Rezultate etapa 1
CSC Ghiroda și Giarmata Vii – Avântul Periam: 1-1
Popovici 5 – Prața 37
CS Timișul Șag – Viitorul Arad: 0-1
Bădăuță 19
Minerul Lupeni – SSU Politehnica Timișoara: 2-2
Abraham 9, 52/penalty – Istratie 43, 71
Progresul Pecica – CSC Peciu Nou: 1-0
Kyrychenko 47
Lotus Băile Felix – Gloria Lunca Teuz Cermei: 1-0
Ciurcui 1
Etapa viitoare, a 2-a (06-07 septembrie): Avîntul Periam – Gloria Lunca-Teuz Cermei, CSC Peciu Nou – Lotus Băile Felix, Politehnica Timișoara – Progresul Pecica, Viitorul Arad – Minerul Lupeni, Ghiroda și Giarmata Vii – Timișul Șag.
Surprize, surprize și nu prea!
CSC GHIRODA ȘI GIARMATA VII – AVÂNTUL PERIAM: 1-1 (1-1)
CSC Ghiroda și Giarmata VII a revenit în seria timișano-arădeană cu un implant de Bihor. Și la debut, ai lui Sorin Bălu, antrenor la gazde, au avut de furcă (chiar bine) cu conjudețenii de la Avântul Periam. Care nu mai sunt „sărakii” ăia din sezonul trecut, vă zic eu! Că Răzvan Leucă și-a făcut echipă și a pregătit-o bine pentru un traseu mai de luat în seamă în noul sezon.
Meciul a fost echilibrat, cu plusul luat de obicei de gazde, Ghiroda fiind grupare care a jucat vara asta barajul final de promovare în Liga 2. Pierdut însă cu FC Bihor. Da Bălu s-a-nhămat s-o ia din nou de la capăt și, după cum a început jocul cu Periam, părea că scoate lejer prima victorie. Era minutul 5, când la o centrare din dreapta din colțul careului mare, mingea a fost respinsă de un fundaș pe șase metri, de unde Popovici a șutat-o în poartă, 1-0. Galbenii de la Ghiroda au mai avut vreao două faze mai fâșnețe în careul adevers, dar spre final de repriză, în minutul 37, Prața a șutat de pe „16” latura din stânga, plasat, pe colțul lung, direct în poartă, 1-1. Și așa a rămas. Că ambele grupări au știut și-au fost atente să nu mai primescă în primul rând. Se zice că la-nceput de competiție, e mulțumitor un egal. Dar nu cred că Bălu și Leucă sunt chiar de acord. Da bine-i pân’ la urmă, nu, băieți?
Ghiroda (antrenor Sorin Bălu): Ciocan – Stupu, Mancaș, Stoi, Popovici – Fridrich, Miclău – Jichici, Trip, Pop – Butnărașu.
Rezerve: Flonta – Coroiu, Tătaru, Buia, Velcotă, Buțu, Datcu, Precup, Ad. Ilie.
Periam (antrenor Răzvan Leucă): Antonescu – Rosuș, Mureșan, Baeram, Rancov – Oancia, Olteanu – Gașpar, Trandu, Mager – Prața.
Rezerve: Secoșan – Cristea, Filip, Șmalbergher, Clipotă, Jurj, Baranyi, Ștenaciuc, mânecan.
Ce fain e să știi cum să înclini balanța!
CS TIMIȘUL ȘAG – VIITORUL ARAD 0-1: (0-1)
Nou promovata Timișul Șag (din jdețul Timiș, normal) a debutat în Liga trei tot cu o nou promvată (la fel de debutantă), Viitorul Arad, de la noi din județ. Și din oraș, că în sfârșit mai are Aradul și echipe în acest eșalon. La bănățeni, antrenor e Luchin, fost internațional, iar la ai lui Gio, e Flavius Pavel, tot un meseriaș care a dat goluri, tată, prin eșaloanele doi și trei.
Șagul a avut o bară în minutul 11 – Făgărășanu cu capul după un corner – pentru ca peste opt minute, Bădăuță să-i arate cum se dă gol. Atacantul arădenilor a conlucrat cu Gavrilă pe „16”, a rămas singur cu Iovicin și l-a executat lejer. Sas a avut 0-2 pe cap, dar Candreanu a scos de pe linia porții și cam atât până la pauză.
Pentru că după odihnă, tot Viitorul să încerce mai mult. Dar Bădăuță a ratat din marginea careului mic, iar Toma Bodri n-a prins de puțin poarta din 20 de metri. Succesul Viitorului e foarte important. Echipa lui Gio prinde încredere din prima etapă și (eu) sper să continue în trendul ăsta. Că au echipă bunicică și pentru acest eșalon în care contează detaliile. Cum a fost acum la Șag.
Despre joc, Flavius Pavel, antrenor la Viitorul a spus că „Adversarul este valoros, cu mulți jucători experimentați. Ne-a surprins Munteanu pe dreapta lor de atac, un jucător foarte experimentat, dar la pauză am reglat și a fost bine”. Viitorul joacă etapa viitoare acasă cu Minerul Lupeni. Iar cu ăștia? Hai Ovi și Alex, pe ei, dați-le și pe „Banatul” ca-n returul de baraj. Baftă!
