[ACTUALIZARE] Sănătatea şi agricultura au fost temele principale abordate în cea de-a doua zi a vizitei delegaţiei arădene în China

vizita china
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – C.J. ARAD]

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, s-a întâlnit luni, la Fujian, cu conducerea Departamentului Medical al provinciei chineze, care i-a făcut şi o prezentare a secţiilor de Cardiologie şi Pediatrie de la Spitalul Provincial Fujian. Discuţiile s-au concentrat pe posibilitatea unui stagiu profesional al medicilor specialişti chinezi la Arad, de unde ar putea fi acoperit un perimetru de câteva sute de kilometri cu consultaţii pentru persoanele care suferă de afecţiuni severe. La discuţie au participat şi conducătorii politici ai instituţiei şi directoarea Comisiei Medicale a Provinciei, Huang Yu – o comisie care gestionează activitatea unui număr de 220.000 de angajaţi dintr-un total de 26.000 de unităţi medicale.

Preşedintele Iustin Cionca a fost ghidat de prof. univ. dr. Guoxing Weng, unul dintre cei mai reputaţi cardiologi chinezi. Acestuia i-a cerut opinia cu privire la investiţiile în Spitatul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cei doi convenind să schimbe detalii ulterior, eventual chiar în cadrul unei vizite la Arad a prof. univ. Guoxing Weng, asupra căreia preşedintele Consiliului Judeţean a insistat, iar medicul chinez s-a arătat foarte receptiv.

Echipe medicale din Fujian realizează în mod regulat stagii profesionale în străinătate. Africa, Statele Unite, vestul Europei şi Asia au fost până acum principalele lor destinaţii, iar invitaţia preşedintelui Iustin Cionca a deschis o discuţie în consiliul de conducere al Spitalului cu privire la posibilitatea realizării unei astfel de misiuni medicale şi în ţara noastră.

Vizitarea Spitalului Provincial din Fujian (cel mai mare spital al provinciei, cu un număr de 8.000 de pacienţi trataţi zilnic doar în ambulator, cu o suprafaţă desfăşurată de 15,5 km2) a oferit şi o privire asupra modului de organizare a sistemului medical chinezesc.

În după-amiaza zilei de luni, preşedintele Iustin Cionca a fost invitat la Ferma Agricolă Sino-Israeliană, unde specialişti în agricultură dezvoltă tehnologii noi, pornind de la creşterea plantelor la lumină artificială, realizarea de plantaţii de legume şi fructe fără să fie necesară plantarea lor în pământ, la sisteme de recirculare a apei pentru irigaţii şi centrul de comandă computerizată prin care se controlează plantaţii şi ferme aflate la sute de kilometri distanţă. „Specialiştii chinezi au fost interesaţi de realizarea unui parteneriat cu universităţi de la noi şi de detalii despre institutul de cercetare în domeniul viticol, din Podgoria Aradului. Ei susţin că agricultura este un domeniu al viitorului care se va  practica la costum şi cravată, din faţa computerului. De fapt, susţin că aceasta este o provocare pentru atragerea tinerilor înspre creşterea plantelor şi zootehnie. Pentru întreţinerea unui hectar de legume crescute în seră, fără să fie plantate în pământ, este nevoie în acest centru de un număr de patru persoane, iar randamentul este incredibil de ridicat. Preţurile de vânzare sunt şi ele mari, pentru că produsele sunt considerate bio, chiar dacă gustul lor se reglează în funcţie de cantitatea de fertilizator. Am văzut încotro se îndreaptă agricultura în special în zone care nu dispun de teren arabil de bună calitate. Am fost întrebat dacă măcar la nivel experimental, având în vedere şi costurile nu foarte ridicate, o astfel de abordare ar posibilă şi în sere din judeţul Arad; rămâne să discutăm asta acasă cu eventuali fermieri interesaţi să îi punem în legătură cu cercetătorii chinezi”, a declarat Iustin Cionca.

În cursul zilei de marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Arad se va întâlni cu preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei King Long, de la care instituţia arădeană a cumpărat, în anul 2011, un număr de zece autobuze.

Vă reamintim că o delegaţie din judeţul Arad se află în aceste zile în Republica Populară Chineză, unde discută despre parteneriate concrete cu judeţul nostru în sănătate publică, investiţii, cultură, pe ordinea de zi fiind şi modernizarea Spitalului Clinic Judeţean, Aeroportul Internaţional şi Zona Liberă Arad-Curtici.

…………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (13 noiembrie 2017) Cultura, transportul, sănătatea şi investiţiile sunt temele discuţiilor pe care delegaţia arădeană le are cu oficialităţile Provinciei Fujian

[COMUNICAT DE PRESĂ ]

Ar putea fi interesat Consiliul Judeţean de soluţiile de transport în comun elaborate în China? Câţi dintre investitorii care susţin dezvoltarea impresionantă a Provinciei Fujian ar fi interesaţi să se extindă în Europa de Est? Care sunt cele două companii aeriene chinezeşti care vor lua în discuţie în această săptămână parteneriatul cu Aradul, la propunerea şi insistenţele preşedintelui Consiliului Judeţean? Cum reuşesc chinezii să aibă un sistem de sănătate publică eficient, cu cheltuieli rezonabile şi în ce măsură modelul acesta ar fi pretabil în Arad?

Iată câteva dintre subiectele de discuţie pe care în aceste zile preşedintele Consiliului Judeţean Arad le abordează cu oficialităţi din Provincia Fujian, aflată în zona estică a Chinei, o provincie interesată de o colaborare cu Aradul. Delegaţia arădeană a sosit în China după o călătorie de peste 24 de ore şi a avut în aceeaşi zi primele întrevederi oficiale.

Viceguvernatorul executiv al Provinciei, Zhang Zhinan, l-a primit duminică pe Iustin Cionca într-o întâlnire importantă la Fuzhou, în capitala Provinciei Fujian. În cadrul întâlnirii, Wang Tianming, director general al Directoratului pentru Relaţii Internaţionale din Fujian, a semnat cu Andrei Ando, director executiv al Consiliului Judeţean Arad, o scrisoare de intenţie în vederea stabilirii de relaţii de prietenie între Arad şi Fujian, în următoarele domenii: economie, comerţ, ştiinţă şi tehnologie, educaţie, sănătate publică şi sport. Scrisoarea de intenţie va fi supusă atenţiei aleşilor locali din cele două regiuni administrative.

La rândul său, preşedintele Casei Româno-Chineze filiala Arad, Lizica Mihuţ, membru al delegaţiei arădene, a propus viceguvernatorului editarea unor volume care să ajute cele două popoare să se cunoască mai bine prin intermediul culturii, iniţiativă susţinută imediat de oficialul chinez.

Suntem aici deoarece anul trecut Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti a organizat o vizită de documentare la Fujian, la care a participat un coleg de-al nostru, şi am înţeles atunci că există dorinţă şi preocupare pentru stabilirea unei relaţii mai strânse cu Aradul. Sunt preşedintele Consiliului Judeţean de un an şi jumătate. Mi-am stabilit ca obiectiv deschiderea internaţională a judeţului nostru, iar unul dintre partenerii strategici pe care mi-i doresc este China. L-am primit pe Excelenţa Sa, Ambasadorul Chinei la Bucureşti, oameni de afaceri din China, medici şi profesori universitari. Unii au stabilit deja relaţii de colaborare cu universităţile arădene, cu Camera de Comerţ sau cu Casa Româno-Chineză. Academia de Dans de la Beijing a dat un spectacol extraordinar la Arad, de foarte mare succes. Judeţul nostru este înfrăţit, de 20 de ani, cu Hainan. La sfârşitul acestei săptămâni, voi semna cu Guvernatorul Shen Xiaoming un calendar comun de evenimente pentru anul 2018, fiindcă în opinia mea colaborarea trebuie să aibă avantaje de ambele părţi. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să propunem şi Provinciei Fujian un astfel de calendar. Vă mulţumesc că putem semna astăzi un acord care prefaţează viitoarea noastră înfrăţire. Aradul este un oraş istoric care a ştiut permanent să îşi respecte partenerii şi angajamentele. Ce vă propunem noi sunt afaceri fezabile, bune, precum şi o invitaţie concretă de a vizita Aradul şi a vedea la faţa locului ce potenţial are judeţul nostru, aflat la intersecţia dintre Europa Centrală şi cea de Est, cu cea mai bună legătură rutieră şi pe cale ferată cu vestul continentului” – a declarat Iustin Cionca.

În cursul zilei de luni, preşedintele Consiliului Judeţean are o şedinţă de lucru cu directorul spitalului public din Fujian şi cu echipa sa de conducere, va vizita secţiile de Cardiologie, Pediatrie şi Interne din cadrul unităţii medicale, dar va avea o întâlnire şi cu producători de aparatură medicală şi mobilier medical. Interesul Consiliului Judeţean Arad în acest domeniu este justificat de faptul că instituţia finanţează Spitalul Judeţean Arad, unde are în proiect construirea unor secţii noi (printre altele Pediatrie, Oncologie, Psihiatrie) după ce în ultimii ani a investit 22 de milioane de euro în lucrări la spital şi achiziţionare de echipamente şi aparatură medicală.

La rândul său, viceguvernatorul Provinciei Fujian a declarat în cadrul întâlnirii cu preşedintele Consiliului Judeţean Arad că îşi doreşte o extindere a relaţiilor cu Europa de Est, iar România este statul cel mai puternic din această regiune, cu resurse bogate şi oameni gospodari, ceea ce poate reprezenta o bună fundaţie pentru relaţiile viitoare. Viceguvernatorul a apreciat faptul că Aradul a cumpărat autobuze produse în Fujian şi a solicitat preşedintelui Consiliului de Administraţie al companiei producătoare să se întâlnească cu Iustin Cionca şi să prezinte cele mai noi autobuze electrice produse pentru piaţa internaţională. În acelaşi timp, apreciind efortul pe care Aradul îl face pentru ca Aeroportul său să devină funcţional, cu un calendar de zboruri regulate, printr-un parteneriat cu operatori stabili şi constanţi, viceguvernatorul a solicitat şi conducerii grupului Xiamen Airlines, cel mai mare operator aviatic din Provincie, să programeze o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Arad, având în vedere că această companie are planuri de dezvoltare care cuprind piaţa europeană.

Categorie: Știri
Etichete: Andrei Ando, CJ Arad, comerț, cultura, delegatie aradeana, Fujian, Iustin Cionca, preşedintele Casei Româno-Chineze filiala Arad, Prof. dr. Lizica Mihuț, sănătate, transport, Wang Tianming, Xiamen Airlines, Zhang Zhinan
Distribuie:
Articolul anterior
Dacă ți se părea că până acum n-a fost HAOS… POLIȚIȘTII LOCALI au început campania de amendare a șoferilor care blochează așa-zisele PISTE de BICICLETE!
Articolul următor
[ANUNȚ] Cantina Municipală Arad organizează concurs pentru ocuparea unor posturi de execuţie vacante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie