Guvernul Germaniei se prăbușește după ce Olaf Scholz îl demite pe ministrul de finanțe

germaniei
Distribuie:

O decizie neașteptată a destabilizat Germania, principala economie a Europei, și ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate în martie.


Guvernul Germaniei s-a destrămat după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat demiterea ministrului de finanțe, Christian Lindner, în timpul unei întâlniri guvernamentale de nivel înalt, miercuri seara. Decizia radicală vine pe fondul unor dispute interne prelungite, care au slăbit serios popularitatea coaliției tripartite dintre Social-Democrați, Verzi și FDP.

Deși victoria recentă a lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite ar fi trebuit să mobilizeze partidele de coaliție pentru a coopera mai eficient, tensiunile din Berlin au escaladat. Imediat după ce Christian Lindner a fost demis, FDP a retras toți miniștrii săi din cabinet marcând astfel sfârșitul coaliției „semaforului”, deja profund nepopulară.


Într-un mesaj televizat către națiune, Scholz a anunțat că va cere un vot de încredere în ianuarie, pentru a deschide calea organizării de alegeri anticipate în luna martie. Cancelarul a menționat că i-a oferit lui Lindner un plan de reducere a costurilor energetice, creștere a investițiilor și menținere a sprijinului pentru Ucraina, dar acesta a refuzat orice compromis.

„Situația este gravă. Avem război în Europa, tensiuni în Orientul Mijlociu și o economie stagnantă.”,spune Scholz. Acesta a mai precizat că Germania trebuie să investească mai mult în apărare și în Bundeswehr, mai ales în contextul noii administrații din SUA. Acesta și-a exprimat public nemulțumirea față de atitudinea lui Lindner, acuzându-l de egoism și de folosirea unor tactici de partid într-un moment de incertitudine globală.

La rândul său, Christian Lindner a reacționat dur, acuzându-l pe Scholz că „nu a recunoscut necesitatea unei revigorări economice” și că a ignorat preocupările economice ale cetățenilor. Liderul FDP a avertizat guvernul vineri, printr-un ultimatum de 18 pagini, că este necesară o regândire radicală a bugetului pentru anul viitor. Deși partidul său este cotat la doar 4% în sondaje – sub pragul electoral – Lindner a lăsat să se înțeleagă că FDP este pregătit să lupte pentru o poziție într-un viitor guvern.

Markus Söder, liderul CSU, a cerut organizarea rapidă a unor noi alegeri, spunând că „coaliția semaforului este istorie.” La rândul său, ministrul economiei, Robert Habeck, de la Verzi, a încercat să vadă partea pozitivă a demiterii lui Lindner, îndemnând populația să perceapă schimbările ca pe o „nouă energie” pentru Germania.

Economistul Clemens Fuest, de la Institutul Ifo, a salutat prudent această turnură politică, afirmând că Germania, în acest context economic dificil, are nevoie de un guvern capabil să ia decizii ferme.

Acest colaps politic vine într-un moment de tensiuni internaționale, inclusiv posibile conflicte comerciale cu SUA. De asemenea, ca al doilea cel mai mare susținător al Ucrainei după SUA, Germania este îngrijorată de posibilitatea ca sprijinul american pentru Kiev să fie redus, lăsând Berlinul să poarte o povară mai mare.

Un sondaj recent Forsa arată că 82% dintre germani nu au încredere că actualul guvern poate rezolva criza economică înainte de alegerile federale, planificate inițial pentru septembrie anul viitor.

Sursa: The Guardian 


 

Categorie: Externe
Etichete: Christian Lindner, Germania, Olaf Scholz
Distribuie:
Articolul anterior
O casă din Bujac a fost mistuită de flăcări în această dimineață din cauza coșului de fum necurățat
Articolul următor
Târgul „Tradiții de iarnă”, la Consiliul Județean Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie