Datat 12 iunie, 2020, „Decretul privind eliberarea din funcția de procuror șef Secție judiciară în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a domnului Dan Aurelian Ursu – pensionare” semnat de Președintele României, Klaus Iohannis lasă Aradul fără unul dintre cei mai cinstiți, buni și totodată subtili comunicatori pe linia Justiție – Mass-media – Public larg.
Născut pe 10 decembrie 1971, absolvent al Universității din București – Facultatea de Drept, Dan Aurelian Ursu a intrat în sistemul judiciar ca procuror în noiembrie, 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, a fost avansat după în 2001 ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș Severin(octombrie, 2001 – octoctombrie, 2002), iar din septembrie, 2003 și până și până vineri, 12 iunie, a activat ca Procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
***
Dan Ursu a fost, în ceea ce privește relația cu mass-media arădene, regionale și naționale, perceput de jurnaliști mai degrabă ca un „prieten din partea opacă a justiției” decât ca un transmițător al unor informații seci și expirate… necum „paznic al secretelor” (cum se întâmplă la case și mai mari): numărul său de telefon îl au toți ziariștii și reporterii de televiziuni în agendă, ușa lui a fost deschisă mereu pentru orice dialog cu presa, iar dacă erai curios să îl cunoști și ma îndeaproape… nu plecai niciodată dezamăgit din biroul său.
În cei, iată, aproape 17 ani de activitate la Arad, nu am auzit, nici „pe surse” nici oficial, ca Dan Ursu să fe suspectat, bănuit sau bârfit măcar ca fiind implicat în „ceva urât”… în rândul colegilor săi și chiar în rândul infractorilor ale căror dosare le-a instrumentat fiind caracterizat ca „omul fără dușmani” (e suficient să citești mesajele urmate de anunțul pensionării sale, pe facebook).
Dan Ursu nu-și va limita nici cariera, nici cunoașterea de sine la acest eveniment: va fi un personaj la fel de elitist-atipic cum a fost și ca procuror, așa încât va deveni, la 50 de ani, student al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. „Am redactat scrisoarea de motivație pentru admiterea la Facultatea de Istorie din cadrul UBB! Un nou început! Dacă n-am învățat când trebuia… Nu știu dacă voi fi pensionar student sau student pensionar!” – a făcut exces de modestie aproape si(n)gurul viitor student auto-rentier al Clujului, dezvăluind și public ceea ce mare parte a cercului său de prieteni știa că se va întâmpla.