Impozitele și taxele locale pentru anul 2024 se votează azi în CLM. Vezi și alte proiecte importante

primaria arad
Distribuie:

Consilierii locali municipali se întrunesc miercuri, 26 iulie, în ședință ordinară, iar pe ordinea de zi sunt cel puțin patru proiecte de hotărâre de interes.

Primul proiect de hotărâre dintre cele mai importante este cel cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2024

Conform proiectului de hotărâre, impozitele și taxele locale pentru anul 2024 se propun la același nivel cu cel aplicabil în anul 2023, cu excepția impozitelor și taxelor locale a căror nivel pentru anul 2023 se află sub nivelul impozitelor și taxelor rezultate în urma indexării obligatorii pentru viitor. Sunt incluse în aceste excepții, adică vor fi indexate cu rata inflației, și limitele amenzilor care se fac venit la bugetul local, aplicabile în anul fiscal 2024.


Vezi  AICI  nivelul taxelor și impozitelor din 2023



Al doilea proiect de hotărâre este cel privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 175/2021, privind cheltuielile legate de proiectul ”Reconversia funcțională și revitalizarea terenului din zona Micălaca 300 și transformarea lui în zonă de agrement și petrecerea timpului liber”

care se referă de fapt la sume suplimentare, adică majorarea valorii proiectului la 10.354.543,40 lei (inclusiv TVA). Implicit se modifică și contribuția proprie în proiect a Municipiului Arad, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, aceast urmând a fi în cuantum de 676.989,84 lei, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 193.551,07 lei reprezentând cofinanțarea proiectului

Valoarea stabilită prin HCLM 175/2021 care urmează a fi modificată prin acest proiect de hotărâre, era stabilită la 10.260.175,57 lei (inclusiv TVA). Contribuția proprie în proiect a Municipiului Arad (reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului) a fost stabilită în 2021 la suma de 582.602,02 lei, iar contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, era în cuantum de 193.551,47 lei (reprezentând cofinanțarea proiectului).

Prima hotărâre dată cu privire la acest proiect este HCLM 281/2019, iar valoarea la care a fost aprobat acest proiect era în cuantum de 10.251.890,08 lei (inclusiv TVA),  contribuția proprie în proiect a Municipiului Arad, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 193.551,47 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

 

 

Acest proiect de hotărâre este corelat cu un altul de pe aceeași ordine de zi, respectiv proiectul privind aprobarea modificării și completării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 108/2019 privind aprobarea documentației tehnico-economice și ai indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „SF – Reconversia funcțională și revitalizarea terenului din zona Micălaca 300 și transformarea lui în zonă de agrement și petrecerea timpului liber”

  • care modifică INDICATORII TEHNICO-ECONOMICI / Valoarea totală a investiției la suma de  10.354.543,40 lei cu TVA

 

 

Despre cum arată „terenul revitalizat și zona de agrement în care te bate soarele-n cap”, nu are rost să pomenim acum.


Un al treilea proiect de hotărâre important de pe ordinea de zi, ar fi cel cu privire la aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție ( D.A.L.I.) – ”Reamenajare Zona Polivalentă”

In cadrul D.A.L.I. sunt prezentate două variante tehnico – economice iar acestea reflectă două moduri diferite de intervenție.
Diferențele între varianta 1 și varianta 2 se referă la lucrările structurale și anume pentru varianta 1 minimală se propune realizarea unei fântâni arteziene noi circulare complet echipată cu 28 de jeturi și jocuri de apă și lumini,  iar pentru varianta 2 maximală, realizarea unei fântâni arteziene dreptunghiulare complet echipată cu 30 de jeturi și jocuri de apă și lumini

Scenariul recomandat de proiectant pentru obiectivul de investitie este VARIANTA 1 minimală care presupune următoarele reamenajări:

Lucrări structurale:
– realizarea unei fântâni arteziene noi circulare, complet echipată, cu 28 de jeturi și jocuri de apă și lumini.
– fantana de tip cuva ( 2 cuve suprapuse) realizata din beton, placata cu hidroizolatie menita sa protejeze structura de fenomenul inghet-dezghet.
– realizarea unor cilindri din metal perforat care incastreaza luminile colorate si jeturile de apa dispuse circular in interiorul cuvelor.
– propunerea unor rampe realizate din beton dezactivat (piatra spalata)
– porpunerea unor portice ( prezente la 5 accese)din metal mascate cu plante cataratoare si fundatii din beton.

Lucrări nestructurale:
– placarea tuturor scarilor de acces cu pavaj de ardezie cu grosime mica (3-5cm, chiar 7cm)
– refacerea jardinierelor din beton
– refacerea pavajului si propunerea unei zone noi de pavaj in proximitatea fantanii arteziene
– propunerea unor alei noi pavate cu rampe pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilitati
– propunerea modificarii traseului auto in alee pietonala

Mobilare:
– se inlocuiesc toate bancile existente. Se completeaza suplimentar cu banci noi.Bancile vor fi amplasate conform planului de amenajare in lungul aleilor si a zonei din proximitatea fantanii arteziene.
– se propun 2 banci inteligente incorporate cu panou solar
– se propun rasteluri de biciclete
– se inlocuiesc toate cosurile de gunoi existente cu cosuri pentru colectarea selectiva.

Lucrari peisagere:
– reabilitarea peisagera a parcului prin plantarea, toaletarea, inlocuirea sau mutarea vegetatiei existente
– copacii se vor pastra, doar in cazuri justificate din punct de vedere al solutiei peisagere vor fi eliminati
– refacerea tuturor rondourilor florale
– terasament
– inlocuirea gazonului
– toaletarea arborilor
– transplantari arbori
– arbori si arbusti existenti in parc, propunere de toaletare si tundere
– montat gazon rulou
– amenajarea cu scoarta si piatra naturala vulcanica

Lucrări de instalații:
– lucrari propuse pentru colectarea apelor
– lucrari propuse pentru alimentarea cu apa rece
– lucrari propuse pentru sistemul de irigare
– lucrari propuse pentru iluminat arhitectural si general

Dotări:
– se propun rasteluri de biciclete
– inlocuirea tuturor bancilor existente. Se completeaza suplimentar cu banci noi integrate in peisajul parcului. Bancile vor fi amplsate conform nevoilor contextului in proximitate sau integrate in designul jardinierelor
– inlocuirea tuturor cosurilor de gunoi existente cu cosuri pentru colectare selectiva si se adauga in proximitatea bancilor
– se dauga corpuri de iluminat pe langa cele existente unde este cazul
– adaugare zona de hamace ce contine riflaje de lemn
– adaugarea unei zone cu mese de sah
– reconfigurarea si latirea trotuarelor placate cu piatra naturala

Valoarea totală a investiției conform Devizului General este în sumă de 4.288.099,42 lei cu TVA, din care valoarea de C + M = 3.512.206,58 lei cu TVA

Durata estimată de realizare a investiţiei:

Graficul de realizare a investitiei se va dimensiona pe durata a 23 de luni, dupa cum urmează:
– proceduri achizitii – 5 luni
– elaborare PT/DE/DTAC obtinere AC – 3 luni
– executie – 12 luni

phclm polivalenta scaled


Și un ultim proiect de hotărâre pe care-l considerăm important prin prisma cel puțin a costurilor pe care le presupune este cel cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 321/2019 referitoare la aprobarea proiectului ”Construire Centru multifuncțional pentru persoane din zone urbane marginalizate: Zona Tarafului” și a cheltuielilor legate de proiect, cu modificările și completările ulterioare

Modificare presupune majorarea valorii proiectului  „Construire Centru Multifuncțional pentru Persoane din Zone Urbane Marginalizate: Zona Tarafului”, la  5.810.889,51 lei (inclusiv TVA), a contribuției proprii în proiect a Municipiului Arad la  207.502,07 lei inclusiv TVA, din care: cheltuieli neeligibile pentru ajustare (2%) în sumă de 10.864,72 lei inclusiv TVA, cheltuieli neeligibile pentru ajustare suportate integral din bugetul local în sumă de 9.921,95 lei inclusiv TVA, cheltuieli neeligibile exclusiv ajustarea în sumă de 83.225,28 lei inclusiv TVA și contribuția Municipiului Arad la cheltuieli eligibile (2%) în cuantum de 103.490,12 lei inclusiv TVA, reprezentând cofinanțarea proiectului.

Conform hotărârii din 2019,  valoarea totală a proiectului era în cuantum de 5.217.693,84 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect a Municipiului Arad, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 104.353,88 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.


 

 

Categorie: Administrație
Etichete: impozite și taxe locale pentru 2024, proiecte de hotărâri, sedinta CLM Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Alexandru Vlad Ciurea primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș”
Articolul următor
Bulci Fest are loc în acest weekend. Cine va concerta la ediția de anul acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie