Experiment social: studenți UVT deghizați în persoane care cerșesc, în centrul Aradului

experiment social
Distribuie:

Într-o perioadă în care asistența socială din România este afectată profund de situația dramatică a îngrijirii rezidențiale a persoanelor vârstnice în ,,azilelele groazei”, studenții de la Departamentul de Asistență Socială din UVT nu și-au uitat misiunea profesiei pentru care se pregătesc la Timișoara, aceea de a înțelege și proteja persoanele marginalizate și oprimate, realizând un experiment social în centrul Aradului.

În acest sens, în săptămâna 17-23 iulie 2023, șapte studenți însoțiți de un cadru didactic s-au deplasat la Arad, unde s-au deghizat în persoane care cerșesc. Acțiunea și-a propus să analizeze în teren prin instrumente sociologice percepția comunității arădene față de cerșetori, comportamentele deviante ale acestei categorii sociale defavorizate, dar și investigarea unor situații de agresivitate stradală.

Este de precizat că participanții la acest experiment social au fost instruiți prin măsuri de protecție în teren, jocuri de rol și de dezvoltare a unor abilități de comunicare conflictuală.

Prin această metodă s-a urmărit obținerea de informații despre fenomenul cerșetoriei, actualizate prin studii obținute direct și nu doar din ,,spatele laptop-ului”, iar rezultatele obținute sunt prelucrate statistic și vor face obiectul unui raport de cercetare asociat cu informații relevante din literatura de specialitate.

Adăugăm mai jos un foarte scurt extras al unor mărturii de teren: „La început mi-a fost foarte greu să văd lumea de jos (din jos înspre sus adică, la propriu). E umilitor, degradant, autodistructiv (stima de sine poate să fie grav afectată) când vezi doar picioare, glezne, pantofi și trotuarul mai mult sau mai puțin murdar, urme de câini, mirosuri diverse. Am avut impresia că parcă nu exist pentru restul oamenilor, am ajuns un obiect care se contopește și dispare în betonul caldarâmului. Am avut un sentiment de dezumanizare, iar atitudinea comunității a fost pe de o parte de respingere, dispreț, indiferență, dar au fost și numeroși trecători care mi-au oferit compasiune cu disponibilitate de ajutor… ” – lector univ. dr. Elisabeta Zelinka.

Proiectul a fost inițiat de Departamentul de Asistență Socială din Facultatea de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul consistent al Primăriei Municipiului Arad prin Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială.

 

Biroul de presă al UVT


 

Categorie: Comunicate de presă, Știri
Etichete: cersetori, cersit, experiment social, studenţi, UVT
Distribuie:
Articolul anterior
[CRITIC GUEST] Alexandru Roșu: Îmbrăcată în roșu, albă ca zăpada
Articolul următor
„Brows By Lorena Bila”, un univers al frumuseții și relaxării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tigari - contrabanda

Prins în trafic burdușit de țigări, un contrabandist notoriu din Sântana n-a mai scăpat ca la alte flagrante: 13.400 de pachete de țigarete netimbrate și două autoturisme i-au confiscat polițiștii de la SICE

[COMUNICAT DE PRESĂ] CONTRABANDĂ, PERCHEZIȚIE DOMICILIARĂ ȘI REȚINERE În cadrul cercetărilor desfășurate într-un dosar penal, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul…