Gala Premiilor Radio România Cultural 2024 | La categoria ARTE VIZUALE a fost premiat proiectul curatorial din anul Capitalei Culturale TM2023 „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după”, concept expozițional dezvoltat de Sorina JECZA (Fundația Triade) și Attila KIM

gala premiilor radio romania cultural pr
Distribuie:

Gala Premiilor Radio România Cultural, singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România, a avut loc luni, 22 aprilie 2024, în prezența unui public numeros, a mai multor personalități culturale și a Președintelui Director General al Radio România, Răzvan Ioan Dincă, cel care i-a înmânat premiul, însoțit de un emoționant laudatio, unuia dintre câștigătorii premiilor speciale, actorul Virgil Ogășanu care a primit Premiul pentru întreaga activitate.


La categoria ARTE VIZUALE a fost premiat proiectul curatorial din anul Capitalei Culturale TM2023 „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” (4 mai – 30 noiembrie 2023, Cazarma U, Timișoara), concept expozițional dezvoltat de Sorina JECZA (Fundația Triade) și Attila KIM.
„Nominalizarea avută, alături de Attila Kim, pentru conceptul curatorial al proiectului „după Sculptură / Sculptură după” din anul Capitalei Culturale TM2023 s-a transformat în premiu adevărat.
Premiul primit reflectă, în mod paradoxal, o contradicție ce pune alături un început și un capăt de drum.
De 45 de ani trăiesc în sculptură, mă preocup de sculptură… Premiul reprezintă, astfel, încununarea unui traseu lung de o viață. Aici se cuvine evocat neapărat numele lui Peter Jecza, cel care m-a invitat în acest univers fascinant. Primele mulțumiri, lui i se datorează.
Pe de altă parte, însă, premiul marchează un debut: pentru prima oară în cei peste 45 de ani eu îmi asum în mod personal statutul de curator. Toate cele peste 70 de expoziții de sculptură organizate până acum au stat sub semnul Fundatia Triade și este pentru prima oară când îi atașez unei expoziții numele meu concret. Aici trebuie adăugat numele altui prieten ce nu mai e care mi-a conștientizat acest fapt și m-a îndemnat la asumare. Acolo unde e, îi mulțumesc și lui.
Între aceste două repere, mulțumirile mele se îndreaptă spre Attila Kim, însoțitor în acest proiect, spre Andrei Jecza, Ioana Vlasiu, aici de față, spre ceilalți 25 de curatori cu care am lucrat, cei peste 150 de artiști,
spre toți cei care au crezut că fundația Triade sunt chiar eu.
Mulțumirile mele Radio România Cultural, care a dat valoare acestei paradoxale contradicții, premiind începutul și capătul meu de drum.” – a fost mesajul Sorinei Jecza. 

Premiul de excelență i-a revenit scriitoarei Gabriela Adameșteanu.

Premiul Lux Mundi i-a fost oferit pianistei Sînziana Mircea.

Diplomele galei, adevărate opere de artă, au fost desenate de pictorul Ștefan Câlția.

Actorii Andi Vasluianu și Elvira Deatcu au prezentat evenimentul. Trupa Trei Parale a fost îndelung aplaudată pentru călătoria sa sonoră în cadrul spectacolului.


Laureații ediției a XXIII-a sunt următorii:

La categoria EDUCAȚIE: Compania ASCENDIA, pentru realizarea și dezvoltarea platformei LIVRESQ – locul în care profesorii și elevii găsesc lecții interactive, manuale școlare și cursuri e-learning realizate de către contributori.

Câștigătoare la categoria PROZĂ este Simona ANTONESCU, pentru „Chiajna din Casa Mușatinilor”, Editura Polirom, 2023.

La categoria FILM: „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu JUDE.

La categoria ȘTIINȚĂAsociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România.

La categoria TEATRU: regizorul Erwin ȘIMȘENSOHN – pentru proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, care a revitalizat trupa și viața culturală a orașului.

La categoria POEZIE: Radu VANCU, pentru „Kaddish”, Casa de Editură Max Blecher, 2023.

La categoria ARTE VIZUALE : „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” (4 mai – 30 noiembrie, Cazarma U, Timișoara). Un concept expozițional dezvoltat de Sorina JECZA (Fundația Triade) și Attila KIM.

La categoria MUZICĂ: TREI PARALE, pentru dublul L.P „România. 100 de minute”, o remarcabilă incursiune sonor – arheologică în muzica autohtonă de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Juriul final al Galei a fost alcătuit din: Bogdan Ghiu – publicist, Luminiţa Corneanu – critic literar, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Dragomir – redactor şef Radio România Cultural, Cristian Marica– redactor şef Radio România Cultural.

Un eveniment: Radio România

Partener principal: Dedeman

Partener de tradiție: Organizația Somelierilor din România

Partener: Teatrul Odeon


VEZI GALERIA FOTO – AICI


Sursa: Radio România Cultural


 

 

Categorie: Cultură
Etichete: arte vizuale, Gala Premiilor Radio România Cultural, Sorina JECZA, „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după”
Distribuie:
Articolul anterior
ERA LOC DE MAI MULT… Petrolul – UTA: 1-1
Articolul următor
Informații pentru deținătorii de bazine de înot, piscine și băi publice din partea DSP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…
cod portocaliu bilcea

ATENȚIE: Cod portocaliu de proști!

E greu să-mi respect regula „nu băga în seamă un prost dacă nu vrei să-i ridici cota”… dar ți-e de-a dreptul imposibil, mai ales când prostul însuși se postează în…