EURO 2024, VENIM! 

romania euro2024
Distribuie:

Calificări EURO 2024, Grupa I, etapa a 9-a 


ISRAEL – ROMANIA: 1-2 (1-1)

Au marcat: Zahavi (2) – Pușcaș (10), Hagi (63)
18.11.2023, ora: 21,45, stadion: „Pancho Aréna” Felcsút, spectatori: 3500.


Israel (selecționer Alon Hazan): Glazer – Eli Dasa (62 Kanichowsky), M. Vitor, Goldberg, Revivo (77 Baribo) – Dor Peretz, Lavi (62 Abu Fani), Gloukh – Khalaili (77 Gorno), Zahavi, Turgeman. 

Pe bancă: Da. Peretz, Gerafi – Shlomo, Safuri, Kinda, A. Cohen, D. Glazer, Davidzada.

Cartonașe galbene: M. Vitor, Baribo, Zahavi.


România (selecționer Edward Iordănescu): Moldovan – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin(87 Cicâldău), Screciu(77 M. Marin) – Hagi(65 Mihăilă),  Stanciu(87 Rus), Drăguș(65 Coman)  – Pușcaș.

Pe bancă: Niță, Radu – Alibec, Olaru, Moruțan, Mogoș, A. Dumitrescu. 
Cartonașe galbene: Coman, Rațiu.
Eliminat: Mihăilă (85)
Arbitri: Francois Letexier – Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni (Franța).


Când joci un meci cu calificarea pe masă, prudența este țelul principal în debutul partidei. România n-a apucat să se gândească la acest lucru, că în minutul 2 a și luat gol. Israelul a beneficiat de un prim corner de la colțul din stânga al atacului, Gloukh l-a executat spre prima bară, Vitor a fost mai rapid ca Pușcaș și a deviat mingea pe colțul lung, iar din trei metri Zahavi a trimis mingea cu capul în poartă.

Jucătorii români au avut nevoie de 7-8 minute să se așeze în dispozitivul pregătit și odată ce au calmat iureșul „gazdelor” din primele minute, au și reușit să egaleze. Rațiu a pornit într-o cursă pe banda dreaptă, de la vreo 60 de metri de poarta adversă. A avansat în viteză, s-a strecurat printre „obstacole”, a pasat la timp spre centrul terenului lui Drăguș, care a preluat, a șutat de la 22 de metri în transversală, dar Pușcaș a sprintat singur în careu și a reluat mingea cu capul în poartă, spre disperarea portarului Glazer, care n-a reușit să-l blocheze.

Pe „tabla” verde a stadionului maghiar, „filmul” poate fi rezumat cam așa: israelienii au avut în mod evident câțiva jucători de nivel mai bun ca ai românilor, referindu-mă aici la „doiarul” Eli Dasa, impetuos în acțiunile ofensive, la Dor Peretz și Gloukh, tehnici în încercările lor pe benzi și la trio-ul ofensiv Khalaili-Zahavi-Turgeman, periculoși dacă aveau spații și mingi. N-au prea avut, pentru că românii au știut cu cine au de-a face și i-au contrat. România în schimb a fost mai echipă, a prestat un joc simplu, fără artificii, pe calitățile băieților de care dispune Edi Iordănescu în lot. Rațiu a arătat că este la un nivel superior colegilor săi, Stanciu și-a utilizat în întregime energia pentru munca laborioasă la mijloc, Răzvan Marin și Screciu au fost paznicii intrărilor pe culoarele căutate de adversari, Drăguș a fost tehnicul – procedeu care l-a adus la un pas de gol, dar a dat bară din șase metri, la o întoarcere din careul mic – iar Hagi, n-a fost el motorul atacului, dar s-a străduit și a reușit să dea golul victoriei, pentru că știe să dea în minge cu ambele picioare. Pușcaș a scăpat pe interior-stânga spre poarta gazdelor, a pasat spre mijloc lui Stanciu, acesta a dat mai departe pe dreapta la Hagi care a încercat o centrare cu dreptul pe jos, de la 12 metri, Vitor a respins din alunecare, mingea s-a dus tot spre Hagi, care a și-a deschis unghiul de șut cu stângul, picior cu care a și șutat de la 14 metri, marcând în stânga lui Glazer.   


Cu toate aceste date în „computer”, România nu putea să dea cu piciorul sansei de a se califica la un turneu final. Un pic de emoții au fost, c-așa-i românul, dar nici în zece – în minutul 85 Mihăilă fusese eliminat – galbenii nu au putut fi suprinși de israelieni și au câștigat – meritat – meciul decisiv.

O calificare e motiv de bucurie, mai ales că România s-a aflat de prea puține ori în această impostază, vorbind de ultimii ani. ,,Euro” este însă turneul final unde tricolorii au mai ajuns, așa din opt în opt ani – 2008 și 2016 – intervalul fiind respectat și acum, pentru 2024. Dar trebuie păstrată decența! E un turneu final unde participă 24 de echipe, practic jumătate de Europa. Și România, chiar dacă e o echipă de nivelul trei spre patru pe bătrânul continent, a jucat într-o grupă modestă, având și meciuri slabe. În care totuși n-a pierdut. Și privind și partea plină a paharului, ce nivel mai are fotbalul pe un continent în care războiul este în prim plan, în care invazia și infuzia forței de muncă din Asia este tot mai mare, în care nu mai sunt echipe mici, dar de fapt majoritatea au devenit mici. România s-a calificat dintr-o grupă în care nici Elveția – formație de top – n-a avut un parcurs ,,ceas”, prezența la turneul final din Germania fiind totuși o performanță pentru tricolori. Motive de extaz vor fi acolo, la Euro 2024. Dar întorcându-ne la ideea cu nivelul fotbalului, mai bine strigăm acum: EURO 2024, venim!    


CLASAMENTUL înaintea ultimei etape – marți, 21 noiembrie, de la ora 21.45, pe Arena Națională:

clasament

(cf. flashscore.ro)


VIDEOREZUMAT


Fotocover: Echipa națională de fotbal a României


 

Categorie: Sport
Etichete: Echipa națională de fotbal a României, Edi Iordănescu, euro 2024, Ianis Hagi, ISRAEL – ROMANIA 1-2 (1-1), puscas
Distribuie:
Articolul anterior
„HAI LA LUPTA CEA MARE!” sau „PROLETARI DIN TOATE ȚĂRILE, … UIMIȚI-VĂ!…” (4)
Articolul următor
O altă acțiune a polițiștilor de verificare a sistemelor de securitate, în principal a obiectivelor prevăzute cu paza umană, s-a soldat cu 6 sancțiuni contravenționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta u craiova large

O partitură prea dezacordată în Bănie

CS UNIVERSITATEA CRAIOVA – UTA 4-2 (1-1) 20.07.2024, ora: 19,00, stadion: „Ion Oblemenco”, temperatura: 34°C, spectatori: 7763. Au marcat: Zajkov (35), Paradela (58), Baiaram (74), Mitriță (90+3) – Imoh (45),…