[ACTUALIZARE 4] GUCCIFER n-a mai ajuns la Mândruloc. Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat DIRECT din Penitenciarul Deva în cel din Virginia (USA), unde îl așteaptă 52 de luni de INFERN

guccifer
Distribuie:

Vecinii din Mândruloc, prietenii și presa l-au așteptat degeaba acasă pe Marcel „Guccifer” Lazăr, după ce, în 24 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus eliberarea condiţionată  a hackerului arădean din Penitenciarul Deva.


Hackerul arădean Guccifer – poate e util de precizat – este un personaj simpatizat în aproape toate mediile românești, în mentalul colectiv al majorității fiind perceput ca un fel de super-erou… un fel de „Zorro postmodern”… și mai ales la el acasă!

Pe surse, circula informația că Marcel Lehel a fost așteptat chiar la poarta pușcăriei de INTERPOL, autoritățile respective fiind însărcinate să-l „basculeze” direct în Virginia, USA (unde, conform documentării noastre, e „iadul pe pământ”). Informația a devenit știre oficială începând de ieri.

CONFORM AGENȚIILOR DE PRESĂ

Marcel Lehel Lazăr, hackerul cunoscut drept „Guccifer” sau „Micul Fum”, a fost predat autorităţilor judiciare americane, în vederea executării pedepsei de 52 de luni de închisoare, pronunţată de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computere, potrivit informaţiilor furnizate, luni, 12 noiembrie, Agerpres, de către Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.

Ca urmare a unei informări primite de la Interpol, CA Alba Iulia a transmis că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr.61/10 septembrie 2018 a instanţei. Hacker-ul a fost predat autorităţilor judiciare americane în urmă cu câteva zile.

guccifer

„Guccifer” a fost condamnat în 2016 la închisoare, de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, după ce a pledat vinovat la două din cele nouă capete de acuzare, respectiv la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată. A fost extrădat, în primăvara lui 2016, din România în SUA, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, şi a fost adus din nou în ţară în octombrie 2016 şi încarcerat iniţial la Rahova. În septembrie, CA Alba Iulia a admis cererea de extrădare în SUA a hacker-ului, predarea acestuia fiind amânată până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau a executării până la termen a pedepsei de 7 ani închisoare pe care o executa în România. Instanţa a constatat atunci că sunt întrunite condiţiile extrădării în ceea ce îl priveşte pe Lazăr şi a admis cererea formulată de autorităţile judiciare din SUA, înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data de 8 august. „Guccifer” a făcut contestaţie la decizia CA Alba Iulia, contestaţie care i-a fost însă respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 5 octombrie. În 23 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de 7 ani de închisoare primită pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din România. „Guccifer” a fost condamnat după ce s-a stabilit că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică.

Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de „Guccifer” se află George Maior şi Corina Creţu. Rolul potenţial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret. Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.


[ACTUALIZARE 3] (24 octombrie, 2018) Hackerul GUCCIFER a fost eliberat condiționat

Tribunalul Hunedoara a dispus ieri eliberarea condiţionată din Penitenciarul Deva a hackerului Marcel Lehel Lazăr – „Guccifer” – arădeanul ispășind o condamnare la 7 ani de închisoare pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din România şi America.

„Instanţa admite contestaţia formulată de condamnat împotriva sentinţei penale 974/2018 pronunţată de Judecătoria Deva în dosarul 6478/221/2018, desfiinţează integral sentinţa penală atacată şi, în rejudecare, admite cererea formulată de condamnat, în prezent deţinut în Penitenciarul Deva, şi dispune liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de 7 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1667/2014 a Tribunalului Bucureşti, secţia Penală”, a transmis purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, pentru agerpres.ro.


[ACTUALIZARE 2] (11 septembrie, 2018)  Hackerul arădean GUCCIFER va fi extrădat în SUA după ce-și va ispăși pedeapsa în România

Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea autorităților judiciare din SUA de extrădare a deținutului Marcel Lazăr Lehel, cu specificația că acesta va fi predat doar după ce își ispășește pedeapsa din România.

