[ACTUALIZARE] „Mica teroristă” din Nădlac a fost condamnată DEFINITIV la un an, cinci luni şi zece zile închisoare cu executare

terorism
Distribuie:

 

Maria Livia Băilă, femeia de 33 de ani, mamă a 3 copii, acuzată de propagandă teroristă şi legături cu membri ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu, a fost condamnată definitiv de Instanţa supremă la un an, cinci luni şi zece zile închisoare cu executare.

Decizia a rămas definitivă după ce niciuna dintre părţile implicate în proces nu a depus apel împotriva deciziei de condamnare, dată de instanţa de fond pe 18 noiembrie 2020.

Retinută de procurorii DIICOT Timisoara în 14 mai 2020, urmare a unei descinderi cu mascați efectuată  la domiciliul său (VIDEO), Maria Livia Baila, 33 de ani, din Nadlac, a fost gasita vinovată de propagandă terorista și condamnată de prima instanță la aceeași pedeapsă. Judecătorii au mai dispus confiscarea unui telefon mobil și a 25 de DVD-uri cu inscripții in limba arabă.

……………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (14 mai, 2020) ARĂDEANCĂ din Nădlac – ARESTATĂ pentru TERORISM! DIICOT: „Din 2019 și-a arătat disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici”

[COMUNICAT DE PRESĂ]

La data de 14.05.2020, procurori Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, pe raza județului Arad, la locuințele unei persoane de sex feminin suspectată de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum şi deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism.

În fapt s-a reținut că, începând cu anul 2019, suspecta a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu

În acest context, suspecta a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi a promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii.

Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile,  suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei  suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu. Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali.

În mediul virtual, suspecta şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici.

Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străni cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp. De asemenea, la indicaţiile colaboratorilor străini, suspecta a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi.

Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timiș a fost condusă o persoană, în vederea audierii.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Biroul de presă al DIICOT – Structura Centrală

Categorie: Știri
Etichete: aradeanca arestata pentru terorism, DIIOT, fundamentalism, Maria Livia Băilă, stat islamic, stiri arad, terorism
Distribuie:
Articolul anterior
Guvernarea pe datorie afectează grav bugetul statului și buzunarele românilor
Articolul următor
Se fac demersuri politice și probe tehnice pentru reintroducerea rutei INEU – BRAD

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie