[ACTUALIZARE] A VI-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri româno-chineze” [FOTO]

simpozion 2020
Distribuie:

 

Miercuri, 4 noiembrie, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei a avut loc cea de a VI-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri româno-chineze”, eveniment organizat de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. La eveniment au participat oficialitățile politico-administrative ale județului: Gheorghe Stoian, prefectul județului Arad, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, Călin Bibarț, primarul Aradului și Petru Antal, primarul orașului Pecica. 

Evenimentul a fost coordonat de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze și este un model de organizare reușită în ciuda condițiilor speciale și a restricțiilor impuse de pandemie.

„Autorii sunt tineri formatori de opinie din Arad care sunt profesori, medici, economiști, manageri, studenți, jurnaliști, scriitori. Aceștia sunt o varietate largă de profesioniști care au abordat problematica de astăzi din perspective diferite, ceea ce este un lucru extrem de important”a punctat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ la deschiderea evenimentului.

Cu acest prilej, Excelența Sa Jiang Yu, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, a transmis o scrisoare de felicitare care a fost citită în  fața auditoriului de către jurnalistul Lajos Notaros

„Stimată doamnă, Lizica Mihuț

Cu ocazia celei de a 6-a ediții a «Simpozionului Internațional CULTURA ȘI CIVILIZAȚIA CHINEZĂ. Dialoguri româno-chineze», în numele Ambasadei Chinei în România și în numele meu personal, aș dori să vă felicit din suflet și să transmit sincere salutări pentru dvs. Și pentru oaspeții care participă la întâlnire.

În fața epidemiei de Covid 19, o criză comună pentru întreaga omenire, China și România au lucrat împreună pentru a depăși dificultățile și a demonstra că prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. În situația epidemică, politicienii din cele două țări au schimbat scrisori de condoleanțe, județele și orașele înfrățite și-au donat reciproc materiale anti-epidemice și au desfășurat o bună cooperare în multe domenii, cum ar fi domeniul anti-epidemic, economic și comercial, umanist și afaceri internaționale. După lupta cu epidemia, oamenii din China și România se prețuiesc reciproc, iar prietenia a devenit și mai puternică.

Prin căldura culturală risipim ceața epidemiei. «Simpozionul Internațional CULTURA ȘI CIVILIZAȚIA CHINEZĂ. Dialoguri româno-chineze» va contribui la depășirea dificultăților, fiind piatra de temelie  a înțelegerii și prieteniei dintre cele două țări, prin schimburi și învățare reciprocă între cele două civilizații. În ultimii șase ani, Simpozionul a reunit din ce în ce mai mulți experți și erudiți români în aspectele Chinei, practicieni ai schimburilor culturale chino-române din toate categoriile de viață, spunând povestea Chinei prin ochii și percepția lor, relatând poveștile chineze prin prisma sentimentelor sale adevărate. Acest fapt a jucat un rol pozitiv în înțelegerea reciprocă a celor două popoare și, în același timp, a transmis ecoul prieteniei și al energiei pozitive dintre China și România. Îmi pare foarte rău că nu pot participa la acest dialog, dar sper din suflet că la această conferință oamenii din toate categoriile sociale își vor exprima gândurile și vor vorbi liber pentru a picta împreună un viitor luminos pentru dialogul dintre culturile și civilizațiile noastre.

Îi urez Simpozionului Internațional «Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri româno-chineze» un succes deplin”, – ES Jiang Yu, ambasadorul Chinei la București.

scrisoare ambasador

Gheorghe Stoian, prefectul județului Arad:

„ Am început în luna februarie o luptă cruntă cu acest virus, SARS-CoV-2, care continuă și în ziua de astăzi pe baricadele spitalelor, Direcțiilor de Sănătate Publică, instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Instituțiilor centrale: Președinție, Guvern, Parlament. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, omenirea reușește să asigure continuitate multor activități din sfera unor domenii de importanță deosebită, precum educația, cultura sau dialogul inter-cultural. Mă bucur că Simpozionul Internațional „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze” se numără printre evenimentele pe care acest an, 2020, nu le-a anulat.

Meritul întreg al organizării acestui eveniment este al inițiatorilor și aici aș dori să amintesc, în primul rând, eforturile doamnei profesor doctor Lizica Mihuț, domnia sa având o implicare permanentă și energică în strângerea legăturilor educative, culturale sau economice între societatea arădeană și societatea chineză, reprezentată de fiecare dată la cel mai înalt nivel prin Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România”.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca le-a reamintit celor prezenți că între Arad și China există o relație de colaborare care s-a întins pe mai mulți ani și mai multe proiecte. Această relație a început în anul 2015 când un jurnalist arădean a ajuns la China și încă de atunci există proiecte comune și sprijin reciproc:

„Doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuţ este un artizan în domeniul strângerii legăturilor de colaborare și prietenie dintre România și China și în menținerea relațiilor culturale și de înfrățire pe care administrația locală le-a stabilit în decursul anilor. Evenimentul de astăzi este un mijloc de valorificare a potențialului cultural, economic, istoric, științific și administrativ. Administrația județeană are încheiate două contracte de colaborare cu China. Aradul a fost vizitat de numeroase delegații din China și a fost participant activ la evenimentele organizate în această țară. Consiliul Județean Arad și Guvernul provinciei Fujian vor semna un acord de înfrățire în data de 17 noiembrie, acesta fiind rezultatul muncii de cinci ani de zile și a plecat de la o deplasare de lucru a unui jurnalist arădean. În această perioadă am fost ajutați și am avut sprijin din partea ambasadoarei Jiang Yu și pentru acest lucru vreau să îi mulțumesc. Mai mult de atât, zilele trecute am primit o scrisoare de la doamna ambasador, prin care mă asigura că este dispusă să depună eforturi împreună cu noi pentru planificarea și implementarea cu bine a cooperărilor și schimburilor în domeniile economic și comercial, agricol, interuman, al turismului și educației, precum și de tineret, aducând noi vitalități și conotații în relațiile bilaterale. Această declarație nu este pur și simplu o politețe. Cunoscând-o pe Excelența Sa, m-am convins că angajamentele pe care și le asumă, în nume personal și în numele Ambasadei, sunt foi de drum, cu obiective clare”.

Călin Bibarț, primarul Aradului a vorbit la rândul său despre relația dintre China și România:

„Un proverb chinezesc spune «Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului». Iată un proverb care se poate aplica foarte bine relațiilor care datează de multă vreme între China și România. Căci, dacă privim retrospectiv, cred că putem spune că jumătatea drumului este deja departe în urmă, iar relațiile noastre au căpătat de mult un aer de normalitate. A ne cunoaște mai bine reciproc este parte dintr-o relație care își arată deja beneficiile și care, sunt convins, va înflori și mai mult în viitor. La urma urmei, tot un proverb chinezesc spune că «o generație plantează copaci și alta se bucură de umbra lor»”.

Petru Antal, primarul orașului Pecica și președintele primului Club Pro-China: 

„Ne-am adunat aici, cu toții, sub semnul prieteniei româno-chineze, al respectului reciproc și cu dorința de a afla mai multe despre bogata și complexa cultură și civilizație chineză. Simpozionul internațional la care participăm a devenit, de la an la an, din ce în ce mai cunoscut și mai apreciat, un eveniment intelectual de referință în calendarul cultural arădean.

În calitate de președinte al primului Club Pro-China, mă bucur că nici vremurile complicate în care trăim nu au anulat evenimentul de astăzi și putem asculta lucrările unor arădeni apreciați, specialiști în diferite domenii. Administrația locală pe care o voi conduce și în următorii patru ani vede în colaborarea cu partea chineză un mare potențial și sperăm ca, odată cu revenirea lucrurilor la normalitate, să putem intensifica legăturile, cu ajutorul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.

Un rezultat concret al activității noastre este colaborarea dintre o companie pecicană și parteneri din Shanghai, care lucrează împreună la un proiect cu potențial mare (scutere electrice), creând locuri noi de muncă”.

***

PROGRAMUL SIMPOZIONULUI:

afis simpozion

***

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad:

Stimată doamnă  prof. univ. dr. Lizica Mihuț, Stimați invitați, Doamnelor și domnilor,

Sunt onorat să particip astăzi, la un eveniment de excepție, Simpozionul Internațional „Dialoguri româno-chineze”,  un eveniment care a devenit deja o tradiție, pentru că vorbim deja de cea de-a șasea ediție.  Un eveniment al cărui suflet este doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuț, un artizan în domeniul strângerii legăturilor de colaborare și prietenie dintre România și China și în menținerea relațiilor economice, culturale cu zonele de înfrățire pe care administrația locală le-a stabilit pe parcursul anilor.

Evenimentul de astăzi consider că este o modalitate de cunoaștere și de transcedere a granițelor culturale, o parte a strategiei de dezvoltare a comunității locale. Este un mijloc de valorificare a potențialului cultural, economic, istoric, științific și nu în ultimul rând, administrativ.

Administrația locală are încheiate o serie de protocoale de colaborare cu provincia Hainan, precum și cu provincia Fujian. Aradul a fost vizitat de delegații din China, dar a și fost un participant activ la evenimentele organizate în această țară. În această lună, Consiliul Județean Arad și Guvernul Provinciei Fujian vor semna un acord de înfrățire, în data de 17 noiembrie. Este rezultatul muncii de cinci ani a unei echipe din administrație, susținută de societatea civilă. Vreau să vă spun că această înfrățire a pornit de la o deplasare de lucru a unui jurnalist arădean, facilitată de doamna Lizica Mihuț, prin Ambasada Republicii Populare Chineze, în anul 2015. Noi am insistat, pentru că Fujian este una dintre provinciile puternice ale Chinei, de la care avem foarte multe de învățat. După câștigarea președinției Consiliului Județean Arad, am vizitat această provincie și am fost însoțit de doamna Lizica Mihuț, legând noi punți de comunicare. Faptul că în această lună noi vom semna înfrățirea, reprezintă un mare succes al acestei relații pe care administrația arădeană o are cu grupul de personalități sufletiste și foarte implicate care potențează relația Aradului cu Republica Populară Chineză.

Aș dori să spun un cuvânt de mulțumire și Excelenței Sale, doamna Ambasador a Republicii Populare Chineze, Jiang Yu, în care noi am avut întotdeauna un sprijin, mai ales în perioada dificilă a pandemiei. Am fost ajutați cu materiale medicale de protecție de provinciile Hainan și Fujian, prin intermediul Ambasadei, și acesta este un ajutor pe care comunitatea Aradului nu îl va uita. Se spune că prietenul se cunoaște la nevoie. Ei bine, partenerii noștri chinezi au probat că ne sunt prieteni și de aceea, o dată în plus, apreciez manifestarea de astăzi, care este o confirmare a bunelor noastre relații.

Zilele trecute am primit o scrisoare de la doamna ambasador, prin care mă asigura că este dispusă să depună eforturi împreună cu noi pentru planificarea și implementarea cu bine a cooperărilor și schimburilor în domeniile economic și comercial, agricol, interuman, al turismului și educației, precum și de tineret, aducând noi vitalități și conotații în relațiile bilaterale. Această declarație nu este, pur și simplu, o politețe. Cunoscând-o pe Excelența Sa, m-am convins că angajamentele pe care și le asumă, în nume personal și în numele Ambasadei, sunt foi de drum, cu obiective clare. Consiliul Județean Arad respectă această abordare și suntem mândri că avem astfel de susținători și de prieteni.  

Sunt un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări și vă asigur de întreaga mea disponibilitate pentru continuarea parteneriatelor existente, dar și inițierea unor noi colaborări cu reprezentanți ai unei cultură de la care cred că avem multe de învățat!

Felicitări și mult succes!

***

CHINA – CONTINENT SPIRITUAL – eseu meditativ semnat Anton Ilica:

CHINA e mai mult decât capitala, Beijing, deși aceasta are peste 20 de milioane de locuitori. Este o metropolă modernă, care concurează cu marile orașe ale lumii, Paris, New York, Madrid, Huston, Londra ori Washington, datorită ansamblurilor arhitectonice, rețelele de metrouri subterane, bulevarde ample, autostrăzi suprapuse, reclame spectaculoase, dar mai ales cu o populație elegantă, liniștită, pasionată de modă, de eleganță și de bunăstare economică.

Viața culturală are virtuți și calitate, iar scriitorii, pictorii, muzicienii, arhitecții, artiștii, oamenii de știință alcătuiesc un eșantion spiritual, comparabil cu elita intelectuală a lumii. Europeanul știe mai multe despre Confucius ori Lao Zi, poate despre faima descoperirilor științifice și spirituale, despe imensitatea Zidului ori Piața Tianmen și Palatul interzis. Cultura și civilizația chineză sunt repere ale configurației spirituale a lumii, iar relațiile culturale și economice ale țării noastre cu acest imens „continent spiritual” au avut deschidere spre acel Orient îndepărtat, începând cu Nicolae Spătaru Milescu, prin volumul „Descrierea Chinei” (prin 1680) până la alcătuirea de către poetul român, profesor la Arad, Al. T. Stamatiad, a unei antologii lirice „Din flautul de jad” (1939) ori a unei benefice deschideri reciproce pentru circulația valorilor spirituale între cele două culturi. Există un grup reprezentativ în țara noastră de „chinologi” (sinologi), care traduc pentru cititorii români din literatura chineză și își revarsă încântarea, emoționalitatea și impresionabilitatea vizavi de măreția unei culturi fermecătoare și fremătătoare.

Între aceștia amintim pe Florentina Vişan, Dinu Luca, Şerban Toader, Irina Ivaşcu Tatiana Segal, Luminița Bălan, Ionela Voicu, Constantin Lupeanu, Adrian Daniel Lupeanu, desigur și alții formați la Catedra de Limbă și literatură chineză, în cadrul Universității București. Așa au apărut traduceri din Mo Yan (premiul Nobel pentru literatură), Yu Hua, Wang Anyi, Ma Yan, Xu Zechen (prozatori) ori Hei Feng, Yu Xiuhua, Ming Di, Zhai Yougming (poeți).

Un distins sinolog este Constantin Lupeanu, căruia chinezii îi spun Lu Bo An (Lupean), fiind foarte mulți ani diplomat la Beijing și cunoscând destul de bine realitățile acestui popor cu adevărat excepțional. Diplomatul Constantin Lupeanu este originar din Murgași, Dolj, are aproape 80 ani (n. 1941), a absolvit Facultatea de filologie (sp. l. chineză) a Universității București și a fost diplomat din 1967 până în 2014, iar apoi alți cinci ani – director al ICR din Beijing. A devenit membru al Uniunii scriitorilor din România, publicând romane inspirate de mediul cultural chinez (O lume de sfincși, Între cer și pământ, Concubina imperială Yang Yuhuan Inel de Jad), volume de eseuri (Pași în lumea chineză, Viața intimă la chinezi, Toți oamenii sunt frați), precum și numeroase traduceri în limba română din Lu Xun, Wu Jingzi, Ba Jim, Wang Meng, Jidi Majia, Deng Xiaoping și mulți alți scriitori.

Toți traducătorii sunt îndrăgostiți de realizările vechi și noi ale acestui popor și ale acestui spațiu fascinant și surprinzător prin măreție și spectaculozitate. Zidul chinezesc e o imagine arhitecturală a scrierii chineze, taoismul și confucianismul au făcut să se păstreze sistemul mandarinal al promovărilor pe merite reale (nu pe apartenența de clanuri politice), europenii sorb câte o picătură din „lacul” înțelepciunii chineze, nu doar din cea confucianistă, cetățeanul chinez are el însuși o viziune feliată asupra statului lor, iar China constituie un mit, care – oricât l-ai revela – ascunde noi și variate surprize intelectuale și științifice.

Personal, am văzut așa de puțin din China, deși ghidul a fost o gazdă atentă și ne-a explicat despre câte ceva din Beijing, câte ceva din Lassa, capitala Tibet-ului, cu celebra mănăstire Potalla, câte ceva din Hong Kong, cu orgoliul său european și cu spectacolul din amurg al laserelor muzicale. Atât de puținul văzut m-a determinat să mă îndrăgostesc de voința acestui popor de a fi excepțional în ceea ce face și fermecător în ceea ce gândește. E prea târziu ca fiul țăranului din Tăgădău să (mai) ajungă să înțeleagă o lume care s-a înconjurat de un zid deschis spre cer și și-a criptat existența într-o limbă, alcătuită din semne picturale și simboluri caligrafice! Dar ce mult m-ar bucura dacă aș avea șansa iluzorie de a-l citi pe Eminescu în chineză și pe Lao Zi în română!

Galerie Foto – Nelu Scripciuc

 

Categorie: Știri
Etichete: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, Andrei Ando, Calin Bibart, Excelența Sa Jiang Yu, ilica anton, Lizica Mihuț, Petru Antal, simpozionul „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri româno-chineze”
Distribuie:
Articolul anterior
O RECUNOAȘTERE A VALORII „Pepinierei” UTA: Alexandru Albu a fost convocat la echipa NAȚIONALĂ a României
Articolul următor
Episodul 47 din serialul „Bibi și Decebal versus TEHNODOMUS”: Primăria aruncă constructorul prost în VALURI și (probabil) îi va da lucrarea lui Apolodor din Damasc… așa mort cum e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie