Șantierul de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta va continua. Se impun alte lucrări suplimentare (fie unele care nu au fost făcute, fie anumite părți din lucrările deja executate trebuie refăcute), sunt necesari alți bani. Pe ordinea de zi a consilierilor locali municipali de joi, 31 octombrie, este și un proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 411/2016 a Consiliului Local al Municipiului Arad de aprobare a documentației tehnico-economice DALI – „Reabilitare clădire Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad”, cu modificările și completările ulterioare”.
Execuția lucrărilor pentru „Reabilitare clădire Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad” a început în 2019, în baza contractului de lucrări încheiat între Municipiul Arad și Asocierea S.C. VESA CONSTRUZIONI S.R.L. cu asociatul RESEARCH CONSORZIO STABILE S.C.A.R.L. iar despre bătaia de joc atât a constructorilor cât și a administrației locale pe tema „șantierului de la Ghiba” s-au scris nenumărate articole și s-au tot tras semnale de alarmă. Degeaba…
Acum, cu un nou deviz de lucrări pentru alte intervenții necesare, consilierii locali vor fi nevoiți să aprobe majorarea bugetului alocat pentru investiție cu cca. 10 milioane de lei.
Documentația actualizată acum ridică prețul proiectului inițial la 24.546.770 lei (cu TVA), din care pentru dotări sunt alocați 904.080 lei (cu TVA). Adică rezultă alocarea a încă cca. 10 milioane lei din bugetul local. Asta după ce, în martie 2023, au mai fost alocați suplimentar încă 6 milioane lei din bugetul local față de proiectul inițial din 2019, câștigat de Primărie prin PNDL, care se ridica la 15 milioane lei.
În raportul de specialitate la proiectul de hotărâre prin care se vor aloca mai mulți bani investiției se arată că:
„Pe parcursul execuției s-a constatat necesitatea unor suplimentări ale cantităților de lucrări aferente instalației de securitate la incendiu după schimbarea amplasamentului, refacerea canalizării menajere, modificarea culorilor fațadelor cu vopsea pe bază de minerale și rășină siloxanică, monocomponentă cu grad ridicat de permeabilitate la vapori, precum și extinderea listei de dotări, care conduc la modificarea indicatorilor tehnico-economici (…).
În principal, suplimentările de cantități au intervenit în timpul execuției, ca urmare a: modificării amplasamentului bazinului de apă pentru stingerea incendiilor și a legislației privind securitatea la incendiu a construcțiilor (Normativ P118/2018), care a avut loc după întocmirea Proiectului Tehnic, ceea ce a condus la suplimentări pentru instalații de stingere incendiu (echipamente stație de pompare, grup electrogen, detecție și semnalizare incendiu); necesității de refacere a instalației de canalizare menajeră, după constatarea unor deficiențe majore de funcționare; unitatea de de învățământ a cerut suplimentarea listei de dotări necesare pentru reamenajarea cantinei, a sălii festive și a spațiilor tehnice;
Necesitatea suplimentării cantităților pe obiectele Arhitectură și Rezistență s-a datorat cutremurului din luna mai 2023. În urma expertizei tehnice s-au identificat soluțiile tehnice și măsurile ce se impun pentru punerea în siguranță a calcanelor afectate, pentru ambele corpuri de clădire”.
Articole asociate:
- Situația imobilului Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” prezentată în ședința Consiliului Reprezentativ al Părinților
- Elevii de la „Ghiba” aduc în atenția publică o serie de nereguli regăsite la întoarcerea în clădirea școlii, după o perioadă de 4 ani de „reabilitări” și anunță un PROTEST
- [ACTUALIZARE] S-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă în cazul profesoarei de la „Ghiba” rănite după ce o bucată de tavan s-a prăbușit