Femeile din Islanda au făcut marți, 24 octombrie grevă generală. Astfel, marți 24 octombrie, școlile și bibliotecile din toată țara fie au fost închise, fie au funcționat cu program limitat.
Chiar și Prim – Ministra Islandei, Katrin Jakobsdottir și-a luat liber de la serviciu marți, participând la această mișcare de protest, fiind solidară cu femeile islandeze.
View this post on Instagram
Mișcarea de protest vine din nemulțumirea față de diferențele salariale dintre bărbați și femei, din cauza faptului că femeile sunt adesea victimele hărțuirii atât la locul de muncă, cât și pe stradă, dar și din cauza faptului că femeile sunt nevoite, pe lângă serviciu, să muncească în plus pentru îngrijirea copiilor și muncile casnice.
Inițiativa nu a fost una subită și singulară, data de 24 octombrie fiind una istorică pentru femeile islandeze.
Ziua de 24 octombrie este considerată Ziua Femeilor Islandeze, fiindcă în anul 1975, în Islanda, aproape toate femeile au intrat în grevă generală, suspendându-și activitatea în domeniile de lucru.
Piețele s-au închis, Islanda a rămas atunci fără cârnați și mezeluri și pește, fabricile s-au închis, ziarele au tipărit 16 pagini în loc de 24, iar bărbații au fost nevoiți să-și ia copii cu ei la muncă. În acea zi, angajatorii au cumpărat creioane, carioci, dar și dulciuri pentru copii.
Mișcarea a fost mediatizată puternic, însă a fost denumită „Zi liberă”, pentru că multe dintre angajate ar fi riscat să fie concediate. Lor nu li s-r fi permis să facă grevă, însă ar fi putut să-și ia o zi liberă.
Anul 1975 a fost declarat Anul Internațional al Femeilor. Un an mai târziu, o lege privind egalitatea salarială a fost promulgată în acest sens, iar în 1980, Vigdís Finnbogadóttir, prima femeie a fost aleasă prin vot ca președinte.