Filarmonica Banatul Timișoara | Seară dedicată muzicii și vieții lui Ludwig van Beethoven, la Sala Capitol

11 octombrie 1200 x 628 1 1
Distribuie:

Vineri, 11 octombrie 2024, Filarmonica Banatul Timișoara îi invită pe iubitorii muzicii lui Ludwig van Beethoven la o seară dedicată creației marelui compozitor.


Începând cu ora 19:00, la Sala Capitol, Orchestra Simfonică „Remus Georgescu”, sub conducerea dirijorală a maestrului Radu Popa, va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37.

Lucrarea este una monumentală, ce îmbină intensitatea emoțională cu virtuozitatea tehnică, fiind adesea considerată una dintre cele mai dramatice compoziții din repertoriul pianistic. Structurat în trei mișcări, concertul se remarcă prin melodiile sale expresive, pasajele tumultoase și interacțiunea dinamică dintre solist și orchestră. Orchestra îl va avea alături pe pianistul de renume internațional Teo Gheorghiu, recunoscut pentru modul său captivant de interpretare și virtuozitatea deosebită, garantând o experiență profundă pentru ascultători.

Programul continuă cu bine-cunoscuta Simfonie nr. 6 în fa major, op. 68, supranumită „Pastorala”.

Această îndrăgită lucrare surprinde frumusețea naturii și atmosfera liniștită a vieții rurale, fiind structurată în cinci mișcări ce explorează o paletă variată de emoții, de la bucuria unui peisaj idilic la momente de contemplare profundă.
Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost un compozitor și pianist german, considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria muzicii occidentale. Renumit pentru tranziția sa de la stilul clasic al lui Mozart și Haydn la romantism, Beethoven a revoluționat modul în care muzica simfonică și sonata erau percepute și interpretate. A compus lucrări de referință, inclusiv simfonii, sonate pentru pian, cvartete de coarde și opere, care continuă să inspire și să emoționeze generații de muzicieni și ascultători. De asemenea, Beethoven s-a confruntat cu dificultăți personale, inclusiv pierderea auzului, dar a continuat să creeze muzică profundă și inovatoare, lăsând o moștenire durabilă în cultura muzicală mondială.

Și, ca să îl cunoaștem pe genialul Beethoven și din perspectiva influențelor pe care neajunsurile fizice au avut-o asupra creației și vieții sale, doi specialiști în ORL vor răspunde la întrebarea „Geniul lui Beethoven a provocat surditate sau surditatea l-a transformat într-un geniu?”.

Așadar, înaintea concertului de vineri, de la ora 18:30, în cadrul unei prelegeri, prof. dr. Nicolae Balica și conf. dr. Gheorghe Iovănescu ne fac să înțelegem acest mister.

Participarea la prelegere se face pe baza biletelor achiziționate pentru concert. Acestea pot fi găsite pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieria instituției și pe platforma myticket.ro: https://shorturl.at/1Ta0e.

11 octombrie 1200 x 628 1


Și publicul tânăr se poate bucura de muzica lui Beethoven, în aceeași zi, de la ora 10:00, când solistul și orchestra dirijată de Radu Popa vor susține concertul educațional destinat categoriei de vârstă 12-18 ani. Bilete, pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieria instituției și pe platforma myticket.ro: https://shorturl.at/3HWbz

11 octombrie educativ 1200 x 628


RADU POPA

Este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „Banatul” Timișoara din 2007. Poziția de dirijor principal al filarmonicii timișorene urmează altor două angajamente anterioare: dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Oltenia” Craiova (2006-2007) și dirijor și director general al Filarmonicii de Stat din Giurgiu (1999-2006).

Invitat permanent al marilor orchestre românești precum Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Radu Popa se mândrește cu o carieră impresionantă atât în România cât și pe importante scene internaționale, fiind invitatul unor orchestre precum Filarmonica „Janacek” din Ostrava, „Kamerata Janacek Ostrava”, „Lvov Philharmonie” și „Prime Philharmonic Orchestra” din Gumpo, Coreea de Sud.

În urma decernării premiului „Grammy” compozitorului Osvaldo Golijov, casa de discuri „Deutsche Grammophon” a înregistrat pe suport CD muzica filmului „Tinerețe fără tinerețe”, a cărui coloană sonoră este realizată de Radu Popa și „Bucharest Metropolitan Orchestra”.

Absolvent (licență și master) al Universității Naționale de Muzică din București (Compoziție – 1994 și Dirijat Orchestră – 1998), Radu Popa și-a continuat apoi studiile la „Hochschule für Musik” din Viena (2000-2003). Printre alții, s-a pregătit și cu Erich Bergel, dirijor român de notorietate mondială.

Dirijorul Radu Popa este preocupat de promovarea lucrărilor muzicale românești în străinătate, paginile lui George Enescu și Aurel Stroe nelipsind din programele sale de concert. A realizat numeroase înregistrări speciale pentru Radio România, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și al Orchestrei de Cameră Radio din București.

Radu Popa este doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. dr. h.c. Adrian Iorgulescu. Lucrarea sa de doctorat este intitulată „Analiză structurală și elemente de tehnică dirijorală în opera Orestia II de Aurel Stroe”.

radu popa 1


TEO GHEORGHIU

Născut în apropiere de Zürich, Elveția, în 1992, pianistul TEO GHEORGHIU și-a făcut debutul solistic în orașul său natal Tonhalle, în 2004. De atunci, a concertat în întreaga lume, inclusiv la Paris, Tokyo, Sankt Petersburg, Madrid, New York și în toate sălile de spectacol importante din Londra. A colaborat cu orchestre de renume, inclusiv cu Orchestra Simfonică Națională Daneză, Orchestra de Cameră din Zürich, Orchestra Simfonică „P. I. Ceaikovski”, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică de Bilbao și Orchestra Simfonică din Pittsburgh. De-a lungul carierei sale s-a bucurat de colaborări cu dirijori stimați, precum Sir Neville Marriner, Vladimir Fedoseyev, Matthias Pintscher și Alexander Shelley.

Teo Gheorghiu a fost distins cu Premiul I la concursurile internaționale de pian de la San Marino și „Franz Liszt”. În 2010, a devenit cel mai tânăr beneficiar al râvnitului „Beethovenring” la Beethovenfest Bonn și a primit premiul „Cel mai bun artist canadian” la ediția din 2017 a Concursului Muzical Internațional de la Montréal. Primul său CD a fost lansat de Deutsche Grammophon în 2009 și de atunci înregistrează pentru Sony. Teo Gheorghiu este artist al casei de înregistrări „Claves”, alături de care a lansat recent două albume: „Duende” (2020) și „Roots” (2022), care i-au adus recenzii excelente, inclusiv un „Diapason D’or”.

Teo Gheorghiu și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Londra, în Marea Britanie, unde a studiat timp de cinci ani sub îndrumarea profesorului și mentorului său, regretatul Hamish Milne. De atunci și-a făcut propriul drum în explorarea repertoriilor variate și a noi modalități de a reflecta viața în muzică. Ca muzician cu valențe multiculturale, studiul lucrărilor compuse de Enescu și Bartók a fost calea lui de a se apropia de țara părinților săi, România.

teo gheorghiu1


Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara / Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara


 

Categorie: Cultură, Timiș
Etichete: Filarmonica Banatul Timișoara, L. van Beethoven, maestrul Radu Popa., Orchestra simfonică „Remus Georgescu”, Pastorala, pianistul Teo Gheorghiu
Distribuie:
Articolul anterior
Ce trebuie să faci dacă ești victimă sau martor în cazurile de violență și hărțuire sexuală | GHID privind sesizarea acestor fapte
Articolul următor
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „CRISTIAN HERBEI” VĂRĂDIA DE MUREȘ implementează proiectul PNRAS – O ȘANSĂ PENTRU ȘCOALA NOASTRĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…