Au făcut-o și pe asta: cu prilejul PESTEI PORCINE din Șiria, Arăneag și Covăsânț, AUTORITĂȚILE INTERZIC orice plimbare prin pădurile din județul Arad vreme de 60 DE ZILE!

padure ceala 1
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor întrunit într-o ședință de analiză a situației existente în județ privind focarele de pestă porcină existente, sub coordonarea domnului Prefect al Județului Arad, Gheorghe Stoian. Ținând cont de situația epidemiologică de pe raza județului Arad în ceea ce privește pesta porcină africană și a confirmării pestei porcine africane în trei exploatații nonprofesionale (2 în localitatea Șiria , 1 în localitatea Covăsânț) și două cazuri confirmate de pestă porcină africană, la mistreț, pe raza Fondului cinegetic  30 Șiria și 40 Arăneag, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a elaborat Planuri de măsuri pentru exploatațiile nonprofesionale și fondurile cinegetice afectate.

În urma unor solicitări din partea instituțiilor implicate în eforturile de eradicare a pestei porcine africane, dar și a administratorilor fondurilor de vânătoare de pe raza Județului Arad, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad a adoptat, în ședința din data de 13.08.2020, Hotărârea nr. 7 ce cuprinde următoarele puncte:

1. Se aprobă Planul de măsuri pentru pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană care evoluează în exploatațiile nonprofesionale în localitățile Șiria și Covăsânț, județul Arad și Planul de măsuri pentru cazurile de mistreț care evoluează pe fondurile cinegetice 30 Șiria și 40 Arăneag, cu  punere în aplicare imediat și până la stingerea focarelor.

2. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad va notifica eventualele focare / cazuri, către toate instituțiile implicate, planul de măsuri aprobat fiind aplicabil și în acestea.

3. Se interzic, pe o perioadă de 60 de zile, drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV- uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate, etc.) cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă. Nu intră sub această interdicție competițiile și activitățile care se desfășoară pe drumurile de interes național, județean și local, cu aprobarea administratorilor drumurilor.

4. Perioada prevăzută la punctul 3 poate fi prelungită în funcție de situația epidemiologică de pe raza județului Arad.

5. Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, Poliția Locală Arad, Garda Forestieră Oradea,  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, precum și primarii unităților administrativ- teritoriale din județul Arad sau înlocuitorii acestora răspund de aplicarea întocmai a măsurilor și acțiunilor satabilite de către C.L.C.B.

 padure ceala

Precizăm că în zonele împădurite adiacente localităților unde au fost constatată prezența bolii se vor intensifica acțiunile de vânătoare totală a porcilor mistreți (recoltarea integrală a populației de porci mistreți), iar în celelalte fonduri până la atingerea unei cote de sub 0,5 mistreți pe kilometrul pătrat. Recoltarea integrală a porcilor mistreți existenți pe teritoriul fondurilor de vânătoare cuprinse în zonele afectate de boală  se face prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zona afectată. Nedislocarea efectivului de porci mistreți este foarte importantă pentru a evita deplasarea animalelor pozitive spre zone care nu sunt afectate și unde boala poate fi transmisă exploatațiilor de porci domestici. Din această cauză este necesară evitarea desfășurării în păduri a oricăror activități de agrement ce provoacă zgomot, activități care nu necesită aprobări speciale, dar care prezintă pericolul de a disloca animalele spre alte zone necontaminate. De asemenea, în condițiile unei vânători susținute a animalelor, pentru evitarea oricăror accidente, este necesar ca în zonele afectate să nu se desfășoare activități de agrement. Toate aceste măsuri sunt luate pentru protejarea exploatațiilor domestice de acțiunea virusului pestei porcine africane, un virus ce afectează doar populațiile de suine, fiind unul extrem de contagios și letal pentru acestea.

Biroul de presă al Instituției Prefectului

N.Red: lăsăm și noi poza asta aici, ca o „interpretare pe scurt” a comunicatului de mai sus.

 paduri

 

Categorie: Știri
Etichete: cacatul cu servieta, Covasint, pesta porcina, Siria, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
L-au „făcut” și pe Jichici… Meritul acestei „victorii politice”, mare cât o înfrângere pentru Lipova, le revine USR și PNL
Articolul următor
UDMR a depus candidaturile pentru Primăria Arad și Consiliul Județean

7 comentarii. Leave new

 • Da’ lemne să taie in astea 60 de zile?

  Răspunde
  • La asta făceam și noi referire în N.Red din final cu poză cu tot… probabil că tăietorii de lemne cu camioanele lor cu tot nu răspândesc pesta porcină, doar noi ăștia care mergem cu bicicletele de relaxare…

   Răspunde
 • avatar of metropolitan
  Metropolitan
  18 august 2020 20:51

  Cand este votarea? Ca tot uit. Cu bicicleta imprastiem pesta porcina? Nu stiam ce pericol este bicicleta.

  Răspunde
 • Ba baiatuleeeee! Hai spor la pedala baieti si fete.

  Răspunde
 • A inceput masacru legal nu au nevoie de martori ce nu ințelegeți. Turiştii sant echipați cu camere foto bicicliştii cu go pro camere performante , de chestiile astea se tem domnii vanători.

  Răspunde
 • avatar of constantinescu leonard
  Constantinescu LEONARD
  19 august 2020 22:02

  Cred că de cînd așteaptă mistreții sa fie vinati au crescut cit niste TIR-uri de carat lemne . Acolo nu au ce face cu pușca. Le trebuie tunuri. Ar trebui sa aibă ,că guvernul tot tunuri da ,de cînd cu Covidul. Tunurile cele mai grase le da in pădurile României.

  Răspunde
 • Pe scurt sa suga pla cine a dat acest comunicat,legea trebuie facuta si pentru aia care taie lemne,nu numai pentru noi,niste escroci oricum!Au gasit si ei niste porci care au murit de batrani sau de ceva si hop pesta mai mereti in morti vostri de pizde cu comunicatele voastre cu tot!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

actiune santana4 large

Acțiune a polițiștilor, la Sântana

Polițiștii orașului Sântana a desfășurat o acțiune, la data de 21 aprilie a.c., împreună cu polițiștii orașului Pâncota, Serviciul Rutier și Secția 3 Rurală Chișineu-Criș. În cadrul acțiunii, desfășurată pe…