Benone-Marian Matei, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, a declarat luni, 15 ianuarie, că „au fost înregistrate la nivel naţional un număr de 24 de dosare care vizează cercetarea infracţiunii de instigare publică. Poliţiştii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în mediul public cât şi de la o serie de protestatari care au semnalat faptul că pe grupul de Whatsapp au fost postate mesaje care incită la violenţă”, astfel cum a fost citat de agenția națională de presă Agerpres.
IPJ Arad a confirmat pentru criticarad.ro că „la nivelul Inspectoratului sunt înregistrate două dosare penale pentru instigare publică, în urma unor mesaje postate pe grupuri de facebook și WhatsApp, deschise ca urmare a autosesizării.”
Șeful IGPR a oferit şi exemple de mesaje în acest sens, cum ar fi: „Hai să luăm maşina de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern”, „Bătaia este ruptă din Rai”, „Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”.
„Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje”, a precizat Benone Matei.
Şeful Jandarmeriei Române a afirmat că au fost efective de jandarmi la proteste în peste 27 de judeţe.
„Suntem în a şasea zi de la momentul la care au debutat protestele, marea lor majoritate nedeclarate în spaţiul public. Am avut efective angrenate în peste 27 de judeţe, acolo unde protestatarii au decis, au ales să-şi manifeste nemulţumirile în spaţiul public. De asemenea, şi în Bucureşti, ocazie cu care au intervenit cu efectivele Jandarmeriei, conform competenţelor legale, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică. Lucrurile nu au fost întotdeauna la modul la care ne-am fi dorit din punct de vedere al dialogului şi al negocierilor pe care le-am avut cu protestatarii, dar marea lor majoritate vă pot spune că au fost oameni cu care am avut parteneri de încredere în realizarea dezideratelor comune, atingerea scopului pe care şi l-au propus, pe de-o parte, şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, pe de altă parte”, a precizat oficialul Jandarmeriei Române citat de DigiFM.
El a precizat că au fost situaţii când s-a blocat circulaţia, dar în urma discuţiilor traficul a fost decongestionat.
„Sigur, au fost câteva situaţii în care momentan porţiuni de traseu s-a blocat circulaţia, dar prin dialogul constant al forţelor de ordine prezente la faţa locului, Jandarmeria Română, împreună cu partenerii instituţionali Poliţia Română, Poliţia de Frontieră au acţionat pentru decongestionarea traficului, pentru reluarea normalităţii şi pentru revenirea situaţiei într-o normalitate dezirabilă”, a mai precizat reprezentantul Jandarmeriei Române.
El a mai adăugat că în general protestatarii se supun recomandărilor forţelor de ordine.
„Situaţii apar în mod constant, ele sunt gestionate în dinamică. Sunt douăzeci şi ceva de judeţe în care acum, când vorbim deja sunt proteste.În general, protestatarii se supun recomandărilor forţelor de ordine publică. Momentan am înţeles de la colegii din teritoriu că a fost o situaţie care este pe cale de a fi rezolvată undeva pe un tronson, lângă localitatea Iernut”, a mai transmis oficialul Jandarmeriei, care a precizat că jandarmii au acţionat zilnic cu 600 – 700 de efective la nivel naţional.
Şeful Poliţiei Române a fost întrebat şi despre acuzaţiile Sindicatului Europol care a afirmat că poliţiştii au fost fortaţi de superiori să spargă protestele prin acordarea de amenzi şi prin blocarea drumurilor cu autospecialele.
„Pot să vă transmit că la acest moment dispozitivele au fost foarte clare pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu este opţională şi au fost emise dispoziţii clare pentru a respecta legea şi pentru a proteja populaţia”, a declarat şeful Poliţiei Române.
De asemenea, el s-a referit şi la incidentul de la Constanţa, când un poliţist a îndreptat arma către o maşină.
„Acea armă era neletală şi, după cum am văzut cu toţii, a fost îndreptată către blocul motor al maşinii şi nu asupra unei persoane. Sunt luate măsuri specifice pentru protecţia cetăţenilor şi a poliţiştilor. Nu mi se pare firesc ca un cetăţean să forţeze un baraj”, a explicat şeful Poliţiei Române.
Citește și:
- [ACTUALIZARE 3] Zeci de taximetriști și transportatori arădeni protestează în semn de solidaritate cu transportatorii și fermierii din toată țara. Aceștia vor pleca spre București
- [ACTUALIZARE 3] Fermierii și transportatorii din județul Timiș au blocat Calea Aradului și se îndreaptă spre autostradă