Analiza activității I.P.J. Arad la 9 luni din 2023: în creștere infracțiunile rutiere, furturile din locuințe și cele de buzunare, precum și faptele penale sesizate în incinta și în zona adiacentă școlilor

conferinta ipj arad 13 octombrie 2023
Distribuie:

Vineri, 13 octombrie, conducerea Inspectoartului de Poliție Județean a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentată analiza activității polițiștilor arădeni  în cele 9 luni din 2023. Dincolo de aspectele prezentate în cifre ( pe care le regăsiți în detaliu, mai jos), în cadrul conferinței șeful inspectoratului, Comisarul Șef Stoicănescu Dan a răspuns tuturor întrebărilor adresate de jurnaliștii prezenți, pe toate subiectele de interes: testarea cu etilo și drug testul la intrarea în serviciu a polițiștilor, deficitul de cadre cu care se confruntă IPJ Arad ( citește și Avem destui polițiști în cadrul IPJ Arad încât să ne simțim în siguranță? Conducerea Inspectoratului ne liniștește: „ Activitățile pot fi desfășurate în mod corespunzător”), riscul pe care îl reprezintă în trafic persoanele care circulă cu trotineta, zgomotul deranjant pe timp de noapte în anumite zone din municipiu și cum pot fi sancționați cei care și-au modificat mașinile în acest scop, comportamentul agresiv în trafic, soluționarea dosarelor cu autor necunoscut și despre „cât de sub control” are IPJ Arad situația armelor letale deținute ilegal de cetățeni ( cu raportare la cazul bărbatului prins de jandarmi în parcarea unui Mall cu un pistol de calibrul 9 mm și 2 cartușe, pe care a declarat că le poartă în mașină de mai bine de un an).

Per ansamblu, se poate observa o îmbunătățire a relației dintre inspectoratul de poliție și cetățeni, nu doar în ceea ce privește comunicarea, ci și prin rezultatele activității prezentate.


Analiza activității I.P.J. Arad la 9 luni din 2023 – astfel cum a fost prezentată în conferința de presă organizată la sediul I.P.J. Arad:

Din punct de vedere al infracționalității sesizate, au fost înregistrate 5.280 de fapte, dintre care 3.224 de infracțiuni judiciare, 493 de natură economico-financiară și 1.563 de altă natură, în scădere cu aproximativ 321 de fapte față de acceași perioadă a anului trecut (-5,73%).

În mediul urban, au fost înregistrate 2.231 fapte, cu 2,31% mai multe față de anul precedent, iar în mediul rural, 1.597 de fapte, o scădere cu 20,19%.

Din numărul total al infracțiunilor sesizate în primele 9 luni ale anului, 1.668 se regăsesc în municipiului Arad (aproximativ 31,60%). În aceeași perioadă a anului 2022, au fost înregistrate 1.629, având o creștere cu 39 de fapte.

Infracționalitatea judiciară prezintă o scădere cu 119 fapte, respectiv 4,05%. Principalele infracțiuni sesizate rămân, și în acest an, cele contra patrimoniului, pe trend descrescător (-8,27%): 2.153 de fapte sesizate în 2023, față de 2.347, în perioada analizată din 2022. Dintre acestea, 1.202 au reprezentat furturi, înregistrând o scădere cu 7,40%. Majoritatea infracțiunilor de furt sunt în scădere, singurii indicatori unde se înregistrează creșteri fiind furturile din curți, anexe gospodărești, gospodării și furturile din buzunare, poșete, genți ( +10, respectiv +5 fapte).


Au fost organizate 22 de razii și 864 de acțiuni cu efective mărite. Rezultatul este relevat de infracționalitatea stradală, care a înregistrat o scădere cu 7,71%, respectiv 431 de infracțiuni, față de 467. Din numărul total al infracțiunilor stradale sesizate, 76,94% s-au săvârșit în municipiul Arad. Cele mai multe fapte din categoria infracțiunilor stradale au fost, și în anul 2023, furturile (218 fapte) și lovirile (142 de fapte).

Faptele penale sesizate, cu autor necunoscut, au înregistrat un trend descrescător: 1.906 în primele 9 luni ale anului curent, față de 1.970 în 2022 (-3,24%).

1.567 de persoane au fost cercetate în calitate de suspecți, fiind dispuse măsuri preventive față de 283 de persoane, (18,06% din totalul suspecţilor); o creștere faţă de anul trecut cu 100,71%, respectiv cu 142 de măsuri mai mult față de anul trecut.


Siguranța rutieră este o prioritate a poliției arădene, fiind organizate, periodic, acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Au fost organizate 1.029 de acțiuni, pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român, Consiliul Județean (cântarul mobil), polițiști locali și alte structuri.

În cele 9 luni ale anului 2023, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere : viteza excesivă, abaterile bicicliștilor și neacordarea proirității de trecere pietonilor, precum și consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan. Rezultatul vizibil este scăderea numărului de persoane decedate ca urmare a accidentelor rutiere (-4 persoane, de la 25 în 2022 la 21 în 2023) și a numărului de persoane rănite grav (-4; 54 în 2022 și 50 în 2023). Numărul de persoane rănite ușor, în accidente rutiere a rămas același: 435.

De asemenea, a fost înregistrată o ușoară creștere a numărului de infracțiuni la regimul circulației rutiere, de la 671 în 2022, la 689 în 2023 (+2,68%). Aceste rezultate se datorează și numărului de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști: de la 24.037 amenzi, în 2022, la 29.222 în acest an (+23.72%), precum și numărului mare de permise reținute: 2.586, și certificate de înmatriculare retrase: 1.095.


Polițiștii arădeni au emis, în primele 9 luni ale acestui an, 177 de ordine de protecție provizorii, dintre care în mediul urban 81, iar în mediul rural 96. În aceeași perioadă a anului trecut, au fost emise 196 de ordine de protecție provizorii. Din numărul total al ordinelor de protecție provizorii emise, 174 au fost confirmate de unitățile de parchet. Polițiștii au intervenit la 673 de cazuri de violență domestică, din care 374 în mediul urban.


Din punct de vedere al combaterii contrabandei cu țigarete și tutun, au fost desfășurate 54 de percheziții și organizate 63 de acțiuni specifice, în colaborare cu alte structuri. Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a ridicat, în vederea confiscării, 8.210.400 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă, în baza probatoriilor administrate și a documentării activității infracționale, fiind dispuse 25 de măsuri preventive față de suspecți.


Siguranța școlară rămâne o prioritate a polițiștilor arădeni, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.

Premergător începerii anului școlar, în luna august 2023, politiștii arădeni au desfășurat activități de verificare a existenței și a funcționalității mijloacelor de semnalizare în zona mijloacelor de transport public de persoane, precum și activități de inventariere și de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi. Au fost inventariate și verificate 121 de vehicule destinate transportului public de elevi, în județul Arad, fiecare oraș și comună având un mijloc de transport de acest tip.

Acțiunile de verificare a vehiculelor destinate transportului public de elevi au continuat și se vor desfășura pe toată perioada anului școlar. Chiar în această săptămână au fost verificate 82 de vehicule pentru transportul elevilor și conducătorii acestora. Nu au fost constatate deficiențe majore, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale: pentru lipsa centurii de siguranță și lipsa documentelor prevăzute de lege.

Totodată, au fost demarate activitățile preventive, în plus anul acesta am solicitat sprijinul societății civile pentru a crește eficiența acestora sub aspect calitativ și cantitativ.

Din punct de vedere al faptelor penale sesizate în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în primele 9 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 21 de fapte penale (față de 11, în aceeași perioadă a anului 2022). Cele mai multe fapte sesizate sunt lovirea sau alte violențe și furtul.


Citește și:


 

Categorie: Știri
Etichete: activitatea polițiștilor, Comisarul Șef Stoicănescu Dan, IPJ Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Serviciul electronic de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative este operațional. Vezi ce trebuie făcut
Articolul următor
[ACTUALIZARE 20] E oficial: cadavrul fetiței de 7 ani dispărută în urma tragediei de la Periam Port din noaptea de 30 aprilie este cel care a fost găsit în Mureș la mijlocul lunii august

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie