In memoriam prof. univ. dr. Aurel Ardelean

in memoriam
Distribuie:

Astăzi, 4 iulie,  în loc de „La mulți ani”  aducem un omagiu celui care a fost prof. univ. dr. Aurel Ardelean.


Cursul unei întregi vieți dedicate elevilor, studenților, cercetării și dezvoltării a fost curmat brusc. De ce? Nici un pământean nu deține răspunsul. Sunt doar întrebări care nu vor fi deslușite vreodată. Doar atât de lung a fost firul său pentru acest pământ? Dumnezeu avea alt plan decât al său, decât al celor care îl iubeau și îl iubesc și prețuiesc dincolo de moarte? Nu știm și nu vom ști vreodată. Știm doar că a plecat cu atâtea proiecte în suflet, cu atâta dragoste și dăruire pentru familie, pentru colectivul cu și pentru care muncea, lăsând în urmă un gol imens ce nu va putea fi acoperit vreodată de nimic. 


A lăsat comunității locale un dar de preț, care a ridicat Aradul la statutul de centru universitar, un obiectiv cu care ne mândrim fiecare dintre locuitorii acestui frumos oraș. A lăsat în urmă peste cinci sute de locuri de muncă care asigură confortul lunar al tot atâtor familii. A lăsat peste o sută de mii de specialiști formați într-una dintre primele universități private din România. A lăsat în urmă cunoștințele sădite în mintea sutelor de elevi și studenți cărora le-a fost profesor. A lăsat în urmă sute de proiecte în care s-a implicat ca senator și membru în Consiliul Județean Arad. A fost omul care a văzut, a implementat și a crescut o mare parte din ceea ce astăzi, cu mândrie, folosim majoritatea dintre noi. 

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost cunoscut ca un om însetat de muncă, de dorința de a progresa, sentiment cu care a fost înnobilată și fiica domniei sale, Coralia Adina Cotoraci, cea care, cu aceeași dăruire, înțelepciune și pricepere, îi duce mai departe visul, ba mai mult, îl dezvoltă la standarde tot mai înalte. După cum menționam anterior, Aurel Ardelean a fost un distins biolog, un reputat profesor, un vizionar, personalitate politică, însă, înainte de orice, domnia sa a fost OM. Omenia este virtutea ce l-a caracterizat pe cel care este părintele fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. A fost întotdeauna acolo unde a fost nevoie. A fost întotdeauna între și pentru oameni. A ajutat pe oricine i-a cerut sprijinul. Respectul față de sine și față de cei din jur, omenia și seriozitatea în muncă i-au definit caracterul.

A fost OM și a fost un familist convins. Și-a iubit și prețuit familia, a fost soț, tată și bunic, care dincolo de statutul social pe care l-a deținut zeci de ani, a fost un suflet simplu, care știa să dăruiască și să primească iubire, care știa să se bucure de lucruri mici, care punea preț pe momentele de intimitate, petrecute alături de cei dragi. A reușit să împletească cu mare artă, pasiunea pentru muncă, cu dragostea pentru ai săi și cu dăruirea pentru toți cei care îl înconjurau. 


Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost numit de-a lungul anilor un deschizător de drumuri. Și așa este.

Pe vremea când majoritatea noastră încercam să ne dumirim ce facem cu libertatea dobândită prin jertfa atâtor suflete nevinovate, când încercam să înțelegem ce este democrația, regretatul rector fondator al UVVG, punea bazele unei structuri universitare ce avea să aducă o revoluție în sistemul educațional românesc, înființând una dintre primele universități private din România. Cu o viziune clară, cu profesionalism și mare curaj, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a deschis drumul pentru generații de profesioniști formați în diverse domenii, profesioniști care astăzi ne fac cinste în structuri regăsite atât la nivel local cât și național și chiar internațional. A fost un deschizător de drumuri pentru peste o sută de mii de absolvenți și pentru multe alte generații care vor urma, dar în același timp a deschis drumul spre cunoaștere a societății românești în ansamblu. 

Un proiect universitar de o asemenea amploare precum Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este greu de transformat în realitate,  greu de menținut  de-a lungul anilor și poate mai greu de dezvoltat, oferind cu fiecare an tot mai multe posibilități de învățare la standarde înalte. Cu fiecare generație de profesioniști, UVVG reușește să își câștige un nume în peisajul universitar internațional, mii de studenți din aproape 50 de state ale lumii alegând universitatea arădeană pentru a se forma într-un anumit domeniu. 

Toate aceste reușite i se datorează în cea mai mare măsură regretatului profesor. Fără viziunea domniei sale, fără înțelepciunea, determinarea și dăruirea sa, nimic din tot ce au Aradul, România, prin UVVG, nu ar fi existat! Visul domniei sale a devenit realitatea a mii și sute de mii de profesioniști și este continuat cu aceeași dăruire și competență de prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, actualul rector al UVVG.

De dincolo de pragul vieții și al morții, mulțumim încă o dată emeritului om de cultură și știință Aurel Ardelean pentru dăruirea sa și pentru  amprenta pusă pe destinele atâtor generații. În locul prezenței fizice, ilustrul profesor, prin mărinimia sa a lăsat amprenta în viața și sufletul multora dintre cei care astăzi îi aprindem o lumânare și ridicăm un gând spre Ceruri.


Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să îi odihnească sufletul în Împărăția Sa. 


 

Categorie: In memoriam
Etichete: Aurel Ardelean, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, prof. univ.dr. Aurel Ardelean, uvvg arad
Distribuie:
Articolul anterior
Circulația tramvaielor suspendată pe tronsonul Fortuna-Piața Gai
Articolul următor
GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (7)

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

isu hale milano 1 1

Incendiu la o hală pe Calea 6 Vânători

Un incendiu la un tablou electric a izbucnit în această dimineață în incinta unei societăți comerciale situată pe DJ 709B (Arad-Șofronea), zona HALE CARTIER MILANO 2. Pompierii au intervenit prompt…