KENDAMA și SPINNERUL sunt pe primele două locuri în TOPUL JUCĂRIILOR care PROVOACĂ DEPENDENȚĂ și care au devenit „stăpânele pauzelor” inclusiv în școlile din Arad

kendama spinner 1
Distribuie:

 

Kendama și fidget-ul spinner sunt „jucăriile-regină”, inclusiv în instituțiile de învățământ din Arad – în școlile generale din municipiu (cel puțin), nici n-ai ce căuta în clasă (darămite în pauze!) dacă n-ai kendama sau spinner… ești „ultima maimuțică neevoluată” (cum am auzit o vorbuliță). Teoretic – ele sunt interzise, practic, nu – și, după părerea noastră cel puțin, n-ar prebui să se interzică decât în timpul orelor de curs și la traversarea străzii.

Canalul de YouTube TOP OPT a publicat pe 31 mai materialul video (documentat și prezentat impecabil) care deschide acest articol și a adunat, în doar 4 zile, peste 360.000 de vizualizări… atrăgând, însă, și o polemică urâtă… pentru că, nu-i așa?, „la pachet vine noutatea cu ura!”

Ce este KENDAMA

Kendama este o jucărie de îndemânare de lemn tradiţională japoneză, care s-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, dar a ajuns în scurt timp o jucărie pentru adulţi şi copii deopotrivă. O Kendama originală costă de la 69 lei şi poate ajunge să coste chiar până la 300 lei dacă vorbim despre variantele monster (de dimensiuni mai mari).

Componenţa Kendama explică rapid şi de unde vine numele de Kendama. O kendama este compusă în primul rând din „ken” care este mânerul şi din „tama” care este bila de lemn. Cele două părţi, ken şi tama, sunt legate între ele printr-un fir, o aţă numită „ito”.

Corpul kendama, ken, are două cupe de dimensiuni diferite şi un vârf, iar la capăt are o altă cupă. Vârful corpului ken se numeşte „kensaki”, iar cupa de la partea opusă se numeşte „Chuzura”.

Cele două cupe sunt de dimensiuni diferite: cea mare se numeşte Ozara, iar cupa mică se numeşte Kozara. Traversa de pe Ken pe care sunt situate cele 2 cupe se numeşte Sorado. Gaura din bilă, din tama, se numeşte „ana”. (csid.ro)

Ce este SPINNERUL

„Spinner”-ul are forma unei flori cu trei petale și se folosește simplu: îl ții între degete și rotești, scopul final fiind acela de a te destresa – însă de puțin timp, de când moda a început să capete avânt și elevii au început să apară cu aceste jucării la școală, s-a ridicat problema interzicerii lor. Profesorii au observat că cei mici se joacă frenetic cu respectivele rotițe și au încercat să îi roage pe elevi să nu se mai prezinte la ore cu ele.

Jucăria spinner sau fidget a apărut la scurt timp după ce kendama a făcut sezație. Ulterior, pentru a putea controla fenomenul ce părea să acapereze copiii de pretutindeni, mai multe instituții de învățământ din Marea Britanie și Statele Unite au decis oficial să nu mai permită elevilor să se joace cu un spinner în timpul orelor de curs.

Specialiștii sunt de părere că jucăria poate da dependență și chiar distrage atenția utilizatorului în momente importante (cursuri, traversat strada etc).

Cum a început povestea? În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun penny din vânzări, dar insistă că este „mulțumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian.

Ea a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o „ vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani. (Agerpres, dailymail.co.uk, a1.ro)

***

Urmăriți documentarul: fie că sunteți „pro” sau „contra” kendama și spinner – celelalte 6 jucării din TOP 8 fiind la fel de cuceritoare: nisipul kinetic, bila cu giroscop, Buckyballs (216 biluțe magnetice diabolic de egale din care poți să faci tot ce-ți trece prin cap), brelocul cu bule, cubul cu butoane sau cardistry (jongleriile cu cărțile de joc). Nu sunt cu nimic sub nivelul lăncilor din brazi, a bilelor de ebonită, arcurilor din bambus sau pocnitorilor cu șurub și injector din anii 70 – 80 – 90 sunt altfel… chiar mai elevate!

……………………………………………………….

 

Iată ce se poate face cu o Kendama… dacă ești ninja:

 

Și iată ce poate face Spinnerul – dacă ai șase, plus magneți:

Referințe:

Jocul Kendama: ce este, de ce face bine la sănătatea copilului şi cum se joacă

O nouă jucărie i-a cucerit definitiv pe tineri! Se numește „spinner” și dă imediat dependență! A fost deja interzis în școli

Categorie: Lifestyle
Etichete: dependenta, fidget spinner, jocuri, jucării, Kendama, top jocuri
Distribuie:
Articolul anterior
Maraton pentru cinefili, la Cluj. 225 de filme în 9 zile la Transilvania International Film Festival 2017
Articolul următor
Marin Lupaș: „Primăria nu vrea nici anul acesta să rezolve problema CET”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie