Activitatea polițiștilor arădeni în primele 8 luni ale anului. Cifre, priorități, cercetări disciplinare și răspunsuri concrete la câteva cazuri mediatizate

activitate ipj arad septembrie 2023
Distribuie:

Marți, 19 septembrie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentată activitatea polițiștilor arădeni în primele 8 luni ale anului. Acesta a fost și un prilej de a-i prezenta pe comisarii-șef Cătălin Olariu și Claudiu Ciochină din postura de șefi, în urma concursului organizat, al Serviciului de Investigații Criminale (rămas liber după pensionarea lui Adrian Șimon), respectiv al Serviciului Criminalistic (rămas liber după pensionarea lui Cristian Țole).

Atipic de lungă ca durată, cu o atmosferă chiar degajată, conferința de presă a fost nu numai prilej de analiză în cifre a activității instituției din ultimele opt luni, ci și o ocazie de a atinge subiecte sensibile, în partea alocată întrebărilor. Comisarul Șef Stoicănescu Dan-Constantin, șeful inspectoratului, dar și Comisarul Șef Turnagiu Florin, împuternicit adjunct al inspectorului șef, n-au „fugit” de întrebări și au încercat să răspundă satisfăcător. Mesajul lor însă a fost unul clar, atât pentru cetățeni cât și pentru subordonați: polițiștii trebuie să-și facă treaba, iar în cazurile în care se impune, va fi loc și de cercetare disciplinară.


Întrebat de cazul polițistului de la Hălmăgel care a provocat un accident de circulație fiind băut la volan,și dacă acesta va fi cercetat disciplinar, Comisarul Șef Stoicănescu Dan a precizat: „Colegul nostru este acasă, acum este bine deși era inițial într-o stare gravă. Momentan este în convalescență, dar noi am declanșat cercetarea disciplinară față de colegul nostru. În paralel, dosarul penal este în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț. Dar legat de procedura disciplinară, aceasta este demarată, așteptăm să se întoarcă la serviciu.” Întrebat care ar fi cea mai gravă dintre sancțiunile care i-ar putea fi aplicate, Comisarul Șef Stoicănescu Dan a precizat: „Destituirea. Dar haideți să ajungem la momentul deciziei”.

Un alt subiect de interes pentru noi a fost cel legat de situația comisarului Grui Călin șeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase care, de asemenea este cercetat disciplinar și este „bolnav” de mai bine de 2 luni.  Comisar Șef Stoicănescu Dan: „ Identific nuanța ironică. Ceea ce pot să vă spun în acest moment este faptul că este declanșată procedura de cercetare disciplinară prealabilă și față de domnul Grui. Cercetarea este în desfășurare, la finalul acesteia o să vă comunicăm rezultatul”. Întrebat dacă ia în calcul o eventuală verificare a concediilor medicale prezentate de comisarul Grui Călin, inspectorul șef a răspuns doar că „ o să vă comunicăm la final”. 

Despre câți polițiști sunt cercetați disciplinar la nivel de IPJ Arad, nu sunt prea multe informații. Inspectorul șef a declarat: „Contrar opiniei publice, procentul de polițiști cercetați disciplinar este foarte mic. Și nu pentru că am fi reticenți la a declanșa procedura disciplinară, ci doar pentru că la nivelul instituției eu am convingerea că noi trebuie să respectăm regulile, nu să le încălcăm. Că avem și colegi care încalcă reguli de conviețuire socială sau chiar penale, da, așa este. Dar rolul nostru este să-i identificăm și să luăm măsurile care trebuie, fie pentru a-i îndrepta, fie pentru a-i îndepărta de sistem.”

A fost atins și subiectul „Cazul Crișan” care nu este rezolvat nici acum, și s-au vehiculat tot felul de variante și ipoteze. Cu toate acestea am fost asigurați că nu este un caz abandonat. „Chiar dacă nu noi conducem acest caz, fiind preluat de București, vă pot spune că se lucrează într-un ritm intens, chiar dacă nu se poate vedea acest lucru. Este o anchetă de amploare, aflată în plină desfășurare. Cazul nu a fost abandonat“, a precizat comisarul-șef de poliție Cătălin Olariu, șeful Serviciului Investigații Criminale Arad.

Alte subiecte punctate au fost cele cu privire la acțiunile de prevenție în școli (acestea fiind declarate ca prioritate, în special cele cu privire la consumul de substanțe și bullying), amprentarea unor persoane și actualizarea bazei de date, infracționalitatea stradală, combaterea contrabandei cu țigări.

Cât despre când se va muta poliția la ea „acasă”, pe Vârful cu Dor, termenul este incert. Conform contractului, lucrările ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul lunii noiembrie dar șansele sunt minime să poată fi respectat.


Conferința a fost transmisă live de colegii de la TV Arad:

 


Analiza activității I.P.J. Arad, în cifre, din primele 8 luni ale anului 2023:

Din punct de vedere al infracționalității sesizate, au fost înregistrate 4.578 de fapte, dintre care 2.775 de infracțiuni judiciare, 432 de natură economico-financiară și 1.371 de altă natură, în scădere cu aproximativ 338 de fapte față de acceași perioadă a anului trecut (-6,9%).

În mediul urban, au fost înregistrate 3.164 fapte, cu 0,8% mai multe față de anul precedent, iar în mediul rural, 1.414 de fapte, o scădere, în medie, cu aproximativ 20%.

Din numărul total al infracțiunilor sesizate în anul 2023, 2.065 se regăsesc în municipiul Arad (aproximativ 45%). În anul 2022, au fost înregistrate 1.980, având o creștere cu 85 de fapte.

Infracționalitatea judiciară prezintă o scădere cu 114 fapte, respectiv 4%. Principalele infracțiuni sesizate rămân, și în acest an, cele contra patrimoniului, pe trend descrescător (-8,52%): 1.880 de fapte sesizate în 2023, față de 2.055, în primele 8 luni din 2022. Dintre acestea, 1.034 au reprezentat furturi, înregistrând o scădere cu 9%. Majoritatea infracțiunilor de furt sunt în scădere, singurul indicator unde se înregistrează creșteri fiind furturile de componente din exteriorul auto.


Infracționalitatea stradală a înregistrat o scădere cu 15,10%, respectiv 343 de fapte, față de 404, în perioada 1 ianuarie-31 august 2022.

Cele mai multe fapte din categoria infracțiunilor stradale au fost, și în anul 2023, furturile (177 fapte) și distrugerile (77 de fapte). Din numărul total, peste 75% au fost în municipiul Arad.

Faptele penale sesizate, cu autor necunoscut, au înregistrat un trend descrescător: 1.546 în primele 8 luni ale anului curent, față de 1.653 în 2022 (-6,47%).

1.407 persoane au fost cercetate în calitate de suspecți, fiind dispuse măsuri preventive față de 260 de persoane, (18,48% din totalul suspecţilor); o creștere faţă de anul trecut cu 118,50%,, respectiv cu 141 de măsuri mai mult față de anul trecut.


Din punct de vedere al combaterii contrabandei cu țigarete și tutun, au fost desfășurate 51 de percheziții și organizate 60 de acțiuni specifice, în colaborare cu alte structuri. Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a ridicat, în vederea confiscării, aproape 7.000.000 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă, reprezentând aproximativ 30% de capturile de țigări la nivel național.


Polițiștii arădeni au emis, în primele 8 luni ale acestui an, 149 de ordine de protecție provizorii, din care 146 confirmate de unitățile de parchet. În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 577 de cazuri de violență domestică, din care 324 în mediul urban.


Siguranța rutieră este o prioritate a poliției arădene, fiind organizate, periodic, acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Au fost organizate 908 acțiuni, pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român, Consiliul Județean (cântarul mobil), polițiști locali și alte structuri.

În cele 8 luni ale anului 2023, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere: viteza excesivă, abaterile bicicliștilor și neacordarea proirității de trecere pietonilor, precum și consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan. Rezultatul vizibil este scăderea cu 32% a numărului de persoane decedate ca urmare a accidentelor rutiere (-8 persoane) și cu 48,15% a persoanelor rănite ușor. Numărul persoanelor rănite grav a crescut, de la 44 în 2022, la 46 în acest an (+4,59%).

De asemenea, a fost înregistrată o ușoară scădere a numărului de infracțiuni la regimul circulației rutiere, de la 603 în 2022, la 597 în 2023 (-1%). Aceste rezultate se datorează și numărului de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști: de la 20.513 amenzi, în 2022, la 26.589 în acest an (+29,62%), precum și numărului mare de permise reținute: 2.349, și certificate de înmatriculare retrase: 588. 120 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea tonajului și/sau refuzul cântăririi, mai mult cu 51 în perioada similară a anului trecut.

În anul 2023 au fost desfășurate 21 de razii și 751 de acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere și descurajarea fenomenului infracțional.


Siguranța școlară rămâne o prioritate a polițiștilor arădeni, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.

Conform rețelei școlare, în județul nostru există 463 de unități de învățământ școlar și preșcolar, unde figurează ca fiind înscriși 41.118 elevi în mediul urban și 18.961 în mediul rural. Acestea au fost repartizate, de la debutul anului școlar, după cum urmează:

  • I.P.J. Arad: 432 unități
  • I.J.J. Arad: 15
  • Poliția Locală: 7

În perioada 02-28.08.2023, politiștii arădeni au desfășurat activități de verificare a existenței și a funcționalității mijloacelor de semnalizare în zona mijloacelor de transport public de persoane, precum și activități de inventariere și de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi.

Au fost inventariate și verificate 121 de vehicule destinate transportului public de elevi, în județul Arad, fiecare oraș și comună având un mijloc de transport de acest tip.

Totodată, au fost verificate și sistermele de pază ale unităților școlare. Din acestea, 62 (toate în mediul rural), nu îndeplinesc condițiile minimale de securitate conform prevederilor Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, precum și prevederile HG 301/2012, privind normele de aplicare a Legii 333/2003, respectiv nu sunt asigurate cu pază umană, sisteme de supraveghere video, sau sisteme de alarmare antiefracție.

Totodată, au fost demarate activitățile preventive la fel ca în anul anterior, în plus anul acesta am solicitat sprijinul societății civile pentru a crește eficiența acestora sub aspect calitativ și cantitativ.


Biroul de presă al IPJ Arad


 

Categorie: Știri
Etichete: activități preventive, Analiza activității IPJ Arad, Comisar Șef Stoicănescu Dan-Constantin, Comisar Șef Turnagiu Florin, IPJ Arad
Distribuie:
Articolul anterior
„Old Boys UTA Bătrâna Doamnă” – activitate bogată în mai puțin de un an de la înființare
Articolul următor
Un autobuz a căzut 15 metri într-o râpă în Muntenegru. Două persoane au murit, iar nouă sunt în stare gravă la spital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie