„Filme cu disperați” la DSP Arad – episodul II

cătană vs. penzes
Distribuie:

De trei zile-ncoace gura mainstream-iștilor nu mai tace, parcă electroșocată și ea de incidentul de la DSP Arad, avându-i ca protagoniști pe constantul Iuliu Penzeș, eternul Cătană și efemera directoare Cecilia Irimie. Deja a vizionat toată România filmulețul lui Constantin Cătană – succes de trafic care dovedește, încă o dată, că la Arad viața într-o instituție publică nu este deloc plictisitoare.

Cum în toate materialele de presă nu a apărut citată poziția directorului economic Iuliu Penzes, l-am contactat pentru o declarație cu privire la incident. Acesta ne-a spus doar că „vă trimit două înregistrări audio din ziua cu pricina, nu are rost să comentez. O să vă puteți face singuri o părere despre ce s-a întâmplat și de ce. Pe mine mă interesează doar activitatea DSP Arad, nu prostiile lui Cătană.” Și ni le-a pus la dispoziție, astfel încât putem trage următoarele concluzii:

Ce s-a întâmplat este o regie proastă a unei victimizări penibile

și o consecință a unor tensiuni constante între taberele din instituție. Spray-ul paralizant și dispozitivul de electroșocuri fiind doar cireșele de pe tortul lipit direct pe fața DSP Arad și nimic mai mult.

Nu are rost să repetăm opinii personale despre această instituție, ni le-am tot exprimat de-a lungul timpului și nu ni le-am schimbat nici noi, nici cetățenii. Nu are rost să reluăm nici subiectul pe care am încercat să-l ignorăm de marți încoace, decât pentru a prezenta contextul și detaliile la care nu s-a făcut referire.

Chiar ne încearcă urme de milă față de cei „doi angajați ai DSP, martori ai scandalului de marți dimineață”, care spun „că atmosfera în instituție este foarte tensionată și că le este teamă să meargă la serviciu.” . Le putem recomanda să presteze în regim de telemuncă sau să se rezume la prestarea de servicii muzicale și de divertisment la evenimentele private ale domnului Cătană că doar au fost angajați pentru asta. Sau pot, de exemplu, să-și vadă de treabă că DSP nu e piață și bănuim că sănătatea publică este în atribuțiile lor de serviciu. Și parcă, în lumina evenimentului cu bătaia tot în DSP, au fost puși angajații să semneze cum că nu vor da informații în presă despre ce se întâmplă în instituție pentru că „afectează negativ imaginea instituției”. Or, filmulețul trimis de Constantin Cătană direct presei nu încalcă regula? Sau în cazul lui nu se aplică? Sau cei doi angajați înfricoșați pot da declarații în presă în timp ce directorul instituției se ascunde?

Cum a fost declanșat de fapt incidentul

Deși din filmarea făcută publică nu reiese, de fapt Constantin Cătană a provocat conflictul, instigat de Paul Petrașca, angajat al DSP Arad. După ce am ascultat două înregistrări audio însumând 8 ore (discuțiile din biroul directorului executiv din momentul în care a ajuns la birou și până la incident, ulterior incidentul și inclusiv discuțiile cu polițiștii care l-au ridicat din restaurant în așa-zisa cercetare) nu este greu de concluzionat că este vorba de o scenetă regizată prost.

Conform înregistrării din birou, atmosfera era calmă, într-adevăr cu picanterii care-l caracterizează pe directorul economic Iuliu Penzeș, dar care, dacă nu aveai chef sau timp să râzi, puteau fi ignorate. Niciun om/ angajat normal care-și vede de treabă la locul de muncă nu ar putea spune că era vorba de altceva.

Din înregistrarea anterioară incidentului reiese faptul că

a avut loc o discuție între directorul economic și angajatul Paul Petrașca, în care acesta din urmă a fost întrebat inițial  „ce face” , „pare răcit” și „de ce nu stă acasă”. I-a mai zis și că-l recunoaște din vamă, din perioada pandemiei și l-a acuzat că este aghiotantul lui Cătană. După câteva schimburi de replici între cei doi, directorul economic l-a întrebat „ce lucrează” de fapt, că „nu face nimic toată ziua și a fost angajat cu pile”. Angajatul i-a replicat că „este problema mea ce lucru”. Alte câteva replici pe tema datului în judecată și angajatul a părăsit biroul. Părea că lucrurile s-au calmat. Doar părea…

În loc să-și vadă de fișa postului, Paul Petrașca a mers direct la Constantin Cătană și la directoarea Cecilia Irimie să reclame discuția avută cu Iuliu Penzeș, adică să mai pună niște paie pe foc. În acest timp, discuția a continuat în birou între Moț Gabriela, medic specialist în cadrul DSP Arad (și ea martor „înfricoșat”). Acesteia i-a solicitat Iuliu Penzeș să-i întocmească un raport cu activitatea zilnică a lui Paul Petrașca, să vadă și el „pentru ce e plătit acest angajat” și „ce știe să facă”, „eu sunt tatăl banilor în DSP, am tot dreptul să întreb ce face”.

Singura injurie care apare în înregistrare (cei doi martori afirmând că li s-au adresat injurii și jigniri) este una generică, nu la persoană: „bine că mergeți să vă plângeți la Cătană, altceva nu faceți. *utu-i mama mă-si de treabă”. – asta era înjurătura. Așa zisele jigniri constau în apelative de genul „băiețică”, „nu i s-a uscat cerneala pe cartea de muncă” și „lingău”. Adică nimic…

După câteva minute au intrat val vârtej în birou Constantin Cătană și Cecilia Irimie

care au început direct să țipe cum că „de ce îi agresează” Penzeș, deși acesta din urmă era la distanță fizică de cei doi și câteva secunde nu apucase să zică nimic. Acesta avea într-adevăr asupra lui spray-ul paralizant și dispozitivul de electroșocuri ( le are asupra lui după incidentul în care a fost agresat în lift de Constantin Cătană), dar din înregistrare nu reiese sub nicio formă că avea intenția de a le folosi și nici că, așa cum s-a tot prezentat, l-a „curentat” pe Cătană din senin. Atingerea a survenit aproape involuntar în desfășurarea incidentului, în momentul în care Cătană se tot apropia și insista provocator să fie agresat de Iuliu Penzes. Conform altor martori oculari, Iuliu Penzeș avea pipa în mână, fiind pregătit să iasă la fumat în momentul în care Cătană s-a postat în ușă, iar „atingerea” a survenit în momentul în care acesta a vrut să-l îndepărteze din cadrul ușii pentru a ieși. Nu a fost vorba de un „atac intenționat”.

Tot pe înregistrare se aude directorul Cecilia Irimie care, pe un ton ridicat, insistă cu „ce faceți, dați cu spray-ul pe mine”, deși spray-ul era în buzunarul lui Penzeș inițial și apoi îl ținea în mână, fără a avea intenția de a-l folosi.

În concluzie cu privire la incident,

acesta este doar o regie proastă de a-și face publicitate gratuită Constantin Cătană, în presa locală și națională, jucând cartea victimei. De fapt, o deturnare a atenției publice și a autorităților de la adevăratele probleme din DSP, aflate în atenția organelor de cercetare după sesizările depuse de directorul economic și care au ajuns la DNA și Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

Chiar dacă referitor la incidentul cu bătaia în lift nu s-a mișcat nimic pe repede-nainte, Inspectoratul Județean de Poliție Arad a transmis următoarea informare, după încheierea audierilor, după incidentul de marți:

În ziua de 7 februarie a.c., în jurul orei 09:30, polițiștii arădeni au fost sesizați prin SNUAU 112, despre o stare conflictuală, între doi angajați ai unei instituții publice din Arad. La fața locului s-a deplasat echipa operativă, pentru clarificarea stării de fapt. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și lovirea sau alte violențe”.

În ceea ce privește înregistrările audio care însumează 8 ore de înregistrare și la care am făcut referire,

oricât ar fi de tentant, nu le facem publice deocamdată. Acestea conțin și alte discuții din cadrul DSP, care au legătură strict cu activitatea instituției, probleme de serviciu și referire la documente și acțiuni care nu sunt destinate publicului. Acestea pot fi oricând puse la dispoziția atât a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila (pentru a-și putea contura imaginea și atmosfera de ansamblu din cadrul DSP Arad), cât și a organelor de cercetare dacă le solicită.

Pentru domnul ministru și poate pentru organele de cercetare ar fi interesant de verificat  alte aspecte care reies din una dintre înregistrări și anume următoarele afirmații făcute de directorul economic Iuliu Penzeș: „ Sper să vină DNA-ul. Dar să vină echipat, că eu vorbesc de azi până poimâine, că am ce să spun.” , „știu de câte ori a luat mită și de la cine” (cu referire la un alt angajat) și „fetele mele (n.red subordonatele din departamentul financiar al DSP Arad) m-au sunat vineri, că se duc la București și să dau 100 de lei că trebuie să ducă. Le-am spus că nu dau nimic. DNA-ul e cu ochii pe noi. Nu duceți mită, nu vă jucați”.

Între timp, unii membri ai Sindicatului Sanitas Arad au solicitat Sindicatului autorizarea unei greve de o oră,

în cadrul DSP Arad pentru data de joi, 9 februarie. Această grevă nu a fost autorizată, deci nu va avea loc. Totuși, conducerea Sindicatului ar fi solicitat Corpul de Control al Ministrului Sănătății care să verifice activitatea și comportamentul directorului economic Iuliu Penzeș. Cu mențiunea că, și Iuliu Penzeș a solicitat Corpul de Control în urmă cu câteva luni, pentru verificarea aspectelor cuprinse în sesizările formulate, dar fără niciun rezultat.

 

Articol asociat – Episodul I:

„Filme cu disperați” la DSP Arad. Fostul director, Constantin Cătană l-a agresat fizic, în holul și în liftul instituției, pe directorul financiar

Categorie: Culise
Etichete: Cecilia Irimie, Constantin Cătană, DSP Arad, Iuliu Penzeș
Distribuie:
Articolul anterior
Zestrea Minerală a României – o expoziție valoroasă care cuprinde un număr mare de piese – la Complexul Muzeal Arad
Articolul următor
Un alt incendiu – la Șicula – cauzat de coșul de fum necurăţat
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

bilcea

„Fără penali în funcții publice” zici?… Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea este urmărit PENAL și OFICIAL pentru Gestiune frauduloasă, Înșelăciune și Exploatare patrimonială a unei persoane vulnerabile [ACTE din DOSAR]

  Gestiune frauduloasă, înșelăciune și exploatare patrimonială a unei persoane vulnerabile sunt faptele pentru care – într-o primă fază in rem, iar în cea de a doua (actuală) – pe persoană…