[195 de țări,195 de filme] Tur prin cinematografia globală | Partea a VII-a

[195 de țări,195 de filme] tur prin cinematografia globală | partea a vi-a
Distribuie:
Ne aflăm la jumătatea drumului! Filmele continuă și azi avem o selecție foarte bună.

Jamaica – The Harder They Come
the harder they come 1972 guys on bike

Oricât de multe filme cu Bob Marley credeți că a produs Jamaica, multiplicați acel număr de vreo 3-4 ori. Acesta nu are legătură cu faimosul cântăreț, în schimb are un aer carismatic și vibrant, endemic cinematografiei independente.


Japonia – Confessions/告白

ko11

Japonia este una din cele trei țări (împreună cu SUA și Marea Britanie) cu care m-am chinuit pentru lista asta, ele având o industrie vastă care produce foarte multe filme bune, și foarte multe filme în general. „Confessions” este un thriller legat de răzbunare foarte lent și foarte sfâșietor emoțional.


Jordan – Inshallah a Boy/إن شاء الله ولد

1687774358 e1696700040199

Deși nu este cel mai bun film pe care l-am văzut, o să am mereu respect enorm pentru artiștii ce aleg să creeze ceva ce luptă atât de clar împotriva tradițiilor în țări atât de înapoiate social și patriarhale precum Iordania.


Kazakhstan – The Wild East/Дикий Восток

image w1280 7

În mod surprinzător, „Borat” nu face parte din lista de filme din Kazakhstan, deci rămânem cu acest film semi-experimental pe care îl pot numi „Seven Samurai post-sovietic”.


Kenya – Supa Modo

supamodoimage1onefinedayfilms

Dacă cinematografia africană are un singur hater, sunt eu. Dacă cinematografia africană nu are niciun hater, am murit. Lăsând gluma la o parte, bugetul mărit al acestei producții o face interesantă, dar nu îndeajuns de interesantă încât să scape din capcana filmelor de pe primul continent, anume lipsa de creativitate când vine vorba de poveste și tematici abordate.


Kiribati – Anote’s Ark

Am avut puțină anxietate legată de țara asta pentru că nu eram sigur că există filme create aici. Din fericire, există unul, acesta.


Coreea de Sud – The Wailing/곡성

thewailing trailer1

Religii tradiționale, ocultism, folclor, fantome și evenimente inexplicabile? Pare un film făcut special pentru mine și pot spune că într-adevăr este un film special. Captivant și fermecător, în ciuda faptului că este absolut terifiant.


Coreea de Nord – The Other Side of the Mountain

the other side of the mountain

Cred că toată lumea poate ghici exact cum sunt majoritatea filmelor din Coreea lui Kim, ceea ce poate mă face să supraevaluez această producție din cauza faptului că este așa de diferită. E propagandă, să nu mă înțelegeți greșit, dar se poate observa că intențiile regizorului se extind peste dorințele marelui conducător din Pyongyang.


Kosovo – Zana

still nga filmi zana h 2019

Kosovo suferă de aceleași probleme ca Africa în domeniul artei, anume un singur eveniment istoric care a marcat cultura în așa fel încât devine greu să creezi ceva fără să adresezi evenimentul cu pricina.


Kuwait – The Cruel Sea/بس يا بحر

cruel sea

O poveste care oferă o perspectivă interesantă asupra evoluției rapide a Kuwait-ului, de la o țară irelevantă din toate punctele de vedere, la un centru mondial petrolier. Filmul este făcut în anii ’70, ceea ce face vizionarea lui în 2024, după multiplele crize și războaie din zonă, să fie o experiență cutremurătoare.


Kyrgyzstan – Heavenly Nomadic

239 heavenly nomadic

Nu o să mint, uneori doresc și eu să fug în munți precum oamenii din acest film. Cinematografia și povestea pașnică nu ajută la disiparea acestei dorințe.


Alte părți: I, II, III, IV, V, VI


 

Categorie: Recenzii
Etichete: Corea, filme, Global, Japonia, Kuwait
Distribuie:
Articolul anterior
Povești despre o garoafă și o comoară – întâlnire memorabilă cu Matei Vișniec
Articolul următor
DRUM BUN, PROMOȚIA 2024! Cuvântul directorului Colegiului Național „Moise Nicoară” la festivitatea de absolvire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…
parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…