Instanța s-a pronunțat luni după-amiază. Soluția pe scurt:  

Tip solutie: admite cererea
Solutia pe scurt: I. În baza art. 52 alin. 1 lit.c din Legea 302/2004 constată întrunite condiţiile extrădării în ce o priveşte pe persoana extrădabilă LAZAR MARCEL LEHEL, condiţii prevăzute de art. 18-35 din Legea 302/2004 şi art. 1-23 din Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, ratificat prin Legea nr. 111/15.05.2008. II. În baza art. 52 al.3 din Legea nr.302/2004 admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data de 08.08.2018. Dispune extrădarea cetăţeanului român – persoana extrădabilă LAZAR MARCEL LEHEL în vederea executării pedepsei de 52 luni închisoare cu deducerea perioadei executate în arest de la 01.09.2016 până la 12.10.2016, aplicată prin sentința penală emisă la data de 01.09.2016 de către Tribunalul Statelor Unite – Districtul de Est Virginia- Secția Alexandria în cazul cu nr.1:14-CR-00213-JCC-1, pentru săvârşirea infracţiunilor de: – acces neautorizat la un sistem informatic protejat cu încălcarea prevederilor cuprinse în Titlul 18, codul penal al SUA, art.1030 lit.a, alin.2 pct.c şi (c) (2) (B) (i); – furt de identitate în formă calificată, cu încălcarea pre vederilor cuprinse în Titlul 18, codul penal al SUA, art.1028 A lit.a, alin.1. III. Constată că persoana extrădabilă nu a renunţat la regula specialităţii prevăzută de art. 17 din Legea 111/15.05.2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii. IV. În baza art. 58 al.1 din Legea 302/2004 dispune amânarea predării persoanei extrădabile Lazar Marcel Lehel până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea la termen a pedepsei de 7 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr.1667/06.06.2014 a Tribunalului București Secția I penală în dosar penal nr.9344/3/2014. V. Constată că față de persoana extrădabilă a fost instituită măsura arestării provizorii în vederea extrădării prin încheierea din 05.09.2018 a Curții de Apel Alba Iulia, fiind emis mandatul de arestare preventivă nr.42/2018, mandat ce va deveni efectiv la data la care persoana extrădabilă nu se va mai afla sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii cu nr.3340/2014 emis de Tribunalul București Secția I penală. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana extrădabilă, în cotă procentuală, în cuantum de 105 lei, rămâne în sarcina statului și va fi avansat din fondurile Ministerului Justiției. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 10.09.2018.”

În România, Guccifer a fost condamnat în 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare. Decizia a fost menţinută în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti.


[ACTUALIZARE 1] (6 septembrie, 2018) SUA luptă „din toate puterile sale judiciare” ca să-l ducă pe GUCCIFER în Virginia. Procurorii români sunt pe modul „dacă-i ordin… cu plăcere!” – dar EXTRĂDAREA încă nu s-a judecat!

Încarcerat în Penitenciarul Deva, dar „revendicat” de autoritățile judiciare americane, Marcel Lazăr Lehel a pierdut ieri încă o luptă cu justiția, Curtea de Apel Alba Iulia admițând miercuri, propunerea formulată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Iată Solutia pe scurt, așa cum apare pe Portalul Instanțelor de Judecată:

Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: În baza art. 43 alin. 3 şi alin. 8 din Legea 302/2004 dispune arestarea provizorie în vederea extrădării a persoanei extrădabile: Lazar Marcel Lehel, în prezent deţinut în Penitenciarul Deva, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data punerii în executare a acesteia. Constată că persoana extrădabilă se află în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul Deva. Amână soluţionarea cauzei la data de 10.09.2018 ora 13:00 pentru când: Se citează persoana extrădabilă Lazar Marcel Lehel prin administraţia Penitenciarului Deva cu menţiunea că prezenţa este obligatorie. Se pune în vedere apărătorului ales al persoanei extrădabile să formuleze în scris poziţia exprimată de apărare privind opoziţia la extrădare. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.09.2018.

Măsura emiterii mandatului nu va produce, însă efecte concrete imediate, întrucât Guccifer se află în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul Deva. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, fiind cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare… dar este remarcabil zelul procurorilor români în a „face frumos” în fața (parcă) șefilor lor din SUA.

Cu privire la soluţionarea cererii de extrădare formulată de autoritățile judiciare din SUA, judecătorii Curții sunt așteptați să se pronunțe luni, 10 septembrie.

Autorităţile judiciare din S.U.A. au solicitat extrădarea lui Guccifer pentru executarea în întregime a pedepsei de patru ani şi patru luni de închisoare la care a fost condamnat în statul Virginia, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem electronic protejat şi furt de identitate în formă calificată. Cauza a fost înregistrată la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 20 august 2018.


[TITLUL INIȚIAL] (5 septembrie, 2018) Arădeanul Lazăr Marcel Lehel, „HACKERUL-vedetă” și „condamnatul extrădabil” GUCCIFER află astăzi dacă va fi mutat în Penitenciarul Virginia (SUA)

Traseul sinuos al speței juridice din România care interesează cel mai mult presa internațională dintre cele judecate de instanțele românești (nu există agenție de presă internațională care să nu fi relatat CAZUL GUCIIFER) ar putea să devină astăzi și mai complicat, dacă completul de judecată desemnat în cauză al Curții de Apel Alba Iulia se va pronunța în privința extrădăriii arădeanului Lazăr Marcel Lehel în SUA – indiferent în ce fel.

Autorităţile judiciare americane solicită extrădarea hacker-ului în SUA, unde a fost condamnat, în 1 septembrie 2016, la 52 de luni de închisoare, de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, statul american Virginia.

În luna august, Judecătoria Deva a respins ca neîntemeiată, potrivit informaţiilor postate pe portaljust.ro, cererea de liberare condiţionată formulată de către Lazăr.

 

guccifer portal


„Guccifer” a pledat vinovat la două din cele nouă capete de acuzare, respectiv la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată, după ce a fost extrădat, în primăvara lui 2016, din România în SUA, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare. El a fost adus din nou în ţară în octombrie 2016 şi încarcerat iniţial la Rahova.

Rolul potenţial al lui Marcel Lehel Lazăr în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014.


Cine este „Guccifer”? (date conforme cu Wikipedia)

Guccifer (pe numele real Marcel Lazăr Lehel) este un cracker român, de naționalitate maghiară din Arad.

A fost condamnat, în 2012, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sectorului 3 București fiind acuzat de încălcarea intimității virtuale ale unor nume cunoscute din România, între 2010 și 2011. Astfel, Guccifer a accesat ilegal conturile de Facebook și adresele de e-mail ale unor persoane publice, printre care vedetele Pro TV Corina Caragea, Dragoș Moștenescu, Laura Cosoi. Pe lângă aceștia, hackerul a mai pătruns în intimitatea altor vedete precum: Bianca Drăgușanu, Cristian Pulhac, Ada Milea sau Rona Hartner.

Printre alții, Guccifer a mai spart conturile unor personalități precum comedianul Steve Martin, actrița Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurări americane MetLife și John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU.

În august 2013, „Guccifer” a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondență prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell și europarlamentarul PSD Corina Crețu.

Guccifer a spart conturile de e-mail de Yahoo și Gmail ale șefului SRI, George Maior.După aceea s-a oferit să îi ofere informații despre George Maior omului de afaceri și politicianului Dan Voiculescu.

Guccifer a fost arestat preventiv pe 23 ianuarie 2014.

Pe 6 iunie 2014, Guccifer a fost condamnat la șapte ani închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

În luna august 2017, Guccifer a telefonat unui post de televiziune din SUA și a spus că ar dori să execute pedeapsa primită în SUA într-o închisoare din România și să nu fie extrădat. Guccifer este închis în Penitenciarul Arad.


 

Categorie: Știri
Etichete: extrădare, guccifer, mandruloc, marcel lazar lehel, sua
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] „Herghelia de 70 de bidivii pensionați la Penitenciarul Arad” cu care am fost seduși de DNA Timișoara înseamnă, de fapt, „doi cai frumoși, maxim șasă”… dar BANII găsiți în casa medicului Poșiar IMPRESIONEAZĂ prin OBRĂZNICIE!
Articolul următor
[ACTUALIZARE] MII de OCHI de preoți și credincioși s-au concentrat, suspendați ÎNTRE CER ȘI PĂMÂNT, la drama unei fetițe care trăiește într-o pivniță și singura ei plăcere e CITITUL

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

arad

Programul Zilelor Județului Arad 2024

În perioada 4-6 octombrie 2024, Consiliul Județean Arad organizează prima ediție a „Zilelor Județului Arad”, un eveniment de amploare, care își propune să aducă în centrul atenției realizările comunității, sărbătorind…