulate, mai nou, #TINERIADA – s-a derulat, la Arad, în sunetul a vreo 100 de vuvuzele, cu participarea a vreo 300 de suflete spartane (conform unui oficial care n-are voie de la serviciu să dea cifre oficiale) din partea de dreapta a eșichierului – cum te uiți dinspre Cuba – care au făcut mișto de cei vreo 7 („vreo” pentru că 4 tot dispar și reapar… nu se știe unde și de ce) pesediști și mai spartani, care au avut sânge-n ei să vină să se bată cu „dujmanul” în fața Primăriei.
Manifestanții au vrut să strige lozinci anti-PSD de pe trotuar – dar jandarmii nu i-au lăsat, pentru că îi încurcau pe cei care treceau pe acolo cu altă treabă.

În galeria foto îi aveți aproximativ pe toți…

Și ca să înlăturăm orice suspiciune că mitingul e politizat (râzi!:) să citim statusul prședintelui Consiliului Județean Arad, liberalul-fruntaș Iustin Cionca de pe facebook: „Jumătate de milion de români sunt în stradă și cer demisia guvernului! Liviu Dragnea și-a pus șoferul secretar de stat. PSD a dat Ordonanța de grațiere a corupților! S-a umplut paharul răbdării, iar ce se întâmplă acum în țară trebuie să le fie învățătură de minte tuturor politicienilor, tuturor partidelor. România nu este jucăria lor, guvernarea nu înseamnă satisfacerea unei clientele și a unor grupuri de interese. Românii s-au redescoperit și impun o schimbare de bun simț! Respect celor care nu asistă pasivi la ce se întâmplă în jurul lor!”

…………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 14] (6 februarie, 2017) În a șasea zi, protestele de stradă put a mizerie politică. S-a ajuns la faza „sicrie, spânzurători, blesteme de grup și… multă *uie”

Să ne înțelegem și să încercăm să fim realiști în judecată… chiar dacă e greu: când la un concert pentru oameni mulți și vuvuzele se scandează exclusiv haterisme de cea mai joasă factură, se prezintă spânzurători cu migală construite ca să arate a… spânzurători, respectiv sicrie cu nume de oameni vii pe ele, când ieși în stradă ca să o-njuri pe mă-ta, pe tac-tu, pe bunicu-to și pe bunică-ta care „sunt niște pensionari bășinoși comuniști” și faci mișto de ei că sunt mai puțin numeroși și mai urâți  decât grupul tău, când mai ești și foarte mândru de asta și-ți faci live pe facebook – ei bine, discutăm despre o mizerie!
Ne aflăm, fără niciun fel de exagerare, în antecamera unui război civil. Orodonanța 13/2017 a fost pretextul acestei revolte de stradă în serial – concertată și regizată subtil (să nu fim maimuțe și să credem altceva) – și, chiar abrogată oficial, scoate la iveală ce e mai rău din noi, învrăjbind român cu român… în orice colț din țară… „Aripile dure” ale PNL și USR își adună votanții și scuipă în cele mai variate forme pe (până acum) „aripile moi” ale PSD și ALDE.  Din chestia asta au de câștigat în plan moral… nimeni, pe plan politic, impostorii și luzării, iar pe partea economică… patronul de la Jumbo.

La Arad au ieșit și ieri în stradă circa 2500 de oameni… unul mai frumos și liber decât altul. Au fost și câteva tentative de bătăi, dar le-au potolit jandarmii. La București, manifestanții anti-PSD i-au privit în ochi pe manifestanții pro-PSD și, cum era de așteptat, n-au înțeles nimic nici unii, nici ceilalți.
În termeni de „pariuri sportive” (deși treaba asta n-are nimic cu sportul), scorul este 6-0 pentru „tinerii frumoși și liberi”… dar e doar primul set.

…………………………………………………………………….

BREAKING NEWS [ACTUALIZARE 13] (6 februarie, 2016) Guvernul a abrogat OUG 13. Grindeanu i-a cerut demisia lui Florin „altă-ntrebare” Iordache

Ordonanța prin care se abrogă OUG 13/2017 a fost adoptată în ședința de urgență a Guvernului. În paralel, a fost aprobat și un memorandum pentru desecretizarea stenogramelor din cele două ședințe de Guvern, din 18 mai 2016, când au fost modificate codurile penale de către cabinetul tehnocrat dar și ședința de Guvern din data de 31 ianuarie, când au fost aprobate atât OUG 13, cât și proiectele de legi privind grațierea.

Ședința de urgență la Guvern a început la ora 14. Prim-ministrul Grindeanu i-a solicitat ministrului Justiției, Florin Iordache, demisia.

Actul de abrogare a fost publicat în Monitorul Oficial.

[COMUNICAT DE PRESĂ – GUVERNUL ROMÂNIEI]

Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

………………………………………………..

BREAKING NEWS [ACTUALIZARE 12] (4 februarie, 2017) OUG 13/2017 – retrasă. Dragnea cedează la presiunea străzii – dar strada pare că vrea mai mult…

Tripleta din fruntea Guvernului României, Liviu Dragnea – Sorin Grindeanu – Călin Popescu Tăriceanu a decis anularea notoriei OUG 13 / 2017. Speriați de ce se întâmplă în stradă, dar și conștienți de ce se va întâmpla în cazul unei manifestații masive la care să participe membrii și simpatizanții ambelor tabere, pe care mult-blamatele „ordonanțe-elefant” le-au trasat, șefii PSD și ALDE s-au reunit de urgență într-o ședință menită să închidă definitiv acest subiect care a învrăjbit țara. Desigur, nu este exclus ca „breaking”-ul precedent, privitor la contramanifestație, să fi fost un test.

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat în urmă cu câteva momente că, din cauza „clivajului care s-a creat în societate… mâine vom face o ședință de retragere a acestei ordonanțe… vom găsi o formulare care să fie conformă cu deciziile Curții Constituționale și, în cel mai scurt timp, să punem în concordață cu prevederile C.C. acest normativ, în urma unei dezbateri în Parlamentul României.”

Chiar dacă inițial Călin Popescu Tăriceanu a avut o poziție mai nuanțată și a propus modificarea acestor normative, iar nu anularea lor, ulterior a admis că acest gest va detensiona situația din stradă. La ora 20.00, el a ieșit în direct pe posturile de televiziune naționale și a declarat că „Ordonanțele vor fi retrase”

În stradă, însă, nu e deloc liniște – și este foarte posibil ca în această seară, manifestațiile contra guvernului să ia o amploare încă și mai mare – conform situației la această oră, când mii de persoane (20.000 la ora 18.00 – conform digi24) mărșăluiesc în valuri cu scopul de a înconjura Palatul Parlamentului. Pe de altă parte, și simpatizanții PSD anunță contramanifestații de amploare în toată țara.

La Arad, la această oră (20.30), în stradă sunt circa 600 de oameni.

…………………………………………………………….

BREAKING NEWS [ACTUALIZARE 11] PSD a decis să-și scoată oamenii în stradă. Se anunță cel mai mare miting din istoria României

PSD a luat decizia să scoată oameni în stradă. Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a explicat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că partidul își propune să facă auzite și vocile „românilor care nu sunt ai lui Iohannis”.

„Nu este vorba despre o contra-manifestație. Respectăm dreptul oamenilor de a manifesta, însă avem și noi dreptul, noi cei care nu suntem românii lui Iohannis, poporul acesta are și el dreptul să își facă vocea auzită. Referitor la amenințările domnului Iohannis, anunț că facem totul ca la carte. Vom avea autorizații, va fi totul în regulă. Noi vrem să vorbim, să auzim, pentru că avem multe de strigat. Decizia a fost luată în cursul dimineții. Va veni o comunicare oficială.”

Pleșoianu nu a comunicat câți oameni își propune partidul să scoată în stradă.

„Nu pot să apreciez câți oameni vor veni. 3,5 milioane de oameni au votat PSD. Nu spun că aducem milioane de oameni în stradă. Dar pot să vă spun sigur că pot să mă duc și singur. Trebuie să fim calmi, dar ca să ne așezăm să discutăm împreună, este imperios necesar ca și partea de popor care nu este a lui Iohannis, să aibă o voce”.

Mitingul va avea loc, după toate probabilitățile, săptămâna viitoare.

Sursa: Antena3

………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 10]  A patra zi de proteste împotriva ordonanțelor. Peste 5000 de arădeni în stradă

3 februarie, 2017 a fost cea de-a patra seară de proteste în stradă împotriva ordonanțelor PSD care amendează Codul penal și grațiază circa 2000 de deținuți – și a avut parte de o participare-record. Manifestația  a început, efectiv, în jurul orei 18, iar în ceva mai mult de o oră, pe platoul Primăriei erau deja peste 2000 de arădeni. După ce numărul protestatarilor s-a dublat cu coloana care a venit dinspre Podgoria s-a mărșăluit pașnic pe traseul Podgoria – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și înapoi la Primărie, în fața sediului PSD – înapoi, la Podgoria – UTA – Victoriei – Spitalul Judetean – Strada Horia – Primărie (o premieră, și aceasta, în istoria mitingurilor arădene de după Revoluție).

S-au scandat lozinci anti-Dragnea, anti-PSD și pro-DNA.

Manifestația a fost una pașnică, polițiștii și jandarmii neintervenind decât pentru a dirija coloana.

………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 9] (3 februarie, 2017) Lovitură de teatru în „războiul elefanților”: Avocatul Poporului și Procurorul general atacă Ordonanțele de Urgență la Curtea Constituțională

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea atacă OUG la CCR: „Nu se justifică adoptarea ordonanței de urgență”

Avocatul Poporului a anunțat că a depus o excepție de neconstituționalitate în legătură cu Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 prin care au fost modificate Codurile Penale

„Am primit aseară de la domnul procuror o scrisoare în care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituționalitate. Am avut în vedere și acest document. Unele idei au fost preluate chiar în textul excepției, celelalte nu am reușit să le examinăm. Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a ordonanței 13/2017. Aceasta va pleca în câteva minute spre CCR”, a spus Victor Ciorbea.

„Guvernul a spus că ordonanța că este necesară pentru a transpune o directivă a UE, ori verificând acea directivă am constatat că termenul de implementare este 1 aprilie 2018. Prin urmare este un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbăută în cadrul Parlamentului pe baza unui proiect de lege. Nu se justifică adoptarea ordonanței de urgență. În legătură cu acest aspect, CCR a precizat în decizii mai vechi că se justifică ordonanța de urgență în cazul în care se declanșează procedura de impeachment, ceea ce nu este cazul în speță”, a adăugat Avocatul Poporului.

Victor Ciorbea a trecut în revistă și câteva dintre aspectele pe care le consideră a fi contrare Legii fundamentale.

„În Ordonanța de Urgență se spune că suntem în prezența abuzului în serviciu doar în situația în care avem de-a face cu o încălcare a legii stricto sensu, respectiv lege sau ordonanță de urgență. Or, din diverse decizii ale Curții Constituționale, reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepțiunea largă, lato sensu, a noțiunii de lege. (…) A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legilor, ordonanțelor și ordonanțelor de urgență și a nu ne referi la celelalte acte normative – hotărâri de guvern, ordine de ministru, hotărâri ale consiliilor județene și ale consiliilor municipale – înseamnă a scoate de sub incidența legii penale activitatea aproape întregii administrații”, a atras atenția Avocatul Poporului.

Potrivit lui Victor Ciorbea o problemă ar reprezenta-o și faptul că Executivul nu a definit ce înseamnă „o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice”, introdusă ca alternativă la depășirea pragului de 200.000 de lei în definirea abuzului în serviciu. „Prin urmare, apare încă un element de imprevizibilitate, de incertitudine care este contrar cerințelor în materie”, a declarat Avocatul Poporului.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu Victor Ciorbea pentru a discuta despre ordonanța de urgență dată de Guvernul Grindeanu prin care au fost modificate Codurile Penale

Președintele Klaus Iohannis a declarat că i-a explicat Avocatului Poporului că există un precedent care îi permite să atace la CCR această ordonanță de urgență, iar Victor Ciorbea i-a promis că „va analiza cu celeritate”. Este vorba despre OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență pe care Avocatul Poporului a sesizat-o în 2013 la CCR și a obținut abrogarea ei.

De asemenea, și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a trimis, joi, Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie.

Anterior, Avocatul Poporului declarase că nu are competențe pentru a ataca la CCR ordonanța dată de Guvern. Afirmația lui a fost contrazisă de procurorul general al României, de CSM, de președintele României și de mai multe ONG-uri.

Art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională orice lege sau ordonanţă. Legea nu distinge între ordonanţele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare şi cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricţie legală sub acest aspect şi poate ataca, potrivit legii, şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare, a atras atenția APADOR-CH.

***

Și Procurorul general atacă în instanță ordonanța care a scos oamenii în stradă

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat vineri, înaintea şedinţei CSM, că, în cursul zilei, va ataca la instanţă Ordonanţa de Urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

„În cursul zilei de astăzi o vom ataca în instanţă”, a spus Lazăr, referindu-se la actul normativ. De asemenea, parchetul instanţei supreme a trimis, joi, Avocatului Poporului, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie.

„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d teza finală din Constituţie şi respectiv art. 13 alin. 1 lit. f din Legea nr. 35/1997 republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, a anunţat Ministerul Public.

(surse: digi24.ro, realitatea.net)

………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 8] Peste 4000 de arădeni au mărșăluit pe traseul Podgoria – Teatru. Este protestul antiguvernamental cu cea mai numeroasă participare de la Revoluție încoace

Între orele 19 și 23, la Arad s-a protestat masiv, mai bine de 4000 de oameni ieșind în stradă, astfel înregistrându-se un record de participare al arădenilor la o manifestație ce chiar o depășește, ca prezență în stradă, pe cea din decembrie, 1989. „Nucleul” demonstrațiilor a fost Kilometrul Zero din fața Primăriei, dar odată lumea adunată, umplându-se platoul, manifestanții au mărșăluit pe traseul Podgoria – Primărie – Teatru, pe ambele benzi. Pentru câteva ore, circulația pe centru a fost blocată.

Lozincile scandate de manifestanți și sloganele afișate pe pancartele cu care arădenii au venit de acasă sau le-au confecționat pe loc sunt, au fost, fără excepție, îndreptate împotriva șefului PSD, Liviu Dragnea, a Guvernului Grindeanu, a partidului care a câștigat alegerile din decembrie, 2016 și – la modul general – împotriva corupției din România.

În toată țara, lumea a ieșit în stradă protestând împotriva „ordonanțelor-elefant” la care Guvernul Grindeanu nu pare a renunța nici în al 12-lea ceas. În Piața Victoriei din București s-au adunat peste 60.000 de oameni. La Cluj -Napoca au putut fi numărați 25.000 de oameni, la  Timişoara 15.000, la Sibiu, 12.000, la Braşov, 8.000, la Oradea, 3.000, la Constanța, 7.500, la Iaşi, 4.000, la Bacău, 2.500, la Alba Iulia, 2.200, la Suceava, 2.000, la Galaţi, 1.200, la Craiova, 1.000, la Piteşti, 3.000 și la Deva, 1.000.

DNA a început o anchetă față de cei care au participat la redactarea, promulgarea și publicarea ordonanțelor de grațiere / modificare a Codului penal.

…………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 7] (1 februarie, 2017) Mii de arădeni s-au adunat în fața Primăriei. S-a mărșăluit pe Bulevardul Revoluției. PNL și USR și-au adus „ultrașii”, care au pichetat sediul (gol) al PSD [GALERIE FOTO]

Aproximativ 3000 de arădeni au ieșit în stradă – meritul sau vina (depinde de unghiul din care privești, „eșichierul”) acesui fapt revenindu-le formațiunilor politice de dreapta PNL și USR, care și-au adus și „ultrașii”. Numărul participanților efectivi care, între orele 17.30 și 22.00 au mărșăluit sau staționat pe platou s-a putut ridica la circa 4000, dar date oficiale nu s-au dat publicității.

Într-o primă fază, în jurul 19.00, pe platoul din fața Palatului Administrativ s-au strâns circa 5-600 de oameni, iar într-o a doua fază, dinspre Podgoria, au venit înspre Kilometrul Zero alți cam tot atâția, mărșăluind pe Bulevardul Revoluției în timp ce scandau lozinci, flancați de jandarmii și de polițiștii care au ghidat circulația (VIDEO PRINCIPAL). În total, la ora maximă a manifestației, s-au putut număra în jur de 3000 de oameni.

În galeria foto puteți citi lozincile (majoritatea anti-PSD / Dragnea / ordonanțe) care au fost afișate pe pancartele purtate de arădeni.

La îndemnurile… spontane ale membrilor partidelor de opoziție, manifestanții au pichetat sediul PSD Arad – înlăuntru, după toate probabilitățile (având în vedere că becurile erau stinse), nefiind cineva…

Conform DIGI24, în România protestează peste 200.000 de oameni.

…………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 6] Adversarii arădeni ai „ordonanțelor-elefant” sunt chemați și deseară, la un miting de protest

Un nou protest e anunţat în faţa Primăriei Arad în această seară, începând de la ora 18.00. Numărul  celor care şi-au anunţat participarea la eveniment pe facebook este mai mare în comparaţie cu protestele anterioare, revolta fiind amplificată de evenimentele de aseară.

Imaginea principală – de la protestul din 22 ianuarie.

……………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 5] Cele două „ordonanțe-elefant” au fost adoptate aseară și publicate azi-noapte în Monitorul Oficial. Proteste masive în toată țara

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. El a precizat că primele două proiecte de lege vor merge la Parlament în procedură de urgenţă.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a spus Iordache.

Cât priveşte legea 254 pentru executarea pedepselor, ministrul Justiţiei a argumentat că este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care a „aranjat-o” şi a pus-o în concordanţă cu conducerea ANP.

Întrebat cum modifică ordonanţa infracţiunea de abuz în serviciu, ministrul Justiţiei a declarat: „Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii şi s-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, ordonanţei şi ordonanţei de urgenţă, s-a precizat, plus cuantumul acela care noi l-am stabilit”.

„Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei se recuperează şi nu mai este sancţionat penal, asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum, ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă pentru că instanţa putea să considere 400.000 de lei, putea să considere un milion. Am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia CCR”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte instituţia denunţătorului, Florin Iordache a menţionat că „în şase luni de zile, faptele rămân, pentru că aici era problema. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni. Citiţi textul şi discutăm. Legele în această ţară le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG cum crede de cuviinţă”, a replicat el în condiţiile Guvernul nu a făcut public textul OUG.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că în ordonanţa de urgenţă se prevede că favorizarea infractorului se dezincriminează dacă fapta este săvârşită de un membru al familiei sau de un afin până la gradul doi şi că favorizarea este dezincriminată şi dacă este vorba despre „emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative”.

Pentru ordonanţa de urgenţă referitoare la modificarea Codurilor penale s-au obţinut avize de la Ministerul de Externe şi de la Ministerul de Interne, nefiind necesare altele, potrivit lui Iordache.

„OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial”, a menţionat el.

Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale a fost publicată în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.25, în Monitorul Oficial, măsurile intrând în vigoare odată cu publicarea acesteia (foto-facsimil – galerie)

Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale a fost publicată în Monitorul Oficial, aceasta aducând modificări legate de abuzul în serviciu şi pedepsele aplicate acestei infracţiuni. Prevederile au intrat în vigoare odată cu publicarea Ordonanţei, cu excepţia articolului 1 care va fi valabil în 10 zile.

Articolul 1 prevede că Legea 286 din 2009 se modifică la alin 3 din articolul 269 cu următorul cuprins: „favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepseşte”.

Cât priveşte abuzul în serviciu, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Ministerul Justiţiei a modificat, faţă de prima propunere, condiţia de a exista o plângere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi începută acţiunea penală.

Totodată, ordonanţa prevede că „dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Întrebat dacă se poate înţelege că în cazul în care favorizează un infractor prin emiterea de acte normative faptele vor fi dezincriminate, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat: „Actele… Este preluat acest articol de la conflcitul de interese. Dacă vă uitaţi la conflictul de interese, alineatul 3 a fost preluat şi aici. Altă întrebare.”

Legat de conflictul de interese, noile prevederi arată că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

 

Peste 1000 de timişoreni

au protestat marţi noaptea în Piaţa Victoriei din oraş faţă de ordonanţa privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea, informează corespondentul MEDIAFAX. Oamenii au venit cu steaguri, iar un afiş de peste trei metri, pe care scrie „Huooo!” a fost desfăşurat în faţa Operei. Oamenii strigă „La puşcărie”, „Demisia” şi „Jos Guvernul”.

La Cluj Napoca circa 10000 de protestatari

au pornit în marş spre cartierul Mărăşti, blocând complet Calea Dorobanţilor. Numărul protestatarilor a crescut la circa 10.000. Coloana de protestatari a ajuns în cartierul Gheorghieni, unde sunt mai multe cămine studenţeşti, relatează corespondentul MEDIAFAX. Oamenii scandează „Să vină sudenţii, „Veniţi cu noi”, „Hoţii”, „DNA să vină să vă ia”, „Nu staţi la căldură, şi pe voi vă fură!”

Peste 200 de arădeni

s-au strâns în Piaţa Revoluţiei din faţa Primăriei Arad şi au scandat împotriva Guvernului. Oamenii au strigat „Jos ciuma roşie”, „Jos corupţia” şi „Singura soluţie o nouă revoluţie”. Protestatarii s-au oprit şi la sediul PSD din Arad, scandând împotriva deciziilor luate marţi seara de Executiv.

Iohannis: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Sfidarea PSD e deplină

La scurt timp după ce guvernul a adoptat ordonanţa de modificare a codurilor penale, preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur decizia executivului susţinând că este „o zi de doliu pentru statul de drept”, iar „sfidarea PSD este deplină”.

„Astăzi, Guvernul PSD şi ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni oneşti şi curajoşi din Justiţia română care au dovedit în ultimii ani că nimeni şi nimic nu este mai presus de lege. Guvernul PSD şi ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o ţară respectată în Europa!”, a scris Iohannis pe Facebook.

Şeful statului susţine că „rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorităţi, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorităţi să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiţiei şi a statului de drept”.

 

……………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 4] Au fost vreo 100 de arădeni pe platoul din fața Primăriei… 200 cu indulgența presei… sute, conform ultrașilor simpatizanți

DNA SĂ VINĂ SĂ VĂ IA”, „ÎN DEMOCRAŢIE LOCUL HOŢILOR E ÎN PUŞCĂRIE”, „FĂRĂ LEGI CU DEDICAŢIE”, „NU VREM CA FURTUL ŞI PROSTIA SĂ DEVINĂ SPORTURI NAȚIONALE”, „DRAGNEA, CHUCK NORRIS WILL SEE YOU NOW” au afișat pe pancarte câțiva activiști dintre cei aproximativ 100 de arădeni care au ieșit pe platoul din fața Palatului Administrativ din Arad pentru a protesta împotriva guvernului.

Conform numărătorii oficiale (numărul a fost avansat de forțele de ordine), au ieșit în stradă aproximativ 100 de arădeni.

La București, circa 30.000 de oameni (45.000 – la actualizare) au protestat împotriva proiectului de ordonanță antigrațiere și a modificărilor propuse de Ministerul Justiției la Codul penal și de procedură penală, la Timișoara, circa 10.000, 8.000 sunt la Sibiu și 3.000, la Iași.

Conform digi24, în toată țara s-au strâns în jur de 80.000 de protestatari.

Protestul nu a fost autorizat, dar, cel puțin la Arad, jandarmii au declarat că „nu se pune problema amenzilor, întrucât manifestația a decurs pașnic.”

Foto: Facebook

……………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 3] (29 ianuarie, 2017) Se pune de-un nou protest deseară, în fața Primăriei… ocazie cu care vezi cine este „omul de la butoane” al „caruselului mitingurilor ANTI-PSD” din ultimii ani

Sub sloganul „NU legii grațierii și modificărilor Codului Penal”, în București și în alte 18 orașe ale țării – Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Alexandria și Turda – astăzi, de la ora 17.00, arădenii sunt chemați la un nou miting de protest împotriva Guvernului României. Organizatorii anunță, pe pagina de facebook dedicată evenimentului, că acțiuni similare sunt programate duminica aceasta și în diaspora – la Bruxelles, Copenhaga și Paris.

 

Dar cine sunt „Organizatorii”? – iată o întrebare complicată la care se răspunde cu o concluzie subiectivă zburdând, simplu, din click în click

Nu trebuie decât să mergi din click ca să răspunzi la această – nu-i așa? – întrebare care e pe buzele tuturor… toate posturile și ziarele bat câmpii cu ea și dau răspunsuri toante. Mare revelație, deci: intri PE PAGINA DE EVENT DE PE FACEBOOK DE LA ARAD – care te trimte la ORGANIZATORUL PRINCIPAL – care te trimite la ORGANIZATORUL-ORGANIZATORULUI – care te trimite la FLORIN BĂDIȚĂ (acest „noul Sebastian Ghiță” – că rimează… dacă e să ne-ntrebați pe noi… dar mai bine nu ne-ntrebați!)

Cine este Florin Bădiță? 

Subiectiv… din ce-am văzut și citit pe net despre predicat și din ce legături sinaptice s-au declanșat de aici… Florin Bădiță e un tânăr genial, dotat cu tot ce trebuie în materie de vrăjeală… foarte îndemânatic pe IT & Social Media, cu idei originale, de captat interesul public; un om pe care orice partid și l-ar dori aproape… soldat universal, ce mai… Partea nașpa din problemă e că eu nu cred că în jocul ăsta de poker (la care ai voie să trișezi, că nu te prinde nimeni) ale lui sunt cărțile, el le face și pe el e miza. Eu cred că el doar le împarte… E un fel de crupier-jucător, angajat al cazinoului… să-i facă pe clienți de și mai mulți bani…

Dar nu trebuie să aderați la părerea noastră… Citiți-le pe ale sale proprii și personale de pe propriul său site și pe ale ziariștilor de la București, care-l cunosc personal și au scris mult (și bine!) despre activitatea sa publică.

Florin Bădiţă (Vivi) se prezintă pe pagina sa de facebook ca „anteprenor, activist, artist, pasionat de statistică”. Scrie că este din București și trăieşte în San Mateo, California. Este promovat, mai nou masiv, de USR și câteva ONG-uri, dar și de Hotnews și Moise Guran
Conform cotidianul.ro – care, pe 22 ianuarie, 2017, îi dedică un articol amplu, Florin Bădiță „nu are alt trecut civic decît organizarea de events pe diferite cauze de genul celei cu panatlonii și a intrat în atenția presei cînd s-a întîlnit cu un reporter de la Adevărul la un training organizat de el contra manipulării online în anul 2014. Același reporter l-a descris apoi ca pe scânteia manifestațiilor de la Colectiv care au dus la căderea lui Victor Ponta.Pe 31 decembrie, 2015, jurnalistul Cristian Delcea a publicat în Adevărul o excepțională anchetă în care a intervievat „la cald și la rece” exact PERSONAJELE CONCRETE (despre cele din umbră, repetăm, avem doar păreri subiective) din spatele mitingurilor #COLECTIV, care au dus la căderea Guvenului Ponta.„Pe Florin Bădiţă l-am întâlnit la începutul acestui an. Organiza o tâmpenie numită „Ziua fără pantaloni la metrou“: nişte hipsteri, băieţi şi fete, s-au lăsat în chiloţi, pe peronul staţiei de metrou Unirii 1, fără vreun scop anume, doar pentru distracţie. A doua zi l-am făcut praf în „Adevărul“, cu tot cu evenimentul lui. Pe parcursul anului l-am urmărit cum recidivează: organiza tot felul de chestii pe care le găseam lipsite de sens: „îmbrăţişează un om în faţa Teatrului Naţional“, „rămâi nemişcat pentru un minut în Piaţa Romană“, „priveşte în ochi un străin, vreme de cinci minute, în Parcul Izvor“. Penibil! Dar, cu îngăduinţă, l-am tolerat între prietenii mei virtuali. Au trecut anotimpurile. La câteva ore după Colectiv, eu am scris pe adevarul.ro un articol care se reducea la ideea că „prostia ucide“. În acelaşi timp, Florin Bădiţă posta pe Facebook un manifest care spunea: „corupţia ucide“. Timpul a dovedit că el a avut dreptate, iar eu m-am înşelat. Am vrut să-l reîntâlnesc” – scrie jurnalistul.
L-a întâlnit și a fost cucerit.
„Florin Bădiţă e un băiat simplu, a făcut un liceu prost din Bucureşti şi a renunţat la facultate în anul doi. Ca să trăiască, ţăcăne la calculator nişte baze de date pentru o firmă din Cluj. Ceea ce l-a scos din mulţimea de tineri români dezorientaţi a fost voluntariatul. Timp de trei ani a fost voluntar la zeci de ONG-uri. Astfel a devenit activ social şi a intrat în contact cu micile trucuri pe care le cunosc activiştii. Şi, cel mai important, a învăţat o filosofie: aceea că spiritul civic nu răsare peste noapte. El trebuie mai întâi cultivat. Iar pentru ca oamenii să se obişnuiască să iasă în stradă e nevoie ca ei să-şi părăsească zona de confort. Cam despre asta e vorba şi în acele evenimente „stupide“ pe care le-a organizat Florin Bădiţă pe parcursul acestui an: „Noi, de obicei, stăm în cercurile noastre de prieteni. Acolo e confortabil, e bine, e «safe». Dar e naşpa, pentru că în cercul ăsta de prieteni se reciclează aceleaşi idei. Astfel, cercurile de prieteni sunt total neproductive. Prin evenimentele astea distractive făcute în stradă aducem împreună oameni din 20-50 de cercuri diferite, oameni care pot să schimbe nişte idei între ei. Şi învaţă să fie împreună în spaţiul public. Asta e o treabă importantă în perspectiva protestelor“. E ca bulgărele de zăpadă: numărul oamenilor care ies în stradă creşte odată cu densitatea acestor eventuri, flash-mob-uri, întâlniri publice aparent nesemnificative. „La următoarele căcaturi care se vor întâmpla în România – asta e, cu siguranţă vor mai veni momente nasoale – va fi o reacţie mai virulentă decât ce am văzut până acum“, crede Florin.”

Controverse sunt destule pe marginea scurtei, dar aproape brutal-ascendentei sale cariere…

„Florin Bădiță se bucură de reputația unui IT-ist, dar conform profilului său pe Linkedin nu este IT-ist, pentru că a urmat doar cursuri de psihologie la universitatea Titu Maiorescu. El își mai trece în CV studii la ”universitățile” Cros și Draper, care nu sunt de fapt universități, sau măcar școli, ci niște traininguri fără nici o acreditare academică, în domeniul startupurilor IT și new media. Florin nu are o slujbă clară, și singurul proiect ca și asociere de lungă durată pare a fi cu Ministerul Justiției din România, unde are un proiect de analiză de date” – scrie cotidianul.ro – care își încheie articolul într-o cheie retorică, car care s-ar putea să fie chiar Cheia problemei, după cum urmează: „

„Cîți alți hispsteri care au însă acces la date din Ministerul Justiției sunt analiști de date fără studii în date și au stabilit conexiuni strategice cu ONG-uri ca RISE, Expert Forum ş.a.m.d.?”

La modul pur-declarativ și ca declarație de intenție însoțită de prezumția de nevinovăție, îndemnul organizatorilor sună așa:

„Ne adunăm din nou pe platoul din fața Primăriei pentru a protesta împotriva acestui atac continuu al minților penale din Guvern asupra traiului decent la construcția căruia lucrăm din greu în România în ultimii 28 de ani. După toate reacțiile posibile și după ce mii de oameni au ieșit în stradă, Ministrul Justiției declara azi, joi 26 ianuarie, că legile încă se dezbat și vom avea un punct de vedere luni, că vezi doamne, fix urgența legilor era cea care ne deranja pe noi când am ieșit în stradă. O treime din parlament sunt certați și au probleme cu legea, baștanul de la PSD cu palat construit din salariul lui de bugetar face pe nevinovatul și se pozează cu Trump ca și cum el ar fi prim-ministrul, Antena 3 si RTV mint, distorsionează și naipulează fără nici cea mai mică rușine, agitând și semănând ură în familii, profitând de pregătirea slabă și încrederea pe care le-o dau telespectatorii lor.

E momentul să ieșim mult mai mulți în stradă. Prima dată am fost 30, duminica trecută am fost 300. Oare reușim să înzecim din nou numerele? Dacă după toate cele întâmplate suntem încă duși cu zăhărelul, situația e mult mai gravă decât credeam. Chemați prieteni, rude, vecini, la protest! Explicați-le părinților care preferă să creadă televizorul și nu pe voi care e situația reală. Dați invite, share, going la acest eveniment și trimiteți mesaje prietenilor cu link-ul evenimentului, rugându-i să facă același lucru. Imprimați sau confecționți pancarte și semne, dar mai ales informați-vă și informați-i și pe alții. Duminică trebuie să fim o forță mult mai mare decât duminica trecută, pentru că se pare că i-a durut fix în dos de noi!”

…………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] (24 ianuarie, 2017) Klaus Iohannis anunță referendum pentru amnistie și grațiere. Liviu Dragnea: „Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanşa”

Președintele Klaus Iohannis îi critică din nou pe politicieni, prin comparație cu cei de la 1859, care au înfăptuit Unirea Principatelor. El a anunțat un referendum pe tema modificării Codului Penal prin ordonanță de urgență și a ordonanței grațierii.

Discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

Domnule Președinte al Academiei Române, Înaltpreasfinția Voastră, Preasfinția Voastră, Onorată asistență,

Astăzi, în seara zilei de 23 ianuarie, ne-am adunat aici, în Palatul Cotroceni, pentru a comemora unul din evenimentele de suflet ale românilor, Mica Unire.

Această unire s-a petrecut, cum toată lumea ştie, în două etape: în 5 ianuarie 1859 la Iaşi şi în 24 ianuarie 1859 la Bucureşti, acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru România!

România care, atunci, începuse să se manifeste. A fost după un război care a redefinit ceea ce astăzi numim «sferele de influenţă». Rusia fusese trimisă mai înspre Est şi Marile Puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident că unii au fost «pentru» ca românii să-şi exprime voinţa, şi a fost destul de evident că această voinţă a fost unirea Principatelor, alţii s-au opus.

Ce moment frumos că atunci românii şi-au impus voinţa! Ce clasă politică am avut noi atunci, când a început să ia fiinţă naţiunea română! Şi ce clasă politică avem astăzi, când cei care au fost aleşi să conducă ţara se ocupă în mod paradoxal de cu totul alte lucruri.

Atunci, 1859, politicienii s-au preocupat de naţiune, de Unirea Principatelor. Ai noştri se ocupă de graţiere – graţierea propriilor dosare. A fost ales atunci Cuza, Alexandru Ioan Cuza, domnitor în Moldova şi în Ţara Românească şi s-a apucat de treabă. Unirea Principatelor a început prin alegerea aceluiaşi domnitor în ambele Principate, dar ea s-a înfăptuit prin ce s-a construit, prin instituţiile, autorităţile, entităţile, actele normative care au început să pună cap la cap ce se întâmpla în Moldova, ce se întâmpla în Ţara Românească, şi astfel Unirea s-a petrecut, în fapt, prin legiferare şi prin administrare, prin guvernare.

 1. Codul Penal al lui Cuza a fost un cod penal după model francez, model considerat la vremea respectivă cel mai bun, cu o abordare modernă. A fost primul cod penal din România care incrimina corupţia, care făcea referire la infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese.

Ce generaţie de politicieni am avut atunci, după Mica Unire! Oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume, şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie, aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puţin discutabil: micşorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce diferenţă! Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns!

În aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignaţi au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin Ordonanţe de urgenţă legislaţia penală.

Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă – auzi, aberație – , este lovitură de stat. Cetățenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România.

De ce au ieşit oamenii? Simplu de tot: PSD şi cu satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare românilor, au promis că vor rezolva problemele României, au promis dezvoltare economică, au promis salarii mai mari, au promis pensii mai mari. Și oamenii, de bună-credinţă, i-au votat.

Şi când au ajuns efectiv la guvernare, s-au apucat de cu totul altceva. S-au apucat să umble la legislaţia penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susţinut în campanie probabil.

Asta i-a dus pe oameni în stradă, dragii mei! Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul.

Iar Guvernul? Ce contează Guvernul? Acest guvern doar nu-şi imaginează că a ieşit cineva în stradă pentru acest guvern. Oamenii au ieşit să-şi spună indignarea şi guvernanţii ar face bine să ia seamă.

Poate totuşi, cu această ocazie, a Micii Uniri, îşi amintesc că românii sunt un neam mândru, românii au dreptul la o clasă politică pe măsură. Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă naţională.

Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor Penale şi a graţierii, şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular.

Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindcă, atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD. Și atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă.

Aparent vorbim despre chestiuni legate de Justiţie. Aparent, vorbim despre Ordonanţe de urgenţă pe teme foarte concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim.

Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat.

Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea?

Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni aşa cum sunt naţiunile europene sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene?

Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce fel de naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică. Eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi.

Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri, îmi doresc o naţiune condusă de politicieni competenţi!

Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun preţ nu este prea mare.

La mulţi ani!

…………………………………………………………………

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni seara, la un post de televiziune, că social-democraţii intenţionează să organizeze, în această primăvară, două referendumuri pe tema familiei formată dintr-un bărbat şi o femeie şi despre eliminarea imunităţii, inclusiv pentru preşedintele României.

„Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanşa. Este un referendum pe care ne-am angajat să-l declanşăm cu tema «familia». S-au strâns peste 3 milioane de semnături şi este o temă de interes major, care ţine de substanţa societăţii noastre. Iar a doua temă, eu am spus-o de un an şi jumătate în spaţiul public şi o spun în continuare, chiar dacă unii colegi de-ai mei s-au supărat la vremea respectivă, un referendum privind regimul imunităţilor din România. Eu am spus-o mereu şi susţin în continuare: nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a preşedintelui”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că în refrendumul pe care PSD doreşte să îl organizeze este vorba despre „imunităţile tuturor”.

„Noi vorbim de un articol fundamental din Constituţie: nimeni nu e mai presus de lege. Dacă nimeni nu e mai presus de lege, imunităţile trebuie să dispară pentru toţi (…) E vorba de principiu. Nu mai e preşedinte Iohannis, în 2019 vine altcineva, e vorba de un principiu. Un preşedinte în funcţie, aşa cum e prevederea respectivă, omoară un om pur şi simplu. Este în continuare preşedinte cinci ani, pentru că nu poate fi judecat? Nu mi se pare în regulă. Noi avem în plan în primăvara (organizarea referendumurilor – n.r.) şi sigur că vrem să facem în primăvară. Mi se par două teme importante”, a completat Dragnea.

Preşedintele PSD şi-a exprimat neîncrederea că preşedintele Klaus Iohannis „va dori sa participe la o discuţie privind modificarea Constituţiei, pentru că s-ar putea să deranjeze”.

………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE] (23 ianuarie, 2017) [ACTUALIZARE] PNL Arad a început războiul declarațiilor privitoare la mitingurile anti-grațiere și cere tuturor parlamentarilor județeni să semneze un Memorandum tematic

[COMUNICAT PNL] Sergiu Bîlcea (PNL): „Solicit tuturor parlamentarilor de Arad să se delimiteze ferm de Ordonanță și de modificarea Codului Penal!”

Vicepreședintele PNL Arad, Sergiu Bîlcea, solicită parlamentarilor de Arad să semneze un memorandum comun în vederea renunțării la Ordonanța de Urgență care reglementează grațierea și la dezbaterea publică a modificărilor Codului Penal. Textul memorandumului va fi transmis astăzi tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică.

„Românii au ieșit în stradă să solicite să se respecte legea și normalitatea, ca infractorii să fie trași la răspundere pentru faptele lor. Ne gândim cu scepticism și teamă la o societate în care infractorii nu sunt pedepsiți, ci, de la caz la caz, chiar premiați, pentru abuzurile pe care le săvârșesc. De aceea, le solicit tuturor parlamentarilor de Arad să se delimiteze ferm de Ordonanță și de modificarea Codului Penal, să dăm împreună un semnal de aici, de la Arad, Oraș Martir care a luptat pentru libertate în decembrie 1989. Nu este vorba despre un demers politic, ci despre unul de bun simț, care readuce decența și respectarea legii în centrul societății românești”, a declarat Sergiu Bîlcea.

Mai jos vă transmitem textul Memorandumului:

Memorandum în vederea renunțării la Ordonanța de Urgență care reglementează grațierea și la dezbaterea publică a modificărilor Codului Penal

Noi, parlamentarii de Arad, aleși în data de 11 decembrie 2016 să reprezentăm interesele cetățenilor și ale județului nostru în Parlamentul României, solicităm Guvernului renunțarea la Ordonanța de Urgență care reglementează grațierea și punerea de îndată în dezbaterea publică a modificărilor Codului Penal.

Considerăm că orice imixtiune a politicului în activitatea justiției este nepermisă și că persoanele care au săvârșit infracțiunile prevăzute și pedepsite de Codul Penal trebuie să răspundă pentru faptele lor, în vederea menținerii ordinii și siguranței publice și a principiilor fundamentale ale statului de drept.

………………………………………………………………

[COMUNICAT – deputat Glad Varga]

Deputatul liberal, Glad Varga, consideră revoltătoare atât menținerea OUG cu privire la amnistie și grațiere, cât și răspunsul publicat pe rețele de socializare a președintelui PSD, Liviu Dragnea care a comparat protestele din zilele trecute cu „Mineriada din 1990”

„Este scandalos refuzul guvernului PSD de a retrage proiectele din cele două Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea unor legi din codul penal, în cotextul în care zeci de mii de români au ieșit în stradă în ultimele zile, protestând împotriva acestei ordonanțe. Actualul ministru al justiției, Florin Iordache trebuie să demisioneze pentru tentativa sa de grațiere a protejaților politici și de modificare a legii la îndemnul șefului său de partid.

Consider atitudinea lui Liviu Dragnea, față de protestele din ultimele zile una jignitoare la adresa democrației și a statului de drept, pentru că a îndrăznit să compare un act democratic, cum sunt aceste manifestații publice, cu „Mineriada din 1990”, a cărui inițiator a fost chiar mentorul său, președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, actualmente pus sub acuzare pentru infracțiuni împotriva umanității în dosarul cu același nume.

Prin faptul că Dragnea nu dorește să accepte că românii au un drept constituțional de a-și exprima public, prin proteste, nemulțumirea față de această OUG, liderul PSD ne relevă un comportament discreționar, chiar dictatorial și demonstrează că nu admite opinii contrare intereselor sale” a concluzionat deputatul PNL, Glad Varga.

Departamentul de Comunicare al PNL Arad

……………………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (22 ianuarie, 2017) [BREAKING NEWS] Peste 200 de arădeni protestează pe platoul Primăriei împotriva Guvernului

S-au adunat peste 200 de arădeni pe platoul Palatului Administrativ – aceștia raliindu-se protestelor care, la această oră, adună în București peste 10.000 de oameni, în Cluj Napoca circa 3000, în Timișoara 1000 etc.

La București, la un moment dat, în mulțime s-a aflat și președintele Klaus Ionannis, care chiar a condus marșul – dar, ulterior, mașina prezidențială, cu care a venit,  s-a retras.

La Arad se manifestă în mod pașnic, aproape silențios, puțini dintre cei care au ieșit în stradă purtând pancarte sau scandând. „FĂRĂ LEGI CU DEDICAȚIE!”, „STIMAȚI ALEȘI, NU BATEȚI P…… DE NOI! MULȚUMIM!”, „VREM PUȘCĂRII, NU AMNISTII” sunt câteva dintre lozincile scrise pe bucăți de carton.

Protestele au, ca motive principale, recenta Ordonanță de Guvern care vizează grațierea unor pedepse și proiectul de modificare și completare a Codului penal și de procedură penală.

Manifestația nu este autorizată de către Primăria Arad.

Categorie: Știri
Etichete: #REZIST, #TINERIADA, demisia, Florin Badita, Florin Iordache, impotriva guvernului, Klaus Iohannis, liviu dragnea, memorandum, platou primarie, PNL, protest arad, razboiul declaratiilor, referendum
Distribuie:
Articolul anterior
Pasiune și frică versus lege și ordine – sau cum l-a bătut un interlop de la Metalcomp pe un fost polițist de la „mascați” în mijlocul Aradului și… a rămas așa
Articolul următor
Palatul Copiilor este, oficial, de vânzare. Vezi prețul, suprafața și potențialul impresionantei clădiri

10 comentarii. Leave new

 • Cei care ”vor pușcării nu amnistii” de ce nu se cer măcar o lună în locul dorit, iar când hotărăște în sinea lui că i-ar prinde bine afară.. să refuze amnistia sau reducerea pedepsei…să ceară mai mult ! De când e lumea au fost și sunt, amnistii și grațieri , așa cum au fost și oameni nevinovați condamnați la moarte pe nedrept… Dar în cazul dosarelor fabricate la denunțul forțat de binom…împotriva celui ce incomodează, nu ziceți nimic. Nu ziceți nimic de judecătorii care dau sentința comandată de procuror ? Trăim în democrație, dar când vorbim la telefon spunem interlocutorului ”nu pot spune la telefon, vorbim când ne întâlnim !” Este o rușine că nu există o lege a răspunderi în justiție pt. aceste cazuri…dar nu zice nimeni nimic, nici cei ce ies în stradă, nici cei care ar trebui să ne protejeze de ce !? Încălcăm legea , facem demonstrație neautorizată…ce ar fi să fim duși la …pușcărie și să așteptăm grațierea ? Atât cât noi nu respectăm legea cum pretindem altora să o facă ?!

  Răspunde
  • In ceea ce priveste pozitia noastra – suntem perfect de acord cu argumentatia propusa… ba chiar suntem mult mai duri! Ce facem in acest articol e sa ne limitam la a infatisa strict ce se petrece, de cand au inceput protestele de strada. In alte articole, puteti citi pledoariile redactorilor colaboratori si ale noastre personal… veti observa ca suntem pe aceeasi lungime de unda…

   Răspunde
 • „Opoziţia” Preşedintelui, Referendumul, în fond, nu are nimic cu graţierea. Acesta l-a luat ca pretext. E un demers pueril, dar cu acest prilej poate manipula populaţia.
  Preşedintele vrea toată puterea, să devină Führer peste români. Nu înţelegeţi?
  Noi românii ne mai întrebăm, când el a fost preşedintele Grupului etnic German – Deutsche Volksgruppe – organizaţie nazistă a etnicilor germani din România ?
  Iată ce cerea Hans Klein în acţiunea civilă depusă la Judecătoria Sibiu: „Vă rugăm să constataţi calitatea de succesor în drepturi al organizaţiei noastre faţă de Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe)”, adică, să priceapă toată lumea, recunoaşterea în mod oficial, fără echivoc, a continuării doctrinei naziste pe care o promova Grupul Etnic German în România.
  Convenţiei de Armistiţiu din 12 septembrie 1944 , care prevedea, la articolul 15, dizolvarea organizaţiilor pro-hitleriste de pe teritoriul românesc, ori Grupul Etnic German, dizolvat prin Decretul – Lege nr. 485 din 7 octombrie
  Atunci cum credeţi dv. că acest membru al Deutsche Volksgruppe vrea binele românilor ? Nu! Vrea doar PUTEREA! Fiţi siguri de asta ‼
  …………………………………..
  Bieţi români ignoranţi, voi nu ştiţi pe ce lume trăiţi. Vă lăsaţi manipulaţi de ahtiaţii după putere sau plătiţi de afară. …..
  Nu meritaţi nicio consideraţie. Aşa o să sfârşiţi mânaţi de la spate, precum o turmă ce se îndreaptă către prăpastie….

  Răspunde
 • MANIPULARE GROSOLANĂ, sper să nu muşcaţi! ………..
  Auziţi ce debitează: „Ne adunăm din nou pe platoul din fața Primăriei pentru a protesta împotriva acestui atac continuu al minților penale din Guvern asupra traiului decent la construcția căruia lucrăm din greu în România în ultimii 28 de ani. După toate reacțiile posibile și după ce mii de oameni au ieșit în stradă, Ministrul Justiției declara azi, joi 26 ianuarie, că legile încă se dezbat și vom avea un punct de vedere luni, că vezi doamne, fix urgența legilor era cea care ne deranja pe noi când am ieșit în stradă.” …………
  Spuneţi dv. dacă băiatu acesta are toate ţiglele pe casă ?
  Pe lângă expresii aberante, fără sens : „atac continuu al minţilor penale din Guvern asupra traiului decent” ‼ …. Aşa ceva !
  Băiatu a scăpat de undeva, îi e foame, sau sete, ceva e cu el.
  Incoerenţa e evidentă şi demenţa în apropierea lui, să-l invadeze!
  Oameni buni staţi acasă, e duminică zi liberă! Hodiniţi-vă!

  Răspunde
 • Acasă stau cei care accepta furtul din domeniul public, amnistiția și grațierea!

  Răspunde
 • avatar of pentru cei putini ...
  Pentru cei putini ...
  30 ianuarie 2017 0:16

  … care mai gandesc ( sub 1,5 % ) Romania a devenit un mediul efectiv ostil.Noi, aradenii, nu trebuie decat sa ne uitam la cei care au intrat in Parlament.Daca-i intrebi pe acesti parlamentari care este diferenta dintre amnistie si gratiere, habar n-au.Poate stiu cei din strada.”Norocul,, nostru este ca ne aflam chiar langa ”gardul” care separa lumea occidentala de est.Romania a ramas iarasi de partea gresita a ”gardului”.Bucurestiul nu a reactionat si nici nu va reactiona la provocarile investitorilor straini si a grupurilor de lobby ostile.Cand se vor ”prinde” va fi prea tarziu.Ardealul este oaza economica infloritoare care demonstreaza fara tagada ca este cel mai mare magnet pentru investitorii straini.Romania este o tara periferica care nu dispune de o infrastructura care sa lege estul de vest si nici nu va avea.E deja tardiv, cartile sunt facute.Efortul ar fi inutil, nu mai intereseaza pe nimeni ce se intampla dincolo de Arcul Carpatic.Marile firme de consultanta recomanda de multa vreme investitorilor straini sa se opreasca la Sibiu, cel mult sa inainteze pana la Brasov, de aici incolo se vor lovi de ”zona nesigura”.Pana aici se considera ca se poate garanta capitalul investit.Intensificarea achizitiei de terenuri de catre straini s-a intensificat mult in ultimii ani.Capitalul romanesc este decimat.Clasa noastra politica e tampa, vulnerabila si nu poate prezenta nicio garantie.Perimarea vietii de zi cu zi a romanului va duce in curand la aparitia unui fenomen care nu va mai putea fi oprit: declansarea unei dorinte stranii care ii va face pe multi romani sa-si doreasca o autonomie economica, o regionalizare care in final va avea un singur deznodamant – desprinderea de ”zonele inapoiate” ale tarii.Dupa asta, ghinion … vorba lui Klaus!

  Răspunde
 • Mercenari soroșiști. Dacă n-ar fi agenții CIA și sinecurștii ONG-urilor finanțate de Soros, n-am avea niciun fel de protest sau de miting în România. Ăștia din Arad sunt doar niște fraieri scoși din case de Falcă. Pe gratis!

  Răspunde
 • Unele comentarii trebuie tratate cu Xanax :)))

  Este o vorba: Daca esti prost mai bine taci decat sa scrii ceva si sa inlaturi orice dubiu.

  Răspunde
 • Cea mai periculoasă situație pentru România în viitorul apropiat!
  În sfârșit s-au trezit și cei care au câștigat alegerile !!
  Dacă este democrație, avem dreptul ca toți românii să demonstreze !
  E cam târziu, și nu sunt sigur că nu va ieși răzmeriță sângeroasă!
  Habar nu au românii cinstiți, manipulați și cei ignoranți, că se urmărește un război civil.
  Forțele armate de „menținere a păcii”, așa cum erau pregătite în decembrie 1989, și acum sunt la granițele de Vest, Nord și Est, să mențină pacea.
  NATO își va da mâna cu Rusia, pentru a pacifica România.
  O să ne explice „partenerul strategic” SUA, că este în favoarea noastră să fim ocupați, astfel vom cruța multe vieți de români.

  Răspunde
 • Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie