Vineri, 6 iunie 2024, la ora 18.00, în holul festiv al Colegiului Național „Moise Nicoară” a avut loc festivitatea absolvenților claselor a XII-a. Emoții mari la despărțirea de școală… Mult succes la Bacalaureat!
Din această promoție face parte și unul dintre cei mai serioși, mai dedicați și mai iubiți sportivi ai prezentului în Arad: Rareș Pop. Mult succes, Rareș, pe orice gazon ai juca!
Dragi absolvenți,
Luni, când ne-am întâlnit pentru repetiții, v-am spus că această festivitate ar trebui să ne bucure pe toți, pentru că vom scăpa unii de alții. Umorul este o modalitate de a trece cu bine peste momentele grave, tulburătoare, așa cum este acesta. Cu siguranță, repetițiile au mai descărcat din emoții, ca să putem rezista acum.
Am mai spus că trebuie să ne sincronizăm, pentru că tipicul acestui eveniment este neschimbat, de cel puțin 32 de ani, de când eu însămi am fost în locul vostru, pe aceste scări. Iată, am reușit să ne sincronizăm, mai ales prin ceea ce am trăit în ani de școală, împreună, coordonați de același sunet al clopoțelului, dar mai ales de același ritm al gândirii, care străbate comunitatea „Moise Nicoară”.
V-am atras, de asemenea, atenția să aveți grijă la ce mâncați azi, la cum vă îmbrăcați, la cum urcați scările. V-am dat sfaturi părintești, ca și când ați fi niște copii, niște adolescenți neatenți, care trebuie sprijiniți să nu greșească, să nu sufere.
Dar asistăm acum, ca la o minune, la ridicarea voastră bruscă, din adolescență, la o „vârsta de aur”, a tinereții. Aveți o altă frumusețe, a celor care s-au lepădat de naivitatea copilăriei și au ajuns la vârsta înțelegerii. Nu mai sunteți copii. E o tristețe și o bucurie care, trăite în același timp, ne copleșesc. Ne întrebăm cum se întâmplă aceasta, dar rămâne o taină. O vezi, dar nu o poți cuprinde în cuvinte.
Pentru că toți antevorbitorii s-au ferit să vă dea sfaturi, eu, fiind profesor, voi puncta câteva ceva, ca o ultimă lecție:
Să vă clădiți încrederea pe atuuri și modestia pe slăbiciuni. Să concurați mai ales cu voi înșivă. Să vă împrieteniți cu trecutul ca să puteți privi în viitor, dar să trăiți întotdeauna în prezent. Să visați propriul vis, nu al altora. Să iubiți. Totul are un rost, chiar dacă nu totul se explică. Întrebări? Să respirăm adânc, școala a fost despre viață, acum începe viața! – Director, prof.dr. Diana Achim.