Explozia de la Crevedia – sau când CORUPȚIA ne UCIDE până și salvatorii, ce ne mai rămâne?…

imagine de dupa
Distribuie:

Niciun sfârșit de săptămână fără vreo dramă națională.


Acum explozia Stației GPL de la Crevedia, care aparține fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea.  Firma se numește Flagas SRL și administrează, după toate informațiile obținute de presa centrală, o stație GPL dezafectată, folosită ca depozit de gaz. Cauza probabilă a dezastrului nu a fost încă stabilită cu exactitate: țigara unui angajat al stației sau faptul că doi angajați au încercat să mute gaz lichefiat dintr-o cisternă în alta. Asta fiind doar cauza care a aprins fitilul.
Cauza principală este, ca de fiecare dată în asemenea tragedii, corupția cu tot ceea ce presupune (incompetență, nepotisme, nesancționarea pentru nerespectarea legii, funcționarea cu tupeu fără autorizații valabile etc). Stația GPL, conform primarului din Crevedia, ar fi avut activitatea suspendată și nu ar fi avut voie să vândă carburanți. Bine, el știa asta dar n-a făcut nimic în cei 3 ani în funcție astfel încât să se asigure că acolo chiar nu se desfășoară niciun fel de activitate. Pentru că putea s-o facă. Inclusiv printr-o sesizare penală. Cum ar fi putut și alte instituții din acest „lanț trofic” al avizelor și autorizațiilor. Inclusiv ISU. Chiar și ANAF (cu siguranță era „puțină” evaziune în activitatea aia și niște chichițe legate de accize).
Chiar și Poliția națională ( doar au Serviciul de Investigare a Infracționalității Economice) sau cea Locală (doar localii au atribuții prin departamentul comercial care verifică activitatea derulată a fiecărei langoșerii sau birou și aplică amenzi). Și Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu ar fi putut să facă ceva astfel încât să nu se ajungă la numărat morți și răniți. Și ITM-ul putea să facă ceva. Toate instituțiile puteau să facă front comun și să acționeze astfel încât acea activitate comercială cu un grad ridicat de risc  fie să se desfășoare în condiții legale și de maximă siguranță, fie să se închidă definitiv.

Între timp, noi cetățenii, stăm fiecare pe canapeaua lui și numărăm pe burtierele televiziunilor Breaking-news-urile, morții și răniții. Privim în gol, consternați, fără niciun impuls de a reacționa. Ne gândim că „o să treacă și asta” și mâine viața va reintra pe făgașul firesc. O altă dramă stă gata să se producă, vom vedea când și ce. Dar totuși, CORUPȚIA ne UCIDE până și salvatorii. Ce ne mai rămâne?

(Citește și: #NuAmAer!)


Imaginile nu sunt după un atac dintr-un război. Noi nu trebuie să fim atacați de nimeni, ne descurcăm și singuri:


Bilanțul victimelor

Aproximativ 3000 de oameni au fost evacuați din casele din vecinătatea Stației GPL, zeci de locuințe și infrastructura distruse.

Două persoane au murit (soț și soție. Bărbatul a decedat imediat după explozie, din cauza șocului în momentul în care și-a văzut soția în flăcări. Femeia a murit la spital, duminică dimineața, din cauza arsurilor) și alte 54 sunt spitalizate, dintre care 10 intubate / 43 de pompieri, polițiști și jandarmi răniți. Doi pacienți cu arsuri au fost transferați la Bruxelles, pentru că, nu-i așa, România nu a ridicat niciun spital pentru arși în ultimii 8 ani, după Colectiv. România a activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul victimelor. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat duminică dimineață că astăzi este posibil să mai fie transferuri în străinătate ale victimelor de la Crevedia, „posibil Austria și Germania”. Potrivit MApN, cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan a decolat la ora 08.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Duminică la ora 16, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut publice informații despre starea victimelor spitalizate:

  • La Spitalul de Arși sunt internați 2 pacienți în secția de chirurgie plastică, amândoi sunt stabili.
  • La Spitalul Universitar e internat 1 pacient în secția de chirurgie plastică.
  • La Spitalul Elias – 1 pacient în stare stabilă – internat în secția de ORL.
  • La Spitalul Bagdasar Arseni s-au prezentat 13 pacienți din care: 2 au fost transferați la Milano, 2 sunt în ATI în stare gravă, 8 stabili internați în sectia de chirurgie plastică și 1 pacient stabil în secția de chirurgie.
  • În Spitalul Județean din Târgoviște a mai rămas internat un singur pacient în stare stabilă
  • În Spitalul Clinic de Urgență București au ajuns 31 de pacienți (dintre care 5 intubați) ca urmare a exploziei care a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. În acest moment, sunt internați 26 de pacienți, dintre care 3 intubați. Toți pacienții au fost operați, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopții. O parte dintre ei au fost supuși și astăzi unor proceduri operatorii. 2 pacienți au fost transferați la Bruxelles. Pentru alți 6 pacienți se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate. Cei 3 civili din explozia inițială sunt în stare foarte gravă. Nu suportă transport în acest moment. Restul pacienților sunt stabili sau cu evoluție ușor favorabilă.

S-a demarat și o anchetă

Marius Iacob este procurorul care coordonează ancheta de la Crevedia. Iacob a mai instrumentat în trecut cazul Elodia și incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț. Conform presei centrale, au început primele audieri la Parchetul General.

„În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”.

Secretarul de stat Bogdan Despescu: „Am cerut o analiză privind modul cum s-a desfășurat activitatea acelei companii/ Primele date au fost puse la dispoziția procurorului” .

Ministrul de interne Cătălin Predoiu  a evitat să dea răspunsuri despre cum a fost posibilă tragedia, în condițiile în care stația funcționa fără autorizație. Predoiu a spus doar că poliția și procurorii fac verificări și că a discutat cu procurorul general în această dimineață despre caz.

La cercetare sunt așteptați și specialiștii de la INSEMEX Petroșani, specialiști în deflagrații și explozii. A început o anchetă și a inspecției Muncii la fața locului, potrivit Știrile TVR.

Există și o anchetă în curs a pompierilor care va stabili cauza exploziilor, modul de propagare al flăcărilor la casele din apropiere. Tot astăzi la MAI va avea loc o anchetă în care se va discuta dacă pompierii au respectat toți pașii și se vor analiza ordinele date dacă a existat sau nu greșeli în timpul intervenției.


Imaginile needitate publicate de Euronews România arată exact momentul exploziei de la mică distanță și panica ce a urmat în clipele imediat următoare, timp în care întreaga zonă a fost complet iluminată de flăcările care se înălțau. În urmă acestei puternice deflagrații cel puțin 26 pompieri au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru arsuri la nivelul feței. Dintre aceștia unul singur a avut nevoie să fie intubat la fața locului. Aceste imagini sunt din timpul celei de a doua explozii.

ATENȚIE! Imagini cu un puternic impact emoțional:



(Sursa Video: EuroNews România)


 

Categorie: Știri, Opinii
Etichete: coruptie, explozia de la Crevedia, ISU, Pompieri, stație GPL
Distribuie:
Articolul anterior
CE-I NOU ÎN LIGA CELOR O SUTĂ? [Rezultate LIGA 3, seria 8 – Etapa 1]
Articolul următor
Cristian Terheș va reprezenta Aradul la „Europarlamentare” din partea AUR

1 comentariu. Leave new

  • avatar of virgil florea
    virgil florea
    28 august 2023 17:34

    Explozia de la Crevedia face parte din ciclul: „asta nu e treaba voastră”. Ca și cea cu bomba de pe Vlaicu de acum câțiva ani. Explozia a făcut posibilă scoaterea la suprafață a încă unei din afacerile din care se scot bani, „la greu”. Până sâmbătă, cine știa ceea ce se întâmplă în paracarea din Crevedia? Doar cei din localitate și câțiva care adminisrează afacerea la nivel național. Din cisterna pe roți nu se poate vinde către populație buthan-ul necesar în bucătărie. Cunoscutele butelii. Din stația unde cisternele încarcă gazul pentru punctele de lucru din țară se livrează gaz dar mai mult ca sigur pe factură nu este scrisă toată cantitatea din cisterna pe roți. Plusul se livrează la stații de tipul celei de la Crevedia în alte cisterne fixe din parcare. Cisterne din care se încarcă buteliile obișnuite. De aici e simplu. Buteliile se vând la un preț „golit de taxe și TVA. Deci mai ieftin decât cel oficial. Oamenii din Crevedia nu au cum să declare că știau de afacere penrtru că mai mult ca sigur și ei erau parte din ea. la un nivel corepunzător. Asta e afacerea. Foarte bine ticluită. Până sâmbătă, când ceasul rău a decis altfel. Nu am nici o probă, ( nici n-am cum s-o am)dar am minte, ca toți românii de altfel.. Vreau să-l văd pe polițistul de la rutieră care este în stare să verifice capacitatea cisternei față de documentul de însoțire. Cum va măsura el?
    Dumnezeu nu bate cu parul dar nici nu se lasă batjocorit la nesfârșit. A bubuit, au murit oameni numai că nimeni nu va fi tras la răspundere. Pentru că toți din fruntea statului știu de acest tip de afaceri. Parchetul nu va cerceta nimic din ceea ce am scris, deși este evidentă schema. Iar presa centrală are subiect câteva zile de acum încolo. Pacienții ( sărmanii) sunt cei care suportă mizeria în care au fost obligați să fie parte. Statul plătește ( și bine face) costurile tratamentelor din Europa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tigari - contrabanda

Prins în trafic burdușit de țigări, un contrabandist notoriu din Sântana n-a mai scăpat ca la alte flagrante: 13.400 de pachete de țigarete netimbrate și două autoturisme i-au confiscat polițiștii de la SICE

[COMUNICAT DE PRESĂ] CONTRABANDĂ, PERCHEZIȚIE DOMICILIARĂ ȘI REȚINERE În cadrul cercetărilor desfășurate într-un dosar penal, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul…