[ACTUALIZARE] Un atac cibernetic a provocat dezastru în 25 de spitale din țară. Hackerii solicită o răscumpărare de 157.000 de euro

spital
Distribuie:
[ACTUALIZARE]

În prezent, 25 de spitale din România au fost lovite de atacuri cibernetice fiind utilizat un virus ransomware, care a paralizat sistemele medicale.


Atacatorii cer 157.000 euro pentru deblocare, dar autoritățile avertizează spitalele să nu plătească. Consecințele includ anularea programărilor și incapacitatea medicilor de a emite rețete.

„În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât și alte autorități cu atribuții în domeniul securității cibernetice implicate în analiza acestui incident recomandă să nu se ia legătura cu atacatorii și să nu se plătească răscumpărarea cerută.” spune Mihai Rotariu, manager Direcția Comunicare, Media și. Marketing la DNSC.

DNSC recomandă spitalelor să nu ia legătura cu atacatorii iar DIICOT efectuează investigații. Specialiștii insistă asupra necesității consolidării securității cibernetice în infrastructurile critice.


[TITLU INIȚIAL] (12 februarie 2024): Un atac cibernetic a provocat dezastru în 15 spitale din țară: raportarea serviciilor medicale blocată, pacienții așteaptă în camerele de gardă

15 spitale, inclusiv  Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni din București se confruntă cu un haos provocat de un atac cibernetic care a paralizat sistemele informatice necesare pentru raportarea și înregistrarea serviciilor medicale. Atacul a avut loc luni dimineață, afectând funcționarea serviciilor medicale și generând întârzieri în îngrijirea pacienților.


Spitalele au închiriat un sistem informatic pentru serviciile medicale de la o firmă IT, iar serverul acestei companii a fost vizat în atacul cibernetic. Consecința imediată a acestui incident este incapacitatea spitalelor de a raporta serviciile medicale, ceea ce ar putea afecta ulterior decontarea acestora de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Managerii spitalelor au confirmat că sistemul este inoperabil, iar în lipsa raportărilor, spitalele se confruntă cu dificultăți în obținerea finanțărilor necesare pentru funcționare.

În Institutul Marius Nasta,  mulți pacienți așteaptă în camerele de gardă iar operațiile și alte servicii medicale sunt blocate din cauza incapacității de a le înregistra în sistemul informatic afectat.


Deși nu există încă o comunicare oficială pe această temă, managerii spitalelor au confirmat că lucrează pentru remedierea situației și reluarea activității în condiții normale. Incidentul evidențiază vulnerabilitatea sistemelor informatice în România, nu doar din sectorul sănătății și subliniază necesitatea măsurilor de securitate cibernetică sporite în aceste domenii sensibile.


Citește și: Atac cibernetic la Camera Deputaților – Datele personale ale Premierului Ciolacu au fost vizate, hackerii au cerut 0.8 bitcoin(30.000 de euro) răscumpărare

 

Categorie: Național
Etichete: atac cibernetic, securitate cibernetică, spital
Distribuie:
Articolul anterior
Bugetul Aradului pe 2024 a fost aprobat cu 12 voturi. Este totuși un buget sărac în idei și investiții noi, de anvergură
Articolul următor
Zece ani de existență a Asociației „Cetatea Voluntarilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta poli iasi large

Șapte zile productive

Politehnica Iași – UTA 0-2 (0-0) 28 aprilie 2024, ora: 18,15, stadion: ,,Emil Alexandrescu”, temperatura 16 , spectatori: 4500. Au marcat: Imoh (62), Luckassen (84). Poli Iași (antrenor Tony da…