Timișul (antrenor Srghean Luchin): Iovicin – Lungu, Candreanu, Podină, Taub – Micșa, Munteanu – Ivanovici (58 Românu), Zaluschi, R. Popa – Făgărășanu.
Viitorul (antrenor Flavius Pavel): Gârlea – Blickling (81 Gomboș), Sabău, Lazăr, Stoianovici – T. Bodri, Hațegan (62 Bokse) – Gavrilă (89 Stoia), Sas, Miculaiciuc (62 Pantea) – Bădăuță (81 Vezan).
Dubla nouarilor
MINERUL LUPENI – SSU POLITEHNICA TIMIȘOARA: 2-2 (1-1)
A fost unul din meciurile etapei la care au fost – zic gazdele – trei mii de spectatori, plus vreo 80 de timișoreni. Minerul Lupeni a făcut ce-a făcut și a promovat, așa pe șest, cu invitație de la „ferefe”, că doar acolo-l au pe Lucian Burchel, lupenean, fost fotbalist (bun) și șef pe la școala de antrenori. Da-s răutăcisme astea, sau cel puțin, folclor.
Spectatorii vin la Lupeni, știm bine, că Viitorul i-a tupăit acolo în retur la baraj, în fața tot ăstor tri mii. Și au venit și acum, că în Vale e foame de fotbal, iar Lupeniul a fost echipă prin anii 80, când Hunedoara, ca județ, avea 4-5 echipe în „B” și două în „A”. Și mai ceva, adversar a fost Politehnica Timișoara.
Vorbind de alb-violeți – oaspeții – își duc crucea prin liga trei. Cu o echipă de copii și câțiva adulți „under 25”, care joacă fotbal pentru ei în primul rând. Și pentru cei 80, sau câți or mai veni la meciurile de acasă. Unde acasă? Pe „Electrica”, stadionul unic și omologat al Timișoarei. Off…
Pe teren, în tribune s-a cântat, s-a bătut toba, muntele aproape, fain loc. „Minerul” Abraham a marcat repede pentru gazde în minutul 9, dar pe final de repriză, Istratie a egalat, așa că la pauză a fost 1-1. Abraham a marcat din penalty în minutul 52 și Lupeniul avea cale deschisă spre victorie, mai ales că Aurel Vlaicu, fundaș central la Poli, a fost eliminat. Dar timișorenii n-au cedat și Istratie a făcut și el dubla, pentru un 2-2 final, echitabil. Deși Poli a căutat pe final cele trei puncte, așa fără „aripile” lui Aurel Vlaicu.
Așadar Abraham Ayemantey, numărul 9 de la Lupeni, cunoscut nouă arădenilor de la Unirea Sântana unde a jucat sezonul trecut, a remizat 2-2 cu Poli Timișoara pentru care a marcat Bogdan Istratie, tot cu numărul 9 și în vârstă de 20 ani, jucător împrumutat în urmă cu un an de la Progresul Spartac. Da și Timișoara crește – încă – jucători. Și Poli îi folosește pe cei pe care nu a apucat să-i vândă marele (la propriu) Costel Pantilimon, fost șef de club. Da asta îi privește pe poliști.
Minerul (director tehnic Dan Voicu): Raț – Toma, Creciunesc, Vlad, Ciucurescu – Mazilu, Marinca – Petea, Eshun, Baidoo – Abraham.
Politehnica (antrenor Cristian Gălan): Moșoarcă – Miclăuș, Vlaicu, R. Ciurel, Nagy – Rotariu, D. Ciurel – D. Popa, Boariu, Marincu – Istratie.
Pragmatism cu ingrediente utiste
PROGRESUL PECICA – CSC PECIU NOU: 1-0 (0-0)
Progresul Pecica a luat goluri cu toptanul în amicalele verii, dar acum, când s-a început pe puncte, Dan Stupar – antrenorul, știți voi – a reușit să cârpească vasul să nu mai ia apă. Că și cu cei de la CSC Peciu Nou luaseră patru acasă, numai cu două săptămâni în urmă.
Istoria meciului din prima etapă din localitatea celebrei pite e scurtă. Dar cu happy-end pentru gazde. Jocul a-nceput mai rău ca un amical, de parcă jucătorii acum s-ar fi adunat de prin concedii. A fost o frecăngeală generală a mingii, iar ca fază de poartă e de amintit doar una, petrecută în minutul 28. Pecica a atacat mai hotărât, iar Aldan l-a întins pe Lazăr cu un șut din douăj’ de metri, mingea fiind respinsă de lângă bară de portarul grupării timișene.
Da cea mai importantă fază a fost cum a-nceput actul secund, când Progresul a și deschis scorul. Iurasciuc a dat-o luuung pe Kyrychenko, care a țâșnit pe dreapta și a plasat mingea în poartă de cum a intrat în careu, 1-0. Cu „categoricul” avantaj luat, Pecica n-a mai lăsat nimic descoperit spre propria poartă. Bine nah, aproape nimic, că-n minutul 85, Peciu a avut fază de egalare. Bud a centrat, dar Mera mai avea nevoie de câțiva țanti-n înălțime (și veteranul are așa ceva), pentru a ajunge la minge în careul mic.
Așa că Pecica ia trei puncte și are liniștea – pe care o au ei de obicei – să-și coacă bine echipa, una nouă, dar din nou cu ingrediente bune de la UTA. Concluzionând jocul, Dan Stupar, antrenor la Pecica a fost de părere că „Îmbucurător este că am reușit să obținem această victorie, maxim de la meciul ăsta, repet, un meci foarte dificil. Dealtfel toate meciurile o să fie dificile, am spus-o că este o serie mult mai echilibrată ca cea de anul trecut”, în timp ce Vlad Bura, antrenorul de la Peciu Nou a spus că „Pecica e o echipă bună, am zis-o de când i-am văzut, sunt convins că aici vor face foarte puțini puncte”. Bravo Vlad pentru apreciere și sper să vă revedeți cu Pecica și-n play-off. Ce zici Dorel Găvruță?
Pecica (antrenori Dan Stupar și Bogdan Bozian): Zamfir – Haloș, Iurasciuc, Wild, Aldan – D. Salka (78 Răchită), Suslak (88 Bozian) – M. Salka, Călin, Șimăndan (69 Borcea) – Kyrychenko (78 Arsene).
Peciu Nou (antrenor Vlad Bura): Lăpădat – Bud, Mera, Hecsko (77 Nicolescu), Pamfile – Ciubotariu (60 Fandel), Sporin (60 Ferțu) – Macovei (42 Gania), Bobocea, Mura (60 Giuricici) – Enciu.
Eșec, după ce-au fost egali tot jocul!
LOTUS BĂILE FELIX – GLORIA LUNCA-TEUZ CERMEI: 1-0 (1-0)
Ați auzit de Stadionul Comunal din Sînmartin? No, o să tot auziți de-acu’ înainte. Că aici joacă Lotul Băile Felix, grupare bihoreană pe care „ferefeu” a infiltrat-o în seria noastră, a 9-a, că și numărul ni l-au schimbat ăi din „Casa fotbalului”. Că anul trecut, Arad, Timișoara, plus Bihorul, au fost în seria 8. Mdeh, interese și pentru barajele de vara viitoare și cărțile se fac din timp. Că-n folclor se zice că trebuie să anunți la „secretariat” că vrei mai sus, deschizi ușa cu capul de mai multe ori în an și visul e aproape îndeplinit. Da asta-i altă mâncare de pește.
Ce-a fost la băi pentru sămădăi? Păi ce să fie? Gloria Lunca Teuz Cermei a luat gol în minutul 1 și după aia a scos un egal, 0-0. Că nimeni n-a mai deranjat plasa adversă. Da punctele, banii și voia bună au rămas în contul bihorenilor, care au dat gol repede-repede astfel: Tamaș l-a lansat pe Sala, a urmat centrarea în careu, iar Ciurcui a marcat în dreapta lui Robi Rusu, 1-0.
Timp de a scoate ceva a fost hăăăt, cât casa! Dar la poarta adversă, slăbuț, doar Dinu a dat o centrare ce s-a dus pe poartă, iar Barabaș nu s-a lăsat păcălit. Mai clari în careu au fost tot gazdele, cu Tamaș și Chindlea impreciși la finalizare.
Eu am sperat și am crezut în forța Cermeiului. Că dacă te uiți în echipă vezi că au cu ce. Așa au crezut și Radu Popa, antrenorul și Petrică Bulza, președintele (La mulți ani, Petrică pentru cei 62 împliniți sâmbătă!). Dar am (au) crezut degeaba. Cermeiul a-ncercat în primele minute după pauză, dar Vasiu și apoi Gavra au fost blocați. Cei de la Felix au replicat prin Duma (de două ori) și Chindlea, dar mingea s-a dus peste, sau a apărat Rusu. Și-apoi, pe final, „sămădăii” iar au forțat, Vasiu a fost blocat în careul mic, iar la o minge centrată de Piț oaspeții au solicita henț și penalty, dar nu s-a dat nimic. Iar la o ultimă fază, Mercioiu să dea în zid din lovitură liberă de la 22 metri.
Puțin pentru Cermei? Mda, iar antrenorul Radu Popa spune că nu s-a putut mai mult pentru că „Gazdele au făcut antijoc din minutul 5, au tras de timp, au pus presiune pe arbitru”. Hai să vă văd „sămădăi” ce faceți etapa viitoare peste Mureș la Periam. Greu, dar, repet, aveți cu ce!
Lotus (antrenor Cosmin Bodea): Barabaș – Sala, Ghiță, Oltean, Arsene – Negru (84 Bochiș), Gheban, Ciurcui (90+2 Pintea) – Tămaș, Duma (84 Știubea).
Cermei (antrenor Radu Popa): R. Rusu – Pașca, Vasiu, Siminic, Joldea – Filimon (58 Ayobami), Mitre, Piț, Dinu (73 Mercioiu) – Novac (79 Mitu), Gavra (79 Sevici).