Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Județul Arad – incompetentă sau coruptă?

adisigd salubritate sa
Distribuie:

Acuzații de ilegalități la adresa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Județul Arad 

În articolul nostru  Cum ambalează frumos ADISIGD Arad problemele privind colectarea deșeurilor în județ am făcut referire la o serie de aspecte legate de gestionarea serviciului de colectare a deșeurilor în zonele din județ și am prezentat un răspuns punctual din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Județul Arad la întrebările adresate de noi. După cum spuneam și în acel articol, în ciuda politeții și aparentei exactități cu care au fost formulate răspunsurile, noi am identificat multe probleme, unele la limita legalității, în activitatea de gestionare a colectării deșeurilor în județ. Unele răspunsuri au fost comentate chiar în acel articol, pe unele le-am păstrat intenționat pentru a fi abordate într-un material de sine stătător tocmai pentru a nu da impresia că am fost mulțumiți de răspuns și nu mai continuăm demersul jurnalistic. Un demers care pentru noi este unul continuu, de la înființarea acestei Asociații (vezi aici seria de articole).


Una dintre problemele pe care am identificat-o de la prima lecturare a răspunsului celor de la ADISIGD este cea legată de operatorul DEMO RECYCLING SOLUTIONS S.R.L., și nu atât operatorul ar fi problema cât calitatea sa de subcontractant în Contractul de delegare nr. 5004/29.11.2023 al cărui titular este Salubritate SA.
  1. Cine este noul operator care prestează serviciul de salubrizare/ colectare și transport a deșeurilor în Zona 5. Este operator unic sau este în asociere, iar dacă este în asociere numele societăților asociate?

Răspuns: Operatorul desemnat în urma procedurii de achiziție publică negociere fără publicarea unui anunț de participare este Asocierea DEMO RECYCLING SOLUTIONS S.R.L. — DMV PROSAL CONSULTING S.R.L., prin lider de asociere DEMO RECYCLING SOLUTIONS S.R.L., cu sediul în Deva, str. 16 februarie, nr. 12, jud. Hunedoara, CUI RO44762742, J20/1245/2021, prin reprezentant legal administrator MODY SERGIU CRISTIAN

și

  1. Numărul de contracte similare în care este implicat operatorul de la punctul 1 de mai sus.

Răspuns: Demo Recycling Solutions SRL este subcontractant în Contractul de delegare nr. 5004/29.11.2023 având ca obiect colectarea deșeurilor pe Zona 3, cu valabilitate până în 31.12.2024. Titularul contractului este Salubritate SA.

Unde ar fi problema, ați putea spune 

În primul rând problema este că acea subcontractare este ilegală. Conform art. 26 din Contractul de delegare nr. 5004/29.11.2023 invocat de ADISIGD, acest lucru ar fi posibil cu două condiții: să permită legea și cu acordul scris al ADISIGD. Or, în acest caz niciuna dintre condiții nu a fost îndeplinită. Mai mult, și aici intervine ilegalitatea, cei din ADISIGD au acceptat tacit ca Demo Recycling Solutions SRL să presteze serviciul în locul celor de Salubritate SA (chiar dacă legea nu permite și ADISIGD nu și-a dat acordul), iar acceptarea tacită se poate dovedi prin plata facturilor emise direct de Demo Recycling Solutions SRL și care au fost plătite direct în conturile Demo Recycling Solutions SRL.

Ce este prevăzut în contract:

articol subcontractare adisigd

Ce prevede art. 29 alin 14 din legea 51/2006 actualizată în 2024:

Art. 29 (…) (14) Subdelegarea de către operator a gestiunii serviciului/uneia sau mai multor activități din sfera serviciului de utilități publice este interzisă.

În concluzie, este ilegal să accepți chiar și tacit un act de delegare/subcontractare. Conform informațiilor noastre, ADISIGD nu și-a dat niciodată acordul în scris cu privire la prestarea serviciului de către Demo Recycling Solutions SRL, dar are cunoștință de faptul că serviciul este prestat de această societate și nu de titularul contractului (Salubritate SA). Informațiile noastre au fost confirmate și de Salubritate SA.


După publicarea articolului Cum ambalează frumos ADISIGD Arad problemele privind colectarea deșeurilor în județ, Salubritate SA a reacționat și a transmis pe adresa redacției un drept la replică.

Deși articolul nostru nu era despre operatorul Salubritate SA ci despre responsabilitățile ADISIGD în activitatea de gestionare a colectării deșeurilor în cele cinci zone ale județului, am considerat relevantă această intervenție pe subiect a celor de la Salubritate SA, aceștia fiind menționați chiar de ADISIGD în răspunsul lor și indicați ca fiind titular de contract. Prin acest drept la replică, Salubritate SA nu face decât să confirme toate informațiile prezentate de noi legate de legalitatea subcontractării către Demo Recycling Solutions SRL, punându-ne la dispoziție inclusiv o adresă din partea ADISIGD din luna iunie 2024 prin care i se aducea la cunoștință faptul că primăriile din Zona 3 nu au aprobat ca serviciul să fie prestat de Demo Recycling Solutions SRL Mai mult, prin același drept la replică, ni se solicită ca, pe viitor, să evităm orice asociere între Salubritate SA și Demo Recycling Solutions SRL.


Ce este dincolo de „să evităm orice asociere între Salubritate SA și Demo Recycling Solutions SRL”

Chiar dacă prin dreptul la replică Salubritate SA nu-și justifică această solicitare imperativă, noi avem deja temeiul acestei solicitări din informațiile pe care le-am adunat pe acest subiect din luna martie a acestui an. La acel moment, informația conform căreia „administratorul de la Salubritate Sa a fost dat afară și și-a făcut firma lui de salubritate cu care operează în județul Arad” ni s-a părut una din registrul bucătăriei interne a unei societăți comerciale și care ține de opțiunea personală a oricui de a-și deschide o societate comercială, în ce domeniu de activitate dorește, nefiind nimic ilegal în acest lucru.

Însă, pe măsură ce adunam informații cu privire la colectarea deșeurilor în zonele din județ și cu privire la cât de legal se întâmplă lucrurile în special din partea ADISIGD, am ajuns de fapt la adevăratul motiv pentru care administratorul MODY SERGIU CRISTIAN a fost înlăturat de către acționarii Salubritate SA. Iar acum, involuntar, Salubritate Sa prin solicitarea „să evităm orice asociere între Salubritate SA și Demo Recycling Solutions SRL” nu face decât să ne confirme informația și anume: administratorul demis (MODY SERGIU CRISTIAN), în timp ce era administrator la Salubritate SA și-a înființat o nouă societate (Demo Recycling Solutions SRL) pe care a introdus-o subtil în contractele pe care le avea în derulare Salubritate Sa, prin acte adiționale pe care el însuși le-a întocmit și semnat atât din partea Salubritate SA cât și din partea așa-zisului subcontractant Demo Recycling Solutions SRL, noua lui societate comercială. De aici și mențiunea din adresa de mai sus pe care ADISIGD  a transmis-o către cele două societăți prin care le aducea la cunoștință că „subdelegarea nu a fost aprobată” de primăriile din Zona 3 și acel act adițional „nu este opozabil terților și nu produce efecte juridice”. Or, simpla întocmire a acelui act adițional de către adminsitratorul Salubritate SA în favoarea propriei sale societăți comerciale Demo Recycling Solutions Srl este o ilegalitate în accepțiunea legii cu raportare la administrarea societăților comerciale. O ilegalitate acceptată tacit de ADISIGD care-i permite să uzeze de acel act adițional despre care tocmai asociația spune că nu este opozabil terților.

Cu toate acestea ADISIGD  nu a luat nicio măsură să stopeze acest lucru. 

Colectarea deșeurilor este în continuare prestată de operatorul Demo Recycling Solutions SRL în Zona 3, cu autospeciale închiriate de la o altă societate (DMV PROSAL CONSULTING S.R.L.), adică exact societatea indicată de ADISIGD în răspuns ca fiind asociată cu Demo Recycling Solutions SRL în contractul încheiat pentru Zona 5.Nu numai că prestează, dar mai încalcă cel puțin două obligații contractuale.

Conform caietului de sarcini de la atribuirea oricărui contract încheiat cu operatorii, acestora li se solicită să depună o listă cu toate autospecialele pe care le vor folosi la colectare în zona unde colectează, autospeciale care nu pot fi folosite în alte zone de operare, ci strict în zona de acoperire a unui singur contract și aceste autospeciale să aibă încheiate polițe de asigurare obligatorii, valabile pe toată durata contractului de operare. De ce afirmăm că aceste obligații sunt încălcate? Autospecialele folosite de Demo Recycling Solutions SRL în zona 3 (Primăriile din Zona 3 sunt: Ineu, Apateu, Archiș, Beliu, Bocsig, Cermei, Craiva, Hășmaș, Seleuș, Șicula, Șilindia, Târnova, Tauț) sunt văzute zilnic în zona 5, în polul opus al județului  (Primăriile din Zona 5  sunt: Lipova, Bata, Bârzava, Birchiș, Conop, Ghioroc, Păuliș, Petriș, Săvârșin, Șiștarovăț, Ususău, Vărădia de Mureș, Zăbrani), ceea ce este ilegal. Mai mult, aceste autospeciale nu au încheiate polițe RCA valabile, deși, pentru Zona 5 ar fi trebuit să le aibă începând cu data de 01 noiembrie când a intrat în vigoare contractul de operare. Cu privire la acest aspect am făcut precizarea și în articolul anterior: Precizare: am adresat ADISIGD întrebarea „care este numărul de înmatriculare a mașinilor” și ni s-a transmis seria de șasiu a acestora, două dintre serii fiind greșite. Totuși, la o simplă verificare a fiecărei mașini cu care operatorul va opera pe Zona 5. începând de vineri, 1 noiembrie, aceste mașini nu au nici măcar poliță RCA valabilă (căutare la data 31.10.2024 – AICI). Am reluat căutarea, în aceeași aplicație, la data de 09.11.2024 și rezultatele căutării au fost identice și exemplicăm doar cu două dintre autospeciale: „Pentru VINWDB9576562V217627 nu a fost gasita nicio polita valabila la data de09.11.2024.” și „Pentru VIN WDB9576562V217602 nu a fost gasita nicio polita valabila la data de 09.11.2024.”

Ne putem doar întreba: dacă putem noi verifica dacă și cum își respectă operatorii obligațiile contractuale, ADISIGD nu poate? Dacă nu poate sau nu știe cum, concluzia ar fi că sunt incompetenți și iresponsabili pe banii cetățenilor din tot județul. Dacă poate și știe cum s-o facă, dar nu vrea sau închide ochii la faptul că operatorii fac ce vor, concluzia ar fi că sunt corupți și stau bine pe banii cetățenilor din tot județul pentru că nimeni nu-i trage la răspundere. Prilej cu care vom solicita noi Curții de Conturi să ne spună câte controale tematice cu privire la colectarea deșeurilor au făcut la ADISIGD și la primăriile din cele 5 zone ale județului, care au fost rezultatele acelor controale, dacă au găsit nereguli și cum au fost sancționate.

Și, ca o dovadă a cât este de serioasă și de atentă la detalii această Asociație, mai remarcăm faptul că nici până azi nu a fost capabilă să-și scrie corect denumirea, chiar în sigla instituției de pe site-ul propriu – adideseuriarad.ro:

adisigd

 

Cu siguranță vom reveni…


Citește și:


 

Categorie: Investigații, Recomandări
Etichete: ASOCIAŢIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ SISTEM INTEGRAT DE GESTIONARE A DEŞEURILOR JUDEŢUL ARAD, colectare deșeuri județul Arad, Demo Recycling Solutions SRL, elegalități, Salubritate SA
Distribuie:
Articolul anterior
FITCA ediția a XXVII-a | INVITAȚIE la FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU CLASIC
Articolul următor
Protejat: PODCAST ELECTORAL | Sebastian Pop și Liviu Lazăr – candidați PNCR pentru Parlamentul României
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tinu licitatie

Numele lui Gheorghe Seculici, târât într-un scandal de corupție privind licitația pe cateringul Spitalului Județean din Timișoara. Ascultă cum voia să-l convingă Ștefan Fusea, președintele Camerei de Comerț Brăila, pe Florentin Alexa (Tinu de la Marem) să se retragă din „schemă”. Acesta a înregistrat tot

  Cotidianul bănățean VOCEA TIMIȘULUI a publicat astăzi o investigație de presă pornind de la informația că Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara „Pius Brînzeu” este în atenția autorităților judiciare…