Aradul a căzut pradă bălăriilor

balarii arad1
Distribuie:

Deși ne aflăm într-un timp al „scoaterii ochilor”, între doritorii de înciocoire sau reânciocoire  cum e cazul la Arad, pe ceea ce se face sau nu nu se face, se pare că nu-i pasă nimănui că Aradul a căzut, la propriu, pradă bălăriilor. Ca să se facă economie la buget, bălăriile au fost definite pajiști urbane. Bine că nu s-a făcut economie la buget, de exemplu, cu betoanele și aleile din ratatul parc din Zona 300, care puteau de minune să nu fie, ci lăsat ecosistemul natural fix cum a fost.


Cu toate că are la dispoziție două societăți care se ocupă pe bază de contracte de întreținerea spațiilor verzi, administrația Bibarț nu vrea să vadă aspectul dezolant al zonelor verzi din Municipiul Arad. Probabil că aceste firme se ocupă de conservarea drujbelor pentru momentul când se va primi comadă la tăiat arborii găunoși, identificați de specialiștii în dendrologie, colegi de breaslă profesională cu edilul actual.

Într-o plimbare de la Gară la Hotel Ibis,

nu poți să nu remarci „lăptucile”- cum li se mai spune păpădiilor și dincolo de Măderat, la Târnova – ajunse la maturitate cu puful lor alergen cu tot. Cui să îi pese? Rondarul nu le vede, opoziția nici ea, viceprimarii ocupați, unul cu „cotele granitului”, celălalt cu alte treburi de campanie sau precampanie, adică cu toții de orice altceva decât de ce se pare că au prin fișa postului – fotografii prin șantiere aflate la înălțime de unde „bușunicile”(bălăriile) de  la cota zero nu se prea văd sau se văd extrem de mici, similar cu activitatea dumnealor gospodărească.



Totuși, înainte de a încheia această mini inspecție în dezastrul de azi, 12 aprile 2024, din anumite zone verzi (cele de pe întreaga Cale Aurel Vlaicu) ale Municipiului Arad,  ne gândim că având un profil profesional apropiat de agronomie, edilul fiind inginer silvicultor, aproape sigur va solicita subvenție pe „pârlogie” de la APIA prin măsura GAEC 8 care prevede printre altele că „Este interzisă tăierea gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice. Tăierea gardurilor vii şi a arborilor înseamnă orice tip de tăiere sau intervenţie asupra gardurilor vii şi a arborilor, care ar duce la deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice, precum şi la perturbarea intenţionată a acestora. Perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice – perioada în care o specie de păsări depune ouă, le cloceşte şi îşi creşte puii până când aceştia sunt capabili să zboare. Fără a aduce atingere restricţiilor din planurile de management şi regulamentele ariilor naturale protejate, perioada de reproducere şi creştere pentru speciile de păsări este 15 martie – 31 august, atât în perimetrul ariilor naturale protejate (SCI, SPA), cât şi în afara acestora;” pentru a aduce niște venituri pentru astuparea găurilor din buget.


De fapt, am uitat noi. Primăria ne-a anunțat oficial că putem ieși la „păscut”. Dacă nu suntem alergici…

„ Primele pajişti urbane au fost amenajate la Arad în zone cu trafic intens și densitate a populației ridicată. Zonele vizate sunt giratoriul din apropiere de UTA și spațiile adiacente stațiilor de tramvai de la Gara CFR, UTA, Lebăda și Fortuna.” – zice primăria.

În total este vorba despre cca 9.000 de metri pătrați de covor multicolor creat cu ajutorul a 30 de specii de plante perene, care vor înflori în cascadă, începând cu luna martie și până la începutul toamnei.

Aradul optează pentru astfel de amenajări peisagistice din dorința de a reduce costurile de întreținere ale gazonului de-a lungul aliniamentelor stradale. Există și alte beneficii. Dacă ne referim la componenta estetică, vom avea câteva oaze naturale înflorite mai bine de jumătate de an, care vor atrage mai multe specii de insecte, fluturi, bondari, albine solitare și alte specii polenizatoare. Acestea vor contribui la fertilizarea altor plante și la menținerea biodiversității. Nu trebuie să ignorăm nici faptul că noile amenajări peisagistice rețin particulele poluante și produc oxigen” – conform primăriei Arad.


Să nu fim înțeleși greșit:

Iubim natura, ne plac pajiștile (chiar și urbane). Totuși, nu în toate zonele se pretează, cel puțin din punct de vedere estetic. Unele zone arată doar neîngrijite. Sperăm că nu o să fie zone pline de căpușe, șerpi și alte lighioane.


 

Categorie: Administrație
Etichete: Arad, pajisti urbane, păpădii
Distribuie:
Articolul anterior
Un tânăr a murit într-un salon de tatuaj din mallul Iulius Town, în timpul evenimentului „Timișoara International Tattoo Convention”
Articolul următor
Sediile și orarul de funcționare al birourilor electorale de circumscripție pentru alegerile din 9 iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie