Expoziția „Amintiri din istoria medicine arădene“, expusă la Muzeul Preparandiei

6 scaled
Distribuie:

Expoziția „Amintiri din istoria medicine arădene“ va putea fi vizitată, gratuit, timp de o lună.

Mai multe obiecte și echipamente medicale vechi și documente și cărți, care au o valoare sentimentală neprețuită și fac parte din colecția privată a familiei dr. Carmen Gonțea din Arad, vor fi expuse, la Muzeul Preparandiei din Arad.

21Expoziția „Amintiri din istoria medicine arădene“ va putea fi vizitată, gratuit, începând din 25 septembrie până în 25 octombrie, de luni până joi, între orele 12.00 – 16.00 si vineri între orele 10.00 – 13.00.

Pentru grupurile mai mari de 10 persoane este necesară programarea în prealabil la numerele de telefon: 0751.572.311, 0753.775.475 și 0740.946.821

În expoziție vor putea fi văzute obiecte medicale vechi, printre care seringi metalice, cutii de sterilizare, instrumentar medical și multe cărți de medicină pe care dr. Carmen Gonțea le-a adunat de-a lungul carierei, le-a îngrijit și le-a folosit la tratarea a zeci de mii de bolnavi din municipiul și județul Arad.

18De asemenea, este expus afișul primei Consfătuiri de gerontoprofilaxie, care a avut loc la Arad, în 29 – 30 septembrie 1989, în organizarea căreia a fost cooptată dr. Carmen Gonțea.

Prin această expoziție, familia dr. Carmen Gonțea, acum pensionară, dorește să aducă în atenția opiniei publice modul în care societatea îi tratează pe medicii care, la final de carieră, sunt aproape dați uitării de societatea pe care au servit-o cu devotament în cariera lor.

De asemenea, expoziția se dorește a fi un act de prețuire și respect față de toți cei care au practicat această meserie și nu se mai află printre noi.

Totodată, organizatorul evenimentului, Centrul Municipal de Cultură Arad își propune pe lângă promovarea unei clădiri istorice din patrimoniul orașului – Muzeul Preparandiei și evocarea și evidențierea persoanelor care, prin cariera lor, au adus un plus de valoare orașului în care au trait.

5 1Dr. Carmen Gonțea este fiica medicului Ilarion Gonțea, medic internist, absolvent al Facultății de medicină și chirurgie de la Cluj, care de-a lungul carierei a fost medic la Spitalul Municipal Arad, circumscripția Bujac, pensionându-se ca director al Căminului de Bătrâni din Arad.

Dr. Carmen Gonțea a absolvit Facultatea de Medicină din Timișoara, profesând mai apoi la Ghioroc la dispensarul medical care cuprindea și localitățile Miniș și Cuvin, apoi la Intreprinderea de Vagoane Arad, la Serviciul de Ambulanță.

Dr. Carmen Gonțea s-a specializat în Geriatrie și Gerontologie la București, la Clinica Dr. Ana Aslan, realizând și prima Consfătuire de gerontoprofilaxie, la Arad, în anul 1989.

A ieșit la pensie ca medic primar specialitatea Interne și Ecografie de la Spitalul Municipal Arad.

După ce vor fi expuse la Muzeul Preparandiei, toate obiectele din această colecție vor fi donate.

 

Categorie: Vernisaje / Expoziții
Etichete: colecție, Expoziția „Amintiri din istoria medicine arădene“, Muzeul Preparandiei
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: PSD a dat, PNL a luat. Degeaba! Elevii de la „Ghiba” tot bătaia de joc a primarului Bibarț au rămas!
Articolul următor
Mai bine de 4 ore a durat intervenția pompierilor pentru anihilarea unui incendiu izbucnit azi-noapte la Lipova,  la o anexă în care se aflau recipienți care conțineau diverse substanțe inflamabile, butelii de acetilenă și de gaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…