„Clasic TEHNODOMUS”! Proaspăt renovat, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a reînceput să crape

tehnodomus teatru 1 scaled
Distribuie:

Nici bine nu l-au terminat că a început să crape… aici nici măcar indignarea parcă nu-și mai are locul, cu atât mai mult cu cât, atunci când este vorba de mega-lucrările marca Tehnodomus, trăim cumva ziua cârtiței. Noi lătrăm, firma căștigă licitație peste licitație, banii publici se aruncă pe fereastră cu lejeritate, nimeni nu este responsabil de calitatea lucrărilor, garanțiile sunt cum sunt ș.a.m.d.

La fel ca multe alte clădiri așa-zis reabilitate, Teatrul de Stat Ioan Slavici a intrat în etapa de după reabilitare și a început să crape. Parcă ne vine să spunem că ăștia primesc „Autorizație de crăpătură” odată cu cea de construire și că mai bine rămânea cum era, cu căptălani crescuți din el, măcar natura știa ce să facă.

Astăzi:

 

tehnodomus teatru 2 scaled

Lucrările de renovare au costat municipalitatea 14.098.866 de lei. În 5 mai 2020 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, iar după 2 ani, respectiv în 26 mai 2022 a avut loc recepția.


Despre proiectul de reabilitare etapa I

Proiectul „Reabilitare clădire Teatru Clasic Ioan Slavici Arad – Etapa 1 – Restaurare și Reabilitare exterioară” – cod SMIS 122779 a fost finanțat prin Regio Programul Operațional Regional 2014-2020Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului culturalPrioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la  14.098.866 lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost de 13.128.009 lei.

Reabilitarea clădirilor monument istoric implică o atenție deosebită atât pentru detaliile de execuție ale elementelor cât și pentru reconstituirea și restaurarea elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural. Lucrările au cuprins fațadele exterioare și acoperișul. Sunt suprafețe considerabile! Vorbim despre  peste 5800 mp de fațade și mai bine de  3500 mp de acoperiș. Acesta din urmă, dacă până acum era prevăzut cu învelitoare din țiglă și tablă, care producea efecte nedorite,  acum s-a optat pentru un acoperiș cu tablă din titan  zinc care asigură o utilizare mult mai îndelungată. În ceea ce privește tâmplăria, o parte dintre ferestre au fost restaurate, iar cele care nu au putut fi salvate au fost înlocuite. Întrucât Teatrul a fost printre primele clădiri din municipiu iluminate arhitectural, s-a impus refacerea acestuia. S-au folosit corpuri de iluminat cu LED, mult mai eficiente energetic, care pun în valoare obiectivul de patrimoniu și-l fac mai vizibil pe timpul nopții”, a explicat Lucia Giurgiu, șef al Serviciului Investiții din cadrul Primăriei Arad.

În vederea promovării acestui obiectiv reprezentativ din centrul istoric al Aradului și de asemenea în vederea creșterii atractivității clădirii, prin acest proiect s-a amenajat în holul teatrului o expoziție despre istoria teatrului. Cele  trei panouri expoziționale surpind momentele importante din istoria teatrului, atât a clădirii cât și a instituției de cultură.

Avem trei panouri care prezintă frumoasa poveste a clădirii teatrului atât din punct de vedere arhitectural cât și al destinației pe care a avut-o aceasta.  Avem primele afișe ale pieselor jucate aicia mai spus Lucia Giurgiu.

Chiar dacă recepția lucrărilor de restaurare și reabilitare exterioară a Teatrului Clasic abia s-au încheiat, municipalitatea arădeană se gândește deja la reabilitarea interiorului clădirii.

Vizăm etapa a II-a. Sperăm să găsim o posibilă finanțare în următoarele axe de finanțare. Reabilitarea interioară este de asemenea un proiect amplu în care am vrea să ducem în actualitate tehnologie de scenă modernă și să creăm condiții deosebite pentru viitoarele puneri în scenă a pieselor de teatru”, a mai explicat Lucia Giurgiu, șef al Serviciului Investiții din cadrul Primăriei Municipiului Arad.   – acesta fiind comunicatul oficial al Primăriei, din ziua recepției.


Categorie: Administrație
Etichete: tehnodomus, „Reabilitare clădire Teatru Clasic Ioan Slavici Arad”
Distribuie:
Articolul anterior
Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân. Beneficiile laptelui matern pentru nou născuți
Articolul următor
Bulci Fest, unul dintre cele mai colorate și frumoase festivaluri, a trecut și de ediția a XV-a

1 comentariu. Leave new

 • avatar of destoinicovici zidarovsky
  Destoinicovici Zidarovsky
  2 august 2023 15:33

  Oriice crăpătură noua, e un īnceput pt o nouă lansare !!!
  Care vrea să zică, in orice lucru rău e și un l.bun !!!
  Se pot pregatii dosarele , odertele pt un ‘nou inceput’ de cerere finanțare rerereparații etc.
  Veni Vidi Vârii !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie