Law School Summer Camp (LSSC), proiect al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, revine pentru a doua ediție

lssc editia1 3
Distribuie:
Law School Summer Camp (LSSC) revine pentru a doua ediție – O experiență unică pentru viitorii profesioniști din domeniul juridic, cu accent pe incluziune socială

Law School Summer Camp (LSSC), școala de vară pentru elevii ce vor să ajungă avocați, notari sau magistrați, se pregătește să dea startul celei de-a doua ediții. Timp de două săptămâni, în perioada 14-28 iulie 2023, elevi din toată țara, care au terminat clasele a X-a și a XI-a, vor avea parte de o simulare a studenției la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Law School Summer Camp este o oportunitate unică pentru elevi:

ei vor avea ocazia ca, pentru două săptămâni, să fie cazați în cămin, să participe la cursurile și seminarele Facultății de Drept, dar și să se bucure de activități sociale și recreaționale pregătite de studenții la Drept din cadrul Organizației Studenților în Drept (OSD) din Cluj-Napoca. Altfel spus, elevii vor trăi viața de student la Drept în Cluj-Napoca.

Un proiect social și educațional

Law School Summer camp este un proiect al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, parte din proiectul ROSE (Romanian Secondary Education Project) finanțat dintr-un împrumut de 200 milioane de euro de către Banca Internaţională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar. Acest proiect a fost inițiat ca urmare a identificării unor provocări fundamentale în sistemul de învățământ preuniversitar, care duc la un eșec în ceea ce privește continuarea studiilor la nivel universitar. Prin urmare, problema principală identificată a fost lipsa serviciilor de orientare și consiliere profesională și academică.

Școala de vară are ca scop

să ajute elevii înscrși la licee din întreaga țară, licee în care există riscul abandonului școlar. Astfel, 50% dintre elevii înscriși și selectați provin din medii defavorizate, ca un criteriu ce vine în susținerea obiectivelor proiectului.

Obiectivele LSSC:

Dincolo de îmbunătățirea tranziției de la liceu la învățământul universitar pentru elevii care provin cu precădere din medii dezavantajate din punct de vedere al accesului la educație, proiectul își propune să îndeplinească și alte obiective specifice:

1.Limitarea abandonului universitar, dar și incluziunea socială a viitorilor studenți;
2.Creșterea numărului de absolvenți de liceu înscriși la cursuri universitare și familiarizarea acestora cu mediul universitar;
3.Sporirea interesului participanților față de studiile superioare, precum și stimularea lor pentru aprofundarea cunoștințelor, prin studiu și cercetare;
4.Specializarea profesională, prevenindu-se astfel riscul de inactivitate și șomaj, cauzate de necalificarea profesională prin necontinuarea studiilor.

„Law School Summer Camp este un proiect care are ca obiectiv motivarea elevilor să-și continue studiile la nivel superior.

Din nefericire, România are cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană, iar astfel de proiecte fac parte dintre soluțiile pe care le putem aduce pentru a diminua această problemă. De asemenea, elevii din mediul preuniversitar beneficiază prea puțin sau chiar deloc de consiliere și orientare în carieră, fapt pentru care aceștia întâmpină dificultăți în a-și alege și sedimenta traseul educațional și, ulterior, profesional. Decizia de a urma o carieră profesională este una importantă pentru fiecare, iar adolescenții au mare nevoie de acest sprijin pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru viața lor,” declară Tudor Mureșan, inițiator al proiectului LSSC.

Școala de vară este gratuită pentru participanți.

Nu se percepe o taxa de participare, iar acestora le sunt asigurate cazarea în cămin și 3 mese pe zi. Participanții vor suporta doar costul transportului până în Cluj-Napoca și retur.

La prima ediție (desfășurată în perioada 15-29 august 2022) au participat 50 de elevi. 11 dintre aceștia s-au hotărât să aplice la Facultatea de Drept în urma proiectului.

A doua ediție a proiectului va avea loc în perioada 14-28 iulie 2023, iar numărul de participanți va fi de 100.

În prezent, Universitatea Babes-Bolyai este cea mai mare universitate publică din România,

o universitate comprehensiva de cercetare avansată și educație, recunoscută ca instituţie academică de elită pe plan naţional, cea mai bine plasată universitate românească în clasamentele internaționale, cu obiectivul asumat de a face parte din grupul celor mai bune 500 de universități din lume.

Facultatea de Drept este una dintre facultățile fondatoare (atât în cadrul Colegiului Iezuit, ale cărui temelii au fost puse în anul 1581, cât și în cadrul universității în formatul actual).

Oferta educațională a Facultății de Drept constă în învățământ la nivel licență (8 semestre); șase programe
de masterat (2 semestre) atât în limba română, cât și în limbile maghiară, engleză, franceză; studii doctorale (6 semestre). La nivel licență, studenții au acces la o singură specializare – Drept (studiile putând fi desfășurate atât la forma cu frecvență ÎF cât și la distanță ID), dar la nivel de programe de masterat pot alege între șase programe de master în mai multe limbi.

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

 

 

Categorie: Comunicate de presă, Știri
Etichete: Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Law School Summer Camp (LSSC), proiect social și educațional, școala de vară, viața de student la Drept în Cluj-Napoca
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] Pompierii au reluat misiunea de căutare pe Mureș a persoanei dispărute duminică, în zona pasarelei pietonale
Articolul următor
(FOTO) Primele trei zile de AOA s-au încheiat. Urmează „nebunia” de la Ghioroc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

diesel

[ACTUALIZARE 3] Tragica viață a lui DIESEL poartă stigmatul aceluiași blestem numit Filon Crețiu, iar linșajul, nu doar mediatic, se manifestă disproporționat. Singurul fapt pozitiv din oribila poveste: toată lumea regretă că s-a întâmplat

Petiția online „Dreptate pentru Diesel” creată sâmbătă, 2 septembrie, de activistul arădean Arpi Nistor, a adunat pe la 4.500 de semnături până la data publicării acestui articol (actualizare – marți,…