FILARMONICA ARAD – PROGRAMUL lunii MARTIE

filarmonica arad
Distribuie:

FILARMONICA ARAD  a anunțat PROGRAMUL lunii MARTIE. Biletele la concerte și spectacole se pot achiziționa oricând, atât online de pe site-ul www.bilete.ro cât și în timpul programului casieriei la Casieria Filarmonicii.


martie 2024 filarmonica arad


Miercuri 6 martie 2024 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Tribuna Tinerelor Talente

Dirijor Cristian Neagu

Soliști elevi ai Colegiului de arte Sabin Drăgoi – Maya Tebuie, Tiberiu Cioc, Alexei Ormanji, Alexandrina Cujba, Hannah Vâtcă, Raul Pânzaru, Alexandra Madarasz, Alexandra Bozgan, Darius Dan, Vlad Paven,  Bianca Țifrea, Bogdan Selagea, David Mihuț

Începutul lunii martie îl dedicăm tinerilor muzicieni, concertul extraordinar al serii de miercuri, 6 martie 2024,  fiind cel care readuce la Filarmonică tematica T.T.T. 

Tribuna Tinerelor Talente este un proiect concertistic longeviv, care îmbrățișează performanțele elevilor Colegiului de arte Sabin Drăgoi și nu numai ale acestora, care se bucură de suportul orchestrei simfonice și al dirijorului ei, Cristian Neagu. 

Pianiști, interpreți ai instrumentelor cu coarde și de suflat, dar și elevi ai catedrei de canto, vor fi prezenți și în ediția din acest an, la care vă așteptăm, ca de fiecare dată, să îi încurajați.

Programul conține partituri de Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Anton Hoffmeister, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn Bartholdy, Carl Reinecke, Amilcare Ponchielli, Charles Gounod,  Nikolai Rimski Korsakov, Alec Rowley, Brendan Graham.

tinerele talente filarmonica


Joi 7 martie  2024  ora 19.00

Sala Palatului Cultural

TU EȘTI PRIMĂVARA MEA

Corul academic

Dirijor Robert Daniel Rădoiaș

Șlagăre românești și internaționale în aranjamente de Sabin Păutza

Un albastru infinit, Să nu uităm să iubim trandafirii, Unde erai, Oameni, De-ai fi tu salcie la mal, Copacul, Strada Speranței, Tu ești primăvara mea 

My Way,  Can’t Help Falling in Love, Spanish Eyes, Besame mucho, Love Me Tender, The Winner Takes It All, Goodbye, My Love ș.a.

Cosmin Harbei  – chitară electrică

Romeo Sălăjan – chitară bas

Ștefan Calancea – percuție

Sorin Dogariu – pian

Invitat  Sabin Păutza

Cum să nu iubești primăvara, când aduce cu ea atâta tandrețe și sensibilitate, iar odată cu prima ei sărbătoare se oglindește în chipul celei pe care o iubim?

Femeii din viața noastră, femeilor care dau sens lumii în care trăim, le cântăm de ziua lor.

În prima seară de martie a corului academic vă așteptăm cu refrene de suflet, refrene de primăvară, luminoase și înnoitoare, visătoare și pline de amintiri.

„Tu ești primăvara mea” este prima noastră întâlnire din noul anotimp și nu putem decât să ne bucurăm de ea!

07.03.2024 tu esti primavara mea

 


Joi 14 martie 2024 ora 19.00 

Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor Alexander Gordon  

Solistă Andra Heesch

Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaș

Program 

Ludwig van Beethoven „Romanța în fa major, op. 50

Ralph Vaughan Williams Flos Campi pentru violă, cor și orchestră p.a.

Ludwig van Beethoven Simfonia a III-a în mi bemol major op.55

Creația beethoveniană privită din perspectiva Romanței în fa major op.50, o partitură simplă, elegantă și plină de șarm, inspirată din tendințele „la modă” în Viena anilor 1790, dar și din aceea a formei mari simfonice, tratată cu generozitate în paginile inovatoarei Simfonii a III-a,  în mi bemol major, „Eroica”, readuce oferta concertistică a lunii martie pe teritoriul atât de spectaculos al romantismului muzical, al anilor săi de început, de la îmbinarea secolelor XVIII și XIX.

Ideea îmbracă prin mesajul și conținutul ei referința centrală a serii de 14 martie 2024, „Flos Campi” de Ralph Vaughan Williams, o curiozitate a repertoriului universal de concert, o suită pentru violă, cor și orchestră, o lucrare rară și neobișnuită, exotică și seducătoare, inspirată dintr-o sursă la fel de provocatoare: Cartea Cântărilor lui Solomon din Vechiul Testament.

Evenimentul se înscrie în seria de concerte, pe care Andra Heesch o dedică în acest an memoriei tatălui său, violistul Marius Nichiteanu, muzicianul român cu o impresionantă carieră internațională, la zece ani de la dispariția acestuia.

14.03.2024


Marți 19 martie 2024 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Beethoven, Brahms, Bartók

Recital de vioară și pian

Vladimir Ioan Pătrașcu – vioară

Georgiana Vidican -Teohari -pian

Prezintă Roxana Sabău

Program 

Ludwig van Beethoven Sonata nr. 9 în la major pentru pian și vioară op.47 „Kreutzer Sonata”

Johannes Brahms Sonata nr. 3 în re minor pentru vioară și pian op.108

Béla Bartók Șase dansuri românești

Sonata „Kreutzer”, cea mai grandioasă, impresionantă și dificilă dintre sonatele pe care  Ludwig van Beethoven le-a dedicat unuia dintre cele mai cunoscute medii acustice ale muzicii de cameră, imprimă tonul serii de 19 martie 2024,  un recital de vioară și pian, cu capodopere din literatura clasică.

Beethoven, Brahms și Bartók reprezintă selecția propusă de pianista Georgiana Vidican Teohari și violonistul Vladimir Ioan  Pătrașcu, pentru o experiență care se îndepărtează de rutina audițiilor de joi, însă se anunță la fel de provocatoare prin conținutul ei caleidoscopic, prin intensitatea emoțională și consistența autografelor de pe paginile de partituri.

Sonata „Kreutzer”, pentru  pian și vioară, op. 47, în la major, penultima  lucrare beethoveniană destinată acestui duo instrumental, cea de a treia și ultima sonată pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Dansurile populare românești de Bela Bartók împlinesc această minunată seară de recital, care reflectă la modul ideal sensibilitatea, pasiunea și performanța.

19.03.2024


Joi  21 martie 2024 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor Mihnea Ignat 

Solistă Eva Garet

Program

Maurice Ravel Le Tombeau de Couperin (versiunea pentru orchestră)

Camille Saint-Saëns Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian și orchestră, op.22

Nikolai Rîmski Korsakov Șeherezada, suita simfonică op.35

O seară formidabilă cu muzică rusă și franceză,  modele de artă orchestrală în partituri de Nikolai Rîmski Korsakov și Maurice Ravel, performanțe pianistice într-un ópus de o eficiență tehnică infailibilă, într-un tablou simfonic extraordinar, imaginat pe scena de la  Filarmonică de Mihnea Ignat și Eva Garet.

Ce poate sa fie mai seducătoare decât povestea Șeherezadei, așezată în sunete de Nikolai Rîmski Korsakov, mai luminoasă și mai subtilă decât țesătura orchestrală a lui Maurice Ravel, oglindită în paginile unui omagiu adus barocului francez și genialului François Couperin, mai plină de virtuozitate și deschisă spre spectacol decât pianistica lui Camille Saint Saëns?

Pagini vii și nepieritoare, capodopere incontestabile ale artei sonore universale, Le tombeau de Couperin de Maurice Ravel, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Camille Saint Saëns și Șeherezada de Nikolai Rîmski Korsakov, au fost alese și pregătite pentru această seară cu totul specială de joi (21 martie 2024, ora 19.00), de orchestra simfonică și invitații ei extraordinari.

21.03.2024


Joi 28 martie 2024 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Concert vocal simfonic

Dirijor Cristian Neagu

Soliști:  Renáta Gebe-Fügi soprană, Mihai Damian bariton

Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaș

Program

Gabriel Fauré Requiem op.48

Camille Saint-Saëns Simfonia nr. 3 în do minor, op.78 (cu orgă)

La orgă Noémi Miklós , Universitatea Babeș-Bolyai

Partituri ale penultimului deceniu al secolului al XIX-lea, Recviemul de Gabriel Fauré și cea de a treia simfonie de Camille Saint Saëns imprimă ultimului concert de martie nuanțele discreției, ale sensibilității și subtilității muzicii franceze.

O capodoperă care nu se aseamănă cu niciuna alta,  diferită de anvergura atinsă în versiunile semnate de Giuseppe Verdi sau Johannes Brahms, Recviemul lui Fauré cucerește prin frumusețea lui eterică, prin eleganță și seninatate, prin mesajul care nu se identifică decât cu viziunea compozitorului asupra morții: „o uşurare fericită, o aspiraţie către fericirea din celalalt tărâm”.  

O seară cu adevărat unică de muzică franceză,în care ne vor fi alături soprana Renáta Gebe-Fügi, baritonul Mihai Damian și organista Noémi Miklós. 28.03.2024


 

Categorie: Cultură
Etichete: bartok, beethoven, Brahms, Maurice Ravel, Nikolai Rîmski Korsakov, pianista Georgiana Vidican Teohari, Sonata „Kreutzer”, violonistul Vladimir Ioan  Pătrașcu
Distribuie:
Articolul anterior
Peste 100 de sancțiuni contravenționale, 5 permise reținute și 6 certificate de înmatriculare retrase în ultimele 24 de ore în traficul arădean
Articolul următor
Procesul de omor al lui Alec Baldwin, programat în luna Iